Chłodnik morelowy z migdałami i laską wanilii według przepisu Darii Ładochy

Chłodnik z przepisu Darii Ładochy
Chłodnik morelowy z migdałami i laską wanilii według przepisu Darii Ładochy
Źródło: Jerzy Dudek
Przed nami upały, a razem z nimi sezon na chłodniki. Jeśli znudził ci się już tradycyjny smak chłodnika z botwinką, to warto sięgnąć po małą odmianę. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała niesamowity chłodnik morelowy z migdałami i laską wanilii. Sprawdź, jak go zrobić. 

Chłodnik morelowy z migdałami i laską wanilii - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 700 g moreli bez pestek
    • 1 łyżka masła
      • 1 łyżeczka cynamonu
        • 1 l maślanki
          • 50 g płatków migdałowych
            • laska wanilii
              • 1 łyżka miodu
                • Do dekoracji: sezam, mięta, kruszone orzechy laskowe

                  Sposób przygotowania chłodnika morelowego z migdałami i laską wanilii

                  1. W rondelku podgrzej masło i dodaj morele, duś z dodatkiem miodu i cynamonu.
                    1. Gdy morele się rozpadną, odstaw 2-3 łyżki do dekoracji a resztę ostudź.
                      1. Połącz morele z maślanką, dodaj ziarenka z laski wanilii i zmiksuj na gładką masę.
                        1. Wstaw do lodówki.
                          1. Przed podaniem udekoruj migdałami, miętą, sezamem oraz kruszonymi orzechami laskowymi.

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło: Daria Ładocha

                            Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana