Ogromna popularność
Jak Polska długa i szeroka, wszędzie tylko kebab, pizza i hamburgery. Pierogi i naleśniki jeszcze się jakoś trzymają, ale są raczej w odwrocie. Choć jest jedno miejsce, gdzie proste danie sprzed lat cieszy się niezwykłą popularnością. To niebieska nyska w Krakowie, z której wieczorami i w nocy serwuje się pyszne pieczone kiełbaski. Podobno jest bardziej popularna od innych atrakcji w mieście. Potwierdził to jeden z turystów, którego spotkał przy nysce nasz reporter:
Jestem tu od pięciu dni, nie byłem na (...) Wawelu, natomiast byłem tutaj dwa dni temu i jestem dzisiaj
- przyznał.
W czym tkwi sekret?
Współwłaścicielem biznesu jest Marek Dyląg, który pieczeniem kiełbasek zajmuje się od 29 lat.
Razem z kolegą żeśmy jeździli na taksówce i taksówka zaczęła powolutku upadać, no i pomyśleliśmy, żeby coś zrobić. Akurat w nocy nic nie było, taksówkarze też byli głodni w nocy, więc myśmy postanowili otworzyć takie kiełbaski. No i jak widać, pomysł wypalił
- powiedział.
Wydaje się, że sprzedaż pieczonej kiełbasy z musztardą i bułką to nic szczególnego. Dlaczego zatem do niebieskiej nyski ustawiają się kolejki? Zdaniem pana Marka sekret tkwi w jakości mięsa i sposobie jego przyrządzania.
Pieczemy je na drewnie bukowym i owocowym (...) Przez 10 minut z hakiem
- zdradził pan Marek.
Czy mężczyzna próbował kiedykolwiek zmienić recepturę?
Jak jest coś dobrego, to po co zmieniać?
- odpowiedział pytaniem na pytanie.
>>> Zobacz także:
Sezon na oscypki rozpoczęty. Tak się wyrabia góralski skarb
Od pasieki do pracowni pszczelarskiej, czyli jak się robi miód
Kiszonki na zdrowie. Jak przygotować zakwas buraczany i na żur?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Reporter: J. Radziszewska, B. Dajnowski