Kuchnia: dorsz w pomidorkach i zupa rybna z dzikim łososiem

W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Dębicka, ekspert MSC Polska powiedziała nam dlaczego ważnym jest, aby kupować ryby pochodzące z certyfikowanych połowów. Jak rozpoznać je w sklepie? Dlaczego dziki łosoś nie jest łososiowy? Wypróbujcie przepisy Darii Ładochy na: zupę rybną, sałatkę z komosą i wędzoną makrelą oraz dorsza w sosie z pomidorków.

SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ, MAKRELĄ WĘDZONĄ I POMELO

Składniki:

1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej

Garść liści świeżego szpinaku

1 makrela wędzona

1 czerwona cebula

1/2 granata

1 papryczka chilli

50 g orzechów laskowych

1/2 pomelo

10 suszonych moreli kilka liści świeżej mięty

Szczypta soli

Świeżo mielony pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka konfitury brzoskwiniowej bez cukru

1 łyżeczka musztardy francuskiej

1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Składniki na sos dokładnie wymieszaj w słoiku lub w miseczce.

Na półmisek wyłóż komosę ryżową.

Dodaj szpinak, cebulę, papryczkę chilli, granat, orzechy, morele pokrojone w paski, makrelę i dodaj soli oraz pieprzu.

Całość udekoruj listkami świeżej mięty i polej przygotowanym sosem.

ZUPA RYBNA Z ZIELONYM PIEPRZEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

300 g łososia bez skóry

300 g dorsza bez skóry

1 cebula

1 łyżka oleju

2 ząbki czosnku

Imbir wielkości kciuka

2 papryczki chilli

1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki

2 kubki wywaru

1 kubek mleka kokosowego

Sok z 2 limonek

1 łyżka przecieru pomidorowego

5 mini marchewek

2 łyżki koperku

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

10 suszonych pomidorów

20 ziarenek zielonego pieprzu w zalewie

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej, dodaj czosnek i cebulę oraz imbir i papryczkę chilli.

Chwilę podsmażaj.

Dodaj paprykę czerwoną i żółtą, mini marchewki oraz wszystkie przyprawy.

Następnie zalej całość wywarem i zagotuj.

Gotuj przez kilka minut.

Następnie dodaj mleko kokosowe i przecier pomidorowy.

W tym czasie pokrój rybę na kawałki.

Dodaj do zupy wraz z suszonymi pomidorami i zielonym pieprzem i doprowadź do wrzenia.

Wyłącz źródło ciepła i na sam koniec dopraw koperkiem i sokiem z limonki.

DORSZ W SOSIE Z POMIDORKÓW I BIAŁEGO WINA

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki chilli

2 duże goździki

2 ząbki czosnku

Półmisek pomidorków koktajlowych

1/2 szklanki białego wina

1/2 szklanki świeżej bazylii

2 łyżki świeżego soku z cytryny

1/2 łyżeczki świeżej skórki cytrynowej

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki świeżego mielonego czarnego pieprzu

4 kawałki dorsza bez skóry - każdy ok 200 - 250 g

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 190 stopni.

Rozgrzej olej w dużym rondlu.

Dodaj pokruszone płatki papryki czerwonej, goździki i czosnek i smaż przez 1 minutę, aż czosnek zacznie pachnieć.

Dodaj pomidory koktajlowe i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie.

Dodaj białe wino i połącz składniki.

Następnie dołóż bazylię, sok z cytryny, skórkę z cytryny, sól i pieprz i gotuj przez 2 minuty.

Przełóż sos do miski i odstaw na bok.

W przypadku dorsza:

Rozgrzej olej.

Dorsza przypraw po obu stronach solą i pieprzem.

Podsmaż go z obu stron około 5 minut i wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut, by tam dokończyć proces gotowania.

Przed podaniem polej sosem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości