Najlepszy gatunek truskawki, czyli "słodycz, romantyzm i piękno". Gdzie rośnie i z czym ją jeść?

Rey w truskawkowym raju
Nadszedł upragniony czas pikników i jedzenia w plenerze, a często bohaterką tych spotkań jest truskawka. Jak jednak znaleźć i kupić tą najlepszą? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział Mikołaj Rey.

Najsłodszy gatunek truskawki

Truskawki to jedne z ulubionych owoców Polaków, na który właśnie trwa sezon. W sklepach i na straganach kończą się te importowane, a zaczynają królować nasze rodzime gatunki.

- Słodycz, romantyzm i piękno. Te wszystkie atuty posiada truskawka, a okazuje się, że z nich najsłodsza rośnie pod Kaliszem - powiedział w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey.

Choć sezon na truskawkę gruntową zaczyna się na przełomie końca maja i początku czerwca, truskawka szklarniowa występuje wcześniej, bo już od początku kwietnia do końca maja, bądź pierwszego tygodnia czerwca. Jak to możliwe?

- To wszystko technologia uprawy truskawki, która jest nasadzana w sierpniu z gotowych sadzonek. Do połowy grudnia zbieramy truskawkę jesienną, następnie ta truskawka idzie w tzw. "uśpienie" , czyli trzymamy ją w szklarni na 1-2 stopniach na plusie i około dwóch miesięcy czeka na wiosenne wybudzenie. W czerwcu zaczyna się sezon gruntowy i tunelowy razem. Tunelowa truskawka to całkiem inna odmiana niż w szklarni i ona jest właśnie od czerwca do pierwszych przymrozków - tłumaczył Zenon Janiak, plantator truskawek z Oszczeklina.

Ekspert dodał również, że można poznać pochodzącą z Polski truskawkę po szypułkach . Są one wówczas świeże, zielone i ładnie pachną. Co ciekawe, okazało się, że te szypułki są jadalne .

Przykładowe dania z truskawek na słono

W materiale Michała Reya wystąpił także Tomasz Świć, szef kuchni Hotelu Kristoff w Kaliszu. Pokazał dania z truskawek zrobione na słono. Wśród nich znalazła się m.in. polędwica z truskawkami i rukolą oraz sałatka ze szpinakiem, z serem kozim i orzechami włoskimi. Dodatkowo zaprezentował również, jak w prosty sposób przyrządzić szaszłyki z cukinią, truskawkami i serem halloumi, który idealnie nadaje się na sezon grillowy .

Poznajcie ten niezwykły przepis w naszym wideo!

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Autor: Sabina Zięba

Reporter: Łukasz Kowalski

podziel się:

Pozostałe wiadomości