Szpinakowa lasagne z mąki orkiszowej z warzywnym sosem bolońskim
Składniki na lasagne szpinakową:
- makaron orkiszowy
- 250 g mąki orkiszowej
- 3 jaja
- oliwa z oliwek
- 1 mała łyżka soli
- 100 ml wody
Przygotowanie lasagne szpinakowej:
Wymieszać mąkę z solą, ziołami prowansalskimi i jajkami. Następnie dodawać oliwę oraz wodę, gdy ciasto będzie lepkie dodać więcej mąki. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 1h. Wyjąć, rozwałkować na cienki plaster, pociąć duże prostokąty i blanszować przez około 2 minuty w posolonej wodzie. Wyjąć i przełożyć do wody z lodem.
Warzywny sos boloński
Składniki na warzywny sos boloński:
- 1 duży pęczek włoszczyzny
- 50 ml oleju roślinnego do smażenia
- 1 główka czosnku
- 2 papryki czerwone
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 kg pomidorów pokrojonych w kostkę
- po 1 dużej łyżce soli, pieprzu czarnego
- po 1 dużym pęczku natki pietruszki, kolendry, bazylii
Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Smażyć na oleju z dodatkiem czosnku, papryki czerwonej i ugotowanej ciecierzycy. Gdy warzywa będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy, czerwony ocet winny i cukier. Gotować tak długo, aż ocet odparuje, następnie dodać pokrojone pomidory i gotować tak długo aż sos odparuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżymi posiekanymi ziołami (natka pietruszki, kolendra, bazylia).
Składniki nadzienia lasagne szpinakowej:
- 1 kg szpinaku
- 200 g masła
W głębokim żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę sosu bolońskiego, następnie przykryć ją warstwą smażonego na maśle szpinaku i całość zakryć plastrem makaronu orkiszowego. Powtórzyć tak jeszcze dwie warstwy. Gotową lasagne wstawić do piekarnika do temp. 160 st. C na 45 minut. Wyjąć i gdy ostygnie pociąć na kwadraty.
Polędwiczki wieprzowe zapiekane z salsą cukiniową, chili i czerwoną fasolą
Składniki na polędwiczki wieprzowe z salsą cukiniową:
- 1 kg polędwiczki wieprzowej
- sól, pieprz po 1 małej łyżce
- 2 cukinie żółte
- 2 cukinie zielone
- 0,5 kg baby cukinii
- 300 g cebuli szalotki
- 1 główka czosnku
- 1 mały pęczek tymianku świeżego
- 1 chili czerwone
- 50 ml oliwy z oliwek
- 200 g czerwonej ugotowanej fasoli
Przygotowanie polędwiczek z salsą cukiniową:
Polędwiczkę wieprzową wyczyścić z błon, doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni z każdej strony aby nabrała rumianego koloru i przełożyć na papierowy ręcznik. Cukinię żółtą, zieloną i baby pociąć na mniejsze kawałki, cebulę szalotkę i czosnek obrać. Wszystkie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego z dodatkiem tymianku, chili, oliwy z oliwek i czerwonej fasoli. Ułożyć na wierzch wcześniej przygotowane mięso i wstawić do piekarnika z temp. 210 st. C na 15 minut. Wyjąć i ułożyć na talerzu porcje salsy cukiniowej z kawałkami polędwiczki.
Zapiekane świeże owoce z cytrynowym budyniem
Składniki na owoce zapiekane z budyniem:
- budyń cytrynowy
- 200 g kaszy jaglanej
- 0,5 l wody
- 0,5 l mleka migdałowego
- 1 laska wanilii
- 30 ml miodu
- 100 ml soku z cytryny
Przygotowanie owoców zapiekanych z budyniem:
Kaszę jaglaną płukać pod bieżącą zimną wodą około 2 minut, następnie przerzucić do rondelka i gotować na małym ogniu razem z mlekiem migdałowym, wodą i laską wanilii. Gdy kasza będzie miękka, wyjąć wanilię i zmiksować za pomocą robota kuchennego do gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku miodem i sokiem z cytryny.
Składniki owoców do zapiekania:
- 200 g truskawek
- 200 g malin
- 100 g czereśni
- 100 g jeżyn
- 4 morele świeże
- 100 g borówki amerykańskiej
- 100 g świeżego imbiru
- 50 ml białego octu ryżowego
- 50 g cukru brązowego
- 1 pęczek melisy
Przygotowanie owoców do zapiekania:
Świeże owoce umyć pod bieżącą wodą i przełożyć na ręcznik papierowy (z czereśni wyjąć pestki). Owoce przekroić na połówki, przełożyć do miski i dodać biały ocet ryżowy, posiekany imbir i dokładnie razem wymieszać. Ułożyć owoce w naczyniu żaroodpornym, zalać wcześniej ugotowanym budyniem jaglanym, posypać brązowym cukrem i wstawić do piekarnika z funkcją grilla na 15 minut do temp. 195 st. C.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Kraków. Tam kiełbaski z niebieskiej nyski są bardziej popularne od Wawelu
Twarogowy zawrót głowy, czyli pyszne dania według pomysłów Grzegorza Zawieruchy
Siemię lniane - tak samo zdrowe jak nasiona chia, ale dużo tańsze
Autor: Jola Marat
Źródło: Sebastian Olma