Maślany chlebek z truskawkami - przepis Piotra Kucharskiego

Chlebek bananowy na tle owoców
Chlebek bananowy z przepisu Beaty Śniechowskiej
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Truskawki, zwłaszcza takie świeże i lokalne, to przepyszne owoce, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Świetnym przykładem jest maślany chlebek z truskawkami z przepisu Piotra Kucharskiego. Jak go zrobić? Sprawdź w Dzień Dobry TVN.

Maślany chlebek z truskawkami - przepis

Kruszonka:

  • 50 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 70 g cukru
  • szczypta soli

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 g maślanki
  • 50 ml wody
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 600 g mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 150 g masła

Do podania:

  • 500 ml gęstej śmietany 18%
  • 1 kg truskawek

Maślany chlebek z truskawkami - sposób przygotowania

  1. Składniki na kruszonkę wymieszać palcami aż się połączą, wstawić do lodówki.
  2. Drożdże wymieszać z maślanką, wodą, cukrem i jajkami. Następnie dodać mąkę, sól. Dokładnie wymieszać i wyrobić robotem z hakiem do wyrabiania ciast. Pod koniec wyrabiania dodawać porcjami masło.
  3. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie podzielić na 6 równych części.
  4. Z każdej uformować kulę i przełożyć po trzy do podłużnych foremek. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
  5. Posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 170°C. Piec około 35-40 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości