Letnie dania z piekarnika. Propozycje Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w Dzień Dobry TVN
Przygotuj pyszne i zdrowe dania z piekarnika. Sebastian Olma przedstawia przepisy na szpinakową lasagne, polędwiczki z salsą cukiniową i zapiekane owoce z budyniem.

Szpinakowa lasagne z mąki orkiszowej z warzywnym sosem bolońskim

Składniki na lasagne szpinakową:

  • makaron orkiszowy
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 3 jaja
  • oliwa z oliwek
  • 1 mała łyżka soli
  • 100 ml wody

Przygotowanie lasagne szpinakowej:

Wymieszać mąkę z solą, ziołami prowansalskimi i jajkami. Następnie dodawać oliwę oraz wodę, gdy ciasto będzie lepkie dodać więcej mąki. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 1h. Wyjąć, rozwałkować na cienki plaster, pociąć duże prostokąty i blanszować przez około 2 minuty w posolonej wodzie. Wyjąć i przełożyć do wody z lodem.

Warzywny sos boloński

Składniki na warzywny sos boloński:

  • 1 duży pęczek włoszczyzny
  • 50 ml oleju roślinnego do smażenia
  • 1 główka czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 kg pomidorów pokrojonych w kostkę
  • po 1 dużej łyżce soli, pieprzu czarnego
  • po 1 dużym pęczku natki pietruszki, kolendry, bazylii

Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Smażyć na oleju z dodatkiem czosnku, papryki czerwonej i ugotowanej ciecierzycy. Gdy warzywa będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy, czerwony ocet winny i cukier. Gotować tak długo, aż ocet odparuje, następnie dodać pokrojone pomidory i gotować tak długo aż sos odparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżymi posiekanymi ziołami (natka pietruszki, kolendra, bazylia).

Składniki nadzienia lasagne szpinakowej:

  • 1 kg szpinaku
  • 200 g masła

W głębokim żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę sosu bolońskiego, następnie przykryć ją warstwą smażonego na maśle szpinaku i całość zakryć plastrem makaronu orkiszowego. Powtórzyć tak jeszcze dwie warstwy. Gotową lasagne wstawić do piekarnika do temp. 160 st. C na 45 minut. Wyjąć i gdy ostygnie pociąć na kwadraty.

Polędwiczki wieprzowe zapiekane z salsą cukiniową, chili i czerwoną fasolą

Składniki na polędwiczki wieprzowe z salsą cukiniową:

  • 1 kg polędwiczki wieprzowej
  • sól, pieprz po 1 małej łyżce
  • 2 cukinie żółte
  • 2 cukinie zielone
  • 0,5 kg baby cukinii
  • 300 g cebuli szalotki
  • 1 główka czosnku
  • 1 mały pęczek tymianku świeżego
  • 1 chili czerwone
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 200 g czerwonej ugotowanej fasoli

Przygotowanie polędwiczek z salsą cukiniową:

Polędwiczkę wieprzową wyczyścić z błon, doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni z każdej strony aby nabrała rumianego koloru i przełożyć na papierowy ręcznik. Cukinię żółtą, zieloną i baby pociąć na mniejsze kawałki, cebulę szalotkę i czosnek obrać. Wszystkie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego z dodatkiem tymianku, chili, oliwy z oliwek i czerwonej fasoli. Ułożyć na wierzch wcześniej przygotowane mięso i wstawić do piekarnika z temp. 210 st. C na 15 minut. Wyjąć i ułożyć na talerzu porcje salsy cukiniowej z kawałkami polędwiczki.

Zapiekane świeże owoce z cytrynowym budyniem

Składniki na owoce zapiekane z budyniem:

  • budyń cytrynowy
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 0,5 l wody
  • 0,5 l mleka migdałowego
  • 1 laska wanilii
  • 30 ml miodu
  • 100 ml soku z cytryny

Przygotowanie owoców zapiekanych z budyniem:

Kaszę jaglaną płukać pod bieżącą zimną wodą około 2 minut, następnie przerzucić do rondelka i gotować na małym ogniu razem z mlekiem migdałowym, wodą i laską wanilii. Gdy kasza będzie miękka, wyjąć wanilię i zmiksować za pomocą robota kuchennego do gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku miodem i sokiem z cytryny.

Składniki owoców do zapiekania:

  • 200 g truskawek
  • 200 g malin
  • 100 g czereśni
  • 100 g jeżyn
  • 4 morele świeże
  • 100 g borówki amerykańskiej
  • 100 g świeżego imbiru
  • 50 ml białego octu ryżowego
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 pęczek melisy

Przygotowanie owoców do zapiekania:

Świeże owoce umyć pod bieżącą wodą i przełożyć na ręcznik papierowy (z czereśni wyjąć pestki). Owoce przekroić na połówki, przełożyć do miski i dodać biały ocet ryżowy, posiekany imbir i dokładnie razem wymieszać. Ułożyć owoce w naczyniu żaroodpornym, zalać wcześniej ugotowanym budyniem jaglanym, posypać brązowym cukrem i wstawić do piekarnika z funkcją grilla na 15 minut do temp. 195 st. C.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Kraków. Tam kiełbaski z niebieskiej nyski są bardziej popularne od Wawelu

Twarogowy zawrót głowy, czyli pyszne dania według pomysłów Grzegorza Zawieruchy

Siemię lniane - tak samo zdrowe jak nasiona chia, ale dużo tańsze

Autor: Jola Marat

Źródło: Sebastian Olma

podziel się:

Pozostałe wiadomości