Deser - bałagan. Przepis na wegański eton mess

eton mess
Lilechka75/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Upalnie lato to czas poszukiwania chłodzących rozwiązań. Jednym z nich zdecydowanie są wszelkie napoje i desery na zimno. Eton mess to wyjątkowo prosty, przepyszny deser na bazie sezonowych truskawek. Można go zrobić w wersji klasycznej lub wegańskiej. Tym razem stawiamy na ten lżejszy, czyli drugi z wymienionych. Sprawdź przepis na wegański eton mess.

Eton mess - co to za deser?

Eton mess to jeden z najprostszych letnich deserów. Pochodzi z Anglii. Serwowano go podczas corocznego meczu krykieta między dwiema szkołami: Eton i Harrow. Słowo "mess" oznacza bałagan, czyli nieco nonszalancką formę tego deseru.

Jego podstawą są truskawki, beza i bita śmietana. Pierwsza znana wersja zamiast truskawek, zawierała banany. Zamieniono je jednak ze względu na różnice w cenie tych owoców i to był strzał w dziesiątkę! Eton mess jest przepysznym deserem – zarówno w wersji klasycznej, jak i tej wegańskiej.

Wegański Eton mess jest jeszcze łatwiejszy w wykonaniu niż klasyczny. Poza tym, jest o wiele mniej kaloryczny. Pozostaje po nim produkt uboczny, z którego można zrobić np. hummus. A to za sprawą aquafaby , czyli wody po ciecierzycy. To właśnie tym płynem można zastąpić białko jajka.

Przepis na eton mess krok po kroku

Składniki:

  • woda z puszki ciecierzycy
    • około 4 łyżki cukru
      • 0,5 cytryny
        • aromat waniliowy lub cytrynowy
          • 4 herbatniki
            • 150 gram. truskawek

              Sposób przygotowania:

              Piana z aquafaby

              • Wodę z ciecierzycy wlać do dużej miski i ubić na sztywną pianę.
                • Dodać po jednej łyżce cukru, dalej miksując. Po około 3 minutach sprawdzić palcami, czy cukier jest jeszcze wyczuwalny. Jeśli tak, miksować dalej.
                  • Dodać otartą skórkę i sok z cytryny i ubijać jeszcze przez 2 minuty.
                    • Pianę podzielić na pół i dodać aromaty.

                      Wegańska beza

                      1. Piekarnik nagrzać do 150 stopni z opcją góra-dół.
                        1. Połowę piany przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka i wyciskać małe beziki na papier do pieczenia. Równie dobrze można zrobić jedną dużą bezę czy też wykładać ją łyżką.
                          1. Po włożeniu bezy do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 100 stopni.
                            1. Piec, a raczej suszyć bezę w ten sposób przez około 1 godzinę i 30-40 minut. Jeżeli zaczną brązowieć, od razu zmniejszyć temperaturę do 80 stopni.
                              1. Wyjąć papier z bezami i zostawić na blacie do całkowitego przestygnięcia.

                                Wegańska bita śmietana

                                1. Podczas suszenia bez w piekarniku, drugą połowę ubitej piany podzielić znowu na pół.
                                  1. Do jednej z nich dodać połowę rozgniecionych truskawek lub malin, jagód czy innych ulubionych owoców. Wstawić do lodówki.

                                    Eton mess

                                    1. Gdy bezy są już przestudzone, należy w szklance, pucharku lub misce układać kolejne warstwy.
                                      1. Na przemian układać pokruszone bezy i herbatniki. Następnie dodawać bitą śmietanę z aquafaby czystą z aromatem, na przemian z tą truskawkową.
                                        1. Na wierzchu ułożyć pokrojone kawałki owoców.

                                          Gotowe. Smacznego!

                                          Zobacz także:

                                          Zobacz wideo: Piotr Kucharski i jego idealne tiramisu z malinami

                                          Dzień Dobry TVN

                                          Autor: Diana Ryściuk

                                          Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana