Styl Życia

Kraków. Tam kiełbaski z niebieskiej nyski są bardziej popularne od Wawelu

"Kiełbaski z Niebieskiej Nyski"

Styl Życia

Kraków. Tam kiełbaski z niebieskiej nyski są bardziej popularne od Wawelu

"Kiełbaski z Niebieskiej Nyski"

Jednym ze znaków rozpoznawczych Krakowa jest niebieska nysa przy ul. Grzegórzeckiej, z której wieczorami i nocą serwowane są kiełbaski z musztardą. - Są wyśmienite, wypieczone, przepyszne - zachwalają klienci.

Ogromna popularność

Jak Polska długa i szeroka, wszędzie tylko kebab, pizza i hamburgery. Pierogi i naleśniki jeszcze się jakoś trzymają, ale są raczej w odwrocie. Choć jest jedno miejsce, gdzie proste danie sprzed lat cieszy się niezwykłą popularnością. To niebieska nyska w Krakowie, z której wieczorami i w nocy serwuje się pyszne pieczone kiełbaski. Podobno jest bardziej popularna od innych atrakcji w mieście. Potwierdził to jeden z turystów, którego spotkał przy nysce nasz reporter:

Jestem tu od pięciu dni, nie byłem na (...) Wawelu, natomiast byłem tutaj dwa dni temu i jestem dzisiaj

- przyznał.

W czym tkwi sekret?

Współwłaścicielem biznesu jest Marek Dyląg, który pieczeniem kiełbasek zajmuje się od 29 lat.

Razem z kolegą żeśmy jeździli na taksówce i taksówka zaczęła powolutku upadać, no i pomyśleliśmy, żeby coś zrobić. Akurat w nocy nic nie było, taksówkarze też byli głodni w nocy, więc myśmy postanowili otworzyć takie kiełbaski. No i jak widać, pomysł wypalił

- powiedział.

Wydaje się, że sprzedaż pieczonej kiełbasy z musztardą i bułką to nic szczególnego. Dlaczego zatem do niebieskiej nyski ustawiają się kolejki? Zdaniem pana Marka sekret tkwi w jakości mięsa i sposobie jego przyrządzania.

Pieczemy je na drewnie bukowym i owocowym (...) Przez 10 minut z hakiem

- zdradził pan Marek.

Czy mężczyzna próbował kiedykolwiek zmienić recepturę?

Jak jest coś dobrego, to po co zmieniać?

- odpowiedział pytaniem na pytanie.

>>> Zobacz także:

Sezon na oscypki rozpoczęty. Tak się wyrabia góralski skarb

Od pasieki do pracowni pszczelarskiej, czyli jak się robi miód

Kiszonki na zdrowie. Jak przygotować zakwas buraczany i na żur?

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Reporter: J. Radziszewska, B. Dajnowski
Co sądzisz o tym artykule?
86
11
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0