Maślany chlebek z truskawkami - przepis
Kruszonka:
- 50 g mielonych migdałów
- 100 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 70 g cukru
- szczypta soli
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 200 g maślanki
- 50 ml wody
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 600 g mąki pszennej tortowej
- 0,5 łyżeczki soli
- 150 g masła
Do podania:
- 500 ml gęstej śmietany 18%
- 1 kg truskawek
Maślany chlebek z truskawkami - sposób przygotowania
- Składniki na kruszonkę wymieszać palcami aż się połączą, wstawić do lodówki.
- Drożdże wymieszać z maślanką, wodą, cukrem i jajkami. Następnie dodać mąkę, sól. Dokładnie wymieszać i wyrobić robotem z hakiem do wyrabiania ciast. Pod koniec wyrabiania dodawać porcjami masło.
- Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie podzielić na 6 równych części.
- Z każdej uformować kulę i przełożyć po trzy do podłużnych foremek. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
- Posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 170°C. Piec około 35-40 minut.
Zobacz także:
- Zupa cebulowa z grzankami i serem pleśniowym - przepis Piotra Kucharskiego
- Wiosenny bigos z młodej kapusty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zieloną pietruszką
- Sałatka z serka wiejskiego i rzodkiewek - prosty, wiosenny przepis
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: