Chłodnik morelowy z migdałami i laską wanilii według przepisu Darii Ładochy

Chłodnik z przepisu Darii Ładochy
Chłodnik morelowy z migdałami i laską wanilii według przepisu Darii Ładochy
Źródło: Jerzy Dudek
Przed nami upały, a razem z nimi sezon na chłodniki. Jeśli znudził ci się już tradycyjny smak chłodnika z botwinką, to warto sięgnąć po małą odmianę. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała niesamowity chłodnik morelowy z migdałami i laską wanilii. Sprawdź, jak go zrobić. 

Chłodnik morelowy z migdałami i laską wanilii - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 700 g moreli bez pestek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 l maślanki
  • 50 g płatków migdałowych
  • laska wanilii
  • 1 łyżka miodu
  • Do dekoracji: sezam, mięta, kruszone orzechy laskowe

Sposób przygotowania chłodnika morelowego z migdałami i laską wanilii

  1. W rondelku podgrzej masło i dodaj morele, duś z dodatkiem miodu i cynamonu.
  2. Gdy morele się rozpadną, odstaw 2-3 łyżki do dekoracji a resztę ostudź.
  3. Połącz morele z maślanką, dodaj ziarenka z laski wanilii i zmiksuj na gładką masę.
  4. Wstaw do lodówki.
  5. Przed podaniem udekoruj migdałami, miętą, sezamem oraz kruszonymi orzechami laskowymi.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości