Chłodnik morelowy z migdałami i laską wanilii - przepis krok po kroku
Składniki:
- 700 g moreli bez pestek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 l maślanki
- 50 g płatków migdałowych
- laska wanilii
- 1 łyżka miodu
- Do dekoracji: sezam, mięta, kruszone orzechy laskowe
Sposób przygotowania chłodnika morelowego z migdałami i laską wanilii
- W rondelku podgrzej masło i dodaj morele, duś z dodatkiem miodu i cynamonu.
- Gdy morele się rozpadną, odstaw 2-3 łyżki do dekoracji a resztę ostudź.
- Połącz morele z maślanką, dodaj ziarenka z laski wanilii i zmiksuj na gładką masę.
- Wstaw do lodówki.
- Przed podaniem udekoruj migdałami, miętą, sezamem oraz kruszonymi orzechami laskowymi.
Zobacz także:
- Mateusz Gessler i jego przepis na chłodnik z botwinki. Jak zrobić pyszną zupę na zimno?
- Chłodnik, czyli idealna zupa na gorące dni. Jak przygotować go z buraków lub ogórków?
- Chłodnik – idealna zupa na upały. Zobacz, jak ją przyrządzić
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek
podziel się: