SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ, MAKRELĄ WĘDZONĄ I POMELO
Składniki:
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
Garść liści świeżego szpinaku
1 makrela wędzona
1 czerwona cebula
1/2 granata
1 papryczka chilli
50 g orzechów laskowych
1/2 pomelo
10 suszonych moreli kilka liści świeżej mięty
Szczypta soli
Świeżo mielony pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka konfitury brzoskwiniowej bez cukru
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Składniki na sos dokładnie wymieszaj w słoiku lub w miseczce.
Na półmisek wyłóż komosę ryżową.
Dodaj szpinak, cebulę, papryczkę chilli, granat, orzechy, morele pokrojone w paski, makrelę i dodaj soli oraz pieprzu.
Całość udekoruj listkami świeżej mięty i polej przygotowanym sosem.
ZUPA RYBNA Z ZIELONYM PIEPRZEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
300 g łososia bez skóry
300 g dorsza bez skóry
1 cebula
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
Imbir wielkości kciuka
2 papryczki chilli
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
2 kubki wywaru
1 kubek mleka kokosowego
Sok z 2 limonek
1 łyżka przecieru pomidorowego
5 mini marchewek
2 łyżki koperku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
10 suszonych pomidorów
20 ziarenek zielonego pieprzu w zalewie
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej, dodaj czosnek i cebulę oraz imbir i papryczkę chilli.
Chwilę podsmażaj.
Dodaj paprykę czerwoną i żółtą, mini marchewki oraz wszystkie przyprawy.
Następnie zalej całość wywarem i zagotuj.
Gotuj przez kilka minut.
Następnie dodaj mleko kokosowe i przecier pomidorowy.
W tym czasie pokrój rybę na kawałki.
Dodaj do zupy wraz z suszonymi pomidorami i zielonym pieprzem i doprowadź do wrzenia.
Wyłącz źródło ciepła i na sam koniec dopraw koperkiem i sokiem z limonki.
DORSZ W SOSIE Z POMIDORKÓW I BIAŁEGO WINA
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki chilli
2 duże goździki
2 ząbki czosnku
Półmisek pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki świeżej bazylii
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1/2 łyżeczki świeżej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżego mielonego czarnego pieprzu
4 kawałki dorsza bez skóry - każdy ok 200 - 250 g
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nastaw na 190 stopni.
Rozgrzej olej w dużym rondlu.
Dodaj pokruszone płatki papryki czerwonej, goździki i czosnek i smaż przez 1 minutę, aż czosnek zacznie pachnieć.
Dodaj pomidory koktajlowe i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie.
Dodaj białe wino i połącz składniki.
Następnie dołóż bazylię, sok z cytryny, skórkę z cytryny, sól i pieprz i gotuj przez 2 minuty.
Przełóż sos do miski i odstaw na bok.
W przypadku dorsza:
Rozgrzej olej.
Dorsza przypraw po obu stronach solą i pieprzem.
Podsmaż go z obu stron około 5 minut i wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut, by tam dokończyć proces gotowania.
Przed podaniem polej sosem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN