Krem szczawiowy z kwaśną śmietaną, koprem i wędzonym łososiem - przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
 - 200 g łososia wędzonego,
 - 2 cebule,
 - 4 ząbki czosnku,
 - 2 l wywaru,
 - pęczek kopru,
 - 200 g świeżego szczawiu,
 - kwaśna śmietana 18%,
 - sól, pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania
W garnku podsmaż ziemniaki z cebulą i czosnkiem. Gdy będą miały złoty kolor podlej je wywarem (może być mięsny lub vege). Następnie gotuj do miękkości. Warzywa zmiksuj w robocie kuchennym razem ze świeżymi liśćmi szczawiu, krem przecedź przez sitko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Porcję kremu nalej do naczynia, dodając kwaśną śmietanę, listki kopru i posiekanego wędzonego łososia.
Zobacz także:
- Szczaw na obiad i na deser. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
 - Wiosenna kuchnia. Rabarbar, botwinka i szczaw
 - Zupa szczawiowa to zdrowie na talerzu! Jak przygotować tradycyjną zupę szczawiową z jajkiem i ziemniakami?
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski
podziel się: