Kawior jest jednym z najbardziej cenionych produktów zaliczanych do żywności luksusowej. Ten tworzony głównie z solonej ikry ryb jesiotrowatych przysmak był zwykle importowany z Rosji bądź Iranu. Teraz jednak można go pozyskać z zupełnie innej części kuli ziemskiej. Wszystko za sprawą pewnej Francuzki. - Na początku było trudno - wyznaje kobieta, której wyrób serwowany jest obecnie w najlepszych restauracjach na świecie. Jak Delphyne Dabezies zbudowała swoje imperium?
Dalsza część tekstu poniżej.
Kawior z Madagaskaru - niezwykły pomysł Delphyne Dabezies
Delphyne Dabezies nie miała przed laty zielonego pojęcia na temat produkcji kawioru. Gdy ogłosiła plany uruchomienia pierwszej w Afryce firmy, która będzie tworzyła i dystrybuowała ten luksusowy przysmak, spotykała się z niedowierzaniem innych ludzi, a nawet wyśmiewaniem pomysłu. - Każdy ekspert mówił, że to niemożliwe. Nikt nie chciał nam pomóc - wspomina dziś w wywiadzie dla CNN.
Kobieta postanowiła jednak nie rezygnować ze swoich marzeń. Zainspirowana obejrzanym we francuskiej telewizji programem telewizyjnym o hodowli jesiotra zdecydowała, że wraz z mężem oraz przyjacielem rodziny zrealizuje podobny projekt na Madagaskarze - w swojej drugiej "ojczyźnie", gdzie już miała doświadczenie w pracy w branży tekstylnej i gdzie znajdował się jej wakacyjny dom.
Pewnego dnia, jadąc do wspomnianej afrykańskiej posiadłości, Francuzka ujrzała położone na wysokości około 1400 metrów jezioro Mantasoa. Po konsultacjach z przebywającą na urlopie na Madagaskarze emerytowaną ekspertką od hodowli jesiotrów - Francoise Rennes - przyszła producentka kawioru zdecydowała, że to właśnie tam założy własną firmę. - Okazało się, że jest to absolutnie idealne środowisko do hodowli jesiotra - zaznacza w CNN.
Jesiotry dojrzewają zwykle od 8 do 20 lat, co jest czynnikiem wpływającym na wysoką cenę, którą miłośnicy kulinariów są w stanie zapłacić za ich jajeczka. W jeziorze Mantasoa ryby te rosną o dwa lata krócej ze względu na sprzyjającą całorocznemu rozwojowi temperaturę wody. Ten aspekt usprawnił funkcjonowanie przedsiębiorstwa Delphyne Dabezies.
Ile kosztuje kawior z Madagaskaru? Zachwycają się nim restauracje
Jak podaje CNN, dziś kawior produkowany jest na każdym kontynencie (z wyjątkiem Australii). Zniknął więc rosyjski i irański monopol, a ikrę ryb z hodowli Delphyne Dabezies doceniają kucharze na całym świecie. - Dla szefów kuchni posiadanie na talerzu kawioru z Madagaskaru jest teraz atutem - tłumaczy właścicielka firmy.
- Na początku było trudno. Wszyscy się śmiali - dodaje jednak bizneswoman, mówiąc o etapie wchodzenia kawioru na rynek. Madagaskar słynął bowiem do tamtej pory głównie z wanilii, więc nikt nie przypuszczał, że wydobywana stamtąd ikra ryb będzie na tak wysokim poziomie. - Jedynym sposobem, aby udowodnić, że kawior jest doskonały, było jego spróbowanie - wspomina Francuzka.
Okazja nadeszła na prestiżowych targach kulinarnych Sirha Lyon w 2019 roku, podczas których najbardziej prestiżowi europejscy szefowie kuchni skosztowali tego niezwykłego przysmaku, a następnie wprowadzili go do menu swoich restauracji.
Kilogram najdroższego kawioru z Madagaskaru kosztuje 11 670 euro, czyli około 11 960 dolarów i jest serwowany m.in. w najlepszych pięciogwiazdkowych hotelach na całym świecie.
Zobacz także:
- Wegański kawior - prosty przepis na zamiennik luksusowego przysmaku
- Na planie 400. odcinka "Kuchennych rewolucji". Magda Gessler: "Już nie biję tak często talerzy"
- Kawa biała bez mleka, sałatka z krewetkami bez krewetek. Jakie zachcianki mają klienci restauracji?
Autor: Berenika Olesińska
Źródło: edition.cnn.com
Źródło zdjęcia głównego: FabioBalbi/Getty Images, Instagram/@delphynedabezies