Przetwory z truskawek. Co można przygotować z tych pysznych owoców?

truskawki
Westend61/Getty Images
Źródło: Westend61
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców. Można je jeść same, dodawać do ciast czy deserów. Doskonale nadają się też do przetworów. Co warto z nich przygotować? Poznaj sprawdzone przepisy na konfiturę, dżem, sok i kompot z truskawek.

Truskawki - wartości odżywcze

Truskawki cenione są przede wszystkim za doskonały smak. Ale na tym ich walory się nie kończą. W 100 gramach owoców mieści się ok. 60 mg witaminy C. To ponad połowa dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Truskawki są także doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E.

Owoce zawierają też sporo potasu. Pierwiastek ten wspomaga działanie układu krążenia, a także stabilizuje ciśnienie. Tym samym truskawki są szczególnie polecane osobom, które chorują na nadciśnienie tętnicze. Po te smaczne owoce warto sięgnąć także ze względu na sporą zawartość wapnia, żelaza, magnezu czy cynku. Truskawki są bogate również w błonnik pokarmowy. Związek ten nie tylko poprawia przemianę materii, ale także obniża poziom tzw. złego cholesterolu i zapobiega miażdżycy.

Owoce zawierają też antocyjany (to im truskawki zawdzięczają kolor). Związki te wzmacniają naczynia krwionośne, a także zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania zmian nowotworowych w organizmie. Warto dodać, że truskawki mają niski indeks glikemiczny, tym samym bez obaw mogą po nie sięgać osoby, które chorują na cukrzycę.

Truskawki - jak wybrać owoce na przetwory?

Do przetworów zdecydowanie najlepsze będą dojrzałe owoce. Są one nie tylko bardziej soczyste, ale też słodsze. Tym samym nasze dżemy czy soki zyskają więcej naturalnej słodyczy i nie trzeba będzie ich dodatkowo dosładzać.

Przepisy na przetwory z truskawek

Dżem truskawkowy

  • 1 kg truskawek;
    • 0,5 kg cukru;
      • sok wyciśnięty z jednej cytryny.

        Jak przygotować dżem truskawkowy?

        Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy. Owoce przekładamy do garnka i gotujemy przez 15 minut. Kiedy zaczną puszczać sok, dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Cały czas mieszamy i pilnujemy, aby owoce nie przywarły do garnka.

        Dżem powinien się smażyć przez 1,5 do 2,5 godz. Po tym czasie przekładamy go do słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 20 minut.

        Kompot truskawkowy

        • 1 kg truskawek,
          • 2 litry wody,
            • 100 g cukru.

              Jak przygotować kompot truskawkowy?

              W pierwszej kolejności myjemy truskawki i usuwamy z nich szypułki. Bardzo duże owoce kroimy na pół. Następnie przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć, a cukier rozpuści, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Następnie zawartość przelewamy do słoików lub butelek.

              Sok z truskawek

              • 4 kg truskawek (przed obraniem);
                • 1 kg cukru.

                  Jak przygotować sok z truskawek?

                  Umyte oczyszczone owoce układamy na dnie garnka i posypujemy cukrem. Następnie układamy kolejną warstwę truskawek i posypujemy cukrem. Kiedy w garnku umieścimy już wszystkie owoce, przykrywamy go ściereczką i odstawiamy na 24 godziny, aby truskawki puściły sok.

                  Po tym czasie stawiamy garnek na kuchence i na małym ogniu czekamy (mieszając od czasu do czasu), aż całość się zagotuje. Następnie z pomocą łyżki cedzakowej usuwamy owoce, a sok przelewamy do butelek, ale nie do pełna (dobrze jest zostawić 2 cm wolnego miejsca do krawędzi naczynia).

                  Napełnione butelki wkładamy do piekarnika i pasteryzujemy przez 40 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Po tym czasie otwieramy piekarnik i czekamy, aż butelki z sokiem całkowicie ostygną.

                  Konfitura z truskawek

                  • 3 kg truskawek;
                    • 1 i 1/2 kg cukru.

                      Jak przygotować konfiturę z truskawek?

                      Oczyszczone i umyte truskawki wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin. Gdy owoce zaczną puszczać sok, stawiamy garnek na kuchence i gotujemy na średnim ogniu. Kiedy całość zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez pół godziny. Owoców nie można mieszać, jedyne co możemy zrobić, to poruszać garnkiem. Po tym czasie odstawiamy konfiturę na 24 godziny.

                      Następnego dnia smażymy masę na wolnym ogniu, aż owoce zrobią się szkliste, a syrop nabierze głębokiej, ciemnej barwy. Gdy konfitura jest jeszcze gorąca, przekładamy ją do słoiczków, zakręcamy, przekręcamy wieczkiem do dołu i ustawiamy na ściereczce do całkowitego wystygnięcia. Gotowe przenosimy do chłodnego i ciemnego miejsca.

                      Zobacz wideo: Tu rządzą truskawki

                      Dzień Dobry TVN

                      Zobacz także:

                      Jak schudnąć 5 kg w miesiąc i to bez ćwiczeń? Dzięki tym radom osiągniesz sukces

                      Nietypowe dania z grilla. W roli głównej owoce

                      Kuchnia węgierska – popularne potrawy znad Balatonu. Jakich dań węgierskich warto spróbować?

                      Autor: Katarzyna Oleksik

                      Źródło zdjęcia głównego: Westend61

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                      Materiał promocyjny

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana