Krem z pieczonego czosnku, polędwiczka zapiekana na ryżu i placki z pieczarek - proste przepisy Tomasza Strzelczyka

Krem z pieczonego czosnku
Dobre, bo polskie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Gościem kuchni Dzień Dobry TVN jest Tomasz Strzelczyk, wyjątkowy uczestnik programu „MasterChef”. W swoich daniach stawia na prostotę składników, gotowanie z tego, co "pod ręką". Sprawdź jego przepisy na krem z pieczonego czosnku, polędwiczkę zapiekaną na ryżu i placki z pieczarek.

Tomasz Strzelczyk, prócz tego, że świetnie gotuje i zaczyna swą pasję spieniężać, nadal pracuje jako operator wózka widłowego w tartaku w Danii. Choć nie wygrał programu "MasterChef", to uczestnictwo w nim, jak przyznaje, odmieniło jego życie. Obecnie prowadzi kanał kulinarny "Oddasz fartucha", w którym pokazuje, co pysznego można przygotować z niewyszukanych składników.

Krem z pieczonego czosnku - przepis

Krem z pieczonego czosnku
Krem z pieczonego czosnku
Krem z pieczonego czosnku
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 200 g czosnku
  • 1 l wywaru z warzyw
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 200 ml śmietanki 30 procent z kartonika
  • 1 bagietka
  • suszony tymianek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek obieramy, polewamy olejem, zawijamy w papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku 30 min w 200 C.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle w ganku i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Wszystko zalewamy wywarem z warzyw, przyprawiamy tymiankiem i gotujemy do miękkości ziemniaków.
  4. Dodajemy upieczony czosnek, wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z chrupiącą bagietką.

Polędwiczka zapiekana na ryżu z warzywami - przepis

Polędwiczka zapiekana na ryżu z warzywami
Polędwiczka zapiekana na ryżu z warzywami
Polędwiczka zapiekana na ryżu z warzywami
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 1 wieprzowa polędwiczka 400g
  • 200g ryżu
  • 1 marchew
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 mały brokuł
  • 1 papryczka chili
  • 500ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Następnie szybko obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Warzywa kroimy w kostkę, a brokuł dzielimy na różyczki.
  4. Ryż zalewamy gorącym bulionem.
  5. Marchew, paprykę i papryczkę chili podsmażamy i dodajemy do ryżu, dodajemy brokuł, a na wierzch kładziemy polędwiczkę.
  6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 C około 25 min.

Placki z pieczarek - przepis

Placki z pieczarek
Placki z pieczarek
Placki z pieczarek
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 250g pieczarek
  • 4 łyżki mąki
  • 100 ml wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 procent
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pieczarki kroimy w kawałki.
  2. W misce łączymy wodę, śmietanę i jako następnie dodajemy mąkę i przyprawy - mieszamy, na koniec dodajemy pieczarki i posiekany szczypiorek.
  3. Placki nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnie z tłuszczem.
  4. Smażymy po kilka minut z każdej strony.
  5. Podajemy z sosem na zimno na bazie jogurtu.

Pikantny sos do placków - przepis

  • 300g jogurtu greckiego
  • 1 papryczka chili
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Wywar warzywny

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • por
  • 2 cebule liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości