Tomasz Strzelczyk, prócz tego, że świetnie gotuje i zaczyna swą pasję spieniężać, nadal pracuje jako operator wózka widłowego w tartaku w Danii. Choć nie wygrał programu "MasterChef", to uczestnictwo w nim, jak przyznaje, odmieniło jego życie. Obecnie prowadzi kanał kulinarny "Oddasz fartucha", w którym pokazuje, co pysznego można przygotować z niewyszukanych składników.
Krem z pieczonego czosnku - przepis
Składniki:
- 200 g czosnku
- 1 l wywaru z warzyw
- 2 cebule
- 4 ziemniaki
- 200 ml śmietanki 30 procent z kartonika
- 1 bagietka
- suszony tymianek
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
- Czosnek obieramy, polewamy olejem, zawijamy w papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku 30 min w 200 C.
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle w ganku i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Wszystko zalewamy wywarem z warzyw, przyprawiamy tymiankiem i gotujemy do miękkości ziemniaków.
- Dodajemy upieczony czosnek, wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z chrupiącą bagietką.
Polędwiczka zapiekana na ryżu z warzywami - przepis
Składniki:
- 1 wieprzowa polędwiczka 400g
- 200g ryżu
- 1 marchew
- 3 kolorowe papryki
- 1 mały brokuł
- 1 papryczka chili
- 500ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.
- Następnie szybko obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
- Warzywa kroimy w kostkę, a brokuł dzielimy na różyczki.
- Ryż zalewamy gorącym bulionem.
- Marchew, paprykę i papryczkę chili podsmażamy i dodajemy do ryżu, dodajemy brokuł, a na wierzch kładziemy polędwiczkę.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 C około 25 min.
Placki z pieczarek - przepis
Składniki:
- 250g pieczarek
- 4 łyżki mąki
- 100 ml wody gazowanej
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany 18 procent
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Pieczarki kroimy w kawałki.
- W misce łączymy wodę, śmietanę i jako następnie dodajemy mąkę i przyprawy - mieszamy, na koniec dodajemy pieczarki i posiekany szczypiorek.
- Placki nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnie z tłuszczem.
- Smażymy po kilka minut z każdej strony.
- Podajemy z sosem na zimno na bazie jogurtu.
Pikantny sos do placków - przepis
- 300g jogurtu greckiego
- 1 papryczka chili
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- pęczek natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
Wywar warzywny
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- seler
- por
- 2 cebule liście laurowe
- ziele angielskie
- sól, pieprz
Zobacz także:
- Szybki obiad w 30 minut. Zapiekanka makaronowa z naturalnych składników
- Gotujemy szybki obiad. Poznaj proste przepisy na pyszne dania
- Ranking najlepszych ulicznych przysmaków. Wśród nich polskie danie
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Tomasz Strzelczyk
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: