Budyń z truskawkami, kokosem i bzem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 g masła,
- 250 g cukru,
- 2szt cukru wanilinowego,
- 8 żółtek,
- 300 g mąki,
- 50 g skrobi kukurydzianej,
- szczypta soli,
- proszek do pieczenia,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu,
- 2 szkl mleka,
- 500 g truskawka,
- 120 g wiórek kokosowych,
- kwiaty czarnego bzu,
- syrop z kwiatów czarnego bzu.
Sposób przygotowania:
- Z mąki pszennej, masła, żółtek, cukru i cukru wanilinowego z dodatkiem łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczypty soli przygotowujemy ciasto kruche, którym wykładamy blaszkę wcześniej wyłożoną pergaminem, ciasto wypiekamy w temp. 180 stopni 15-20 minut.
- Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem, mąkę łączymy z syropem, żółtkami, skórką z cytryny i sokiem cytrynowym.
- Dodajemy do gotującego się mleka, powstanie nam budyń, który troszkę tylko schładzamy i wykładamy na podpieczony spód.
- Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Kiedy tylko będą sztywne, nie przerywając ubijania, dodajemy cukier drobny i ubijamy, aż białka będą szkliste i będą się dosłownie błyszczeć.
- Kiedy tak się stanie, dodajemy już ręcznie i delikatnie mieszając wiórki kokosowe, które proponuję wcześniej podsuszyć na patelni i zmiksować w malakserze na drobniejsze cząstki.
- Na budyń wykładamy truskawki, na wierzch truskawek ubite białka z kokosem.
- Pieczemy około 20 minut w temp. 170 stopni.
Ciasto z truskawkami, migdałami i miętą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 350 g mąki,
- 50 g czekolady gorzkiej,
- 100 g płatków migdałów,
- 200 g masła,
- 4 żółtka,
- szczypta soli,
- świeża mięta,
- 500 g truskawek,
- 100 g cukru,
- skórka z cytryny.
Sposób przygotowania:
- W malakserze miksujemy mąkę wraz z czekoladą i miętą.
- Dodajemy masło, żółtka, cukier i sól. Wyrabiamy ciasto kruche które wykładamy na pergamin wcześniej wysypanym płatkami migdałowymi.
- Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła.
- Połowę truskawek miksujemy i łączymy z budyniem oraz cukrem.
- Na rozwałkowane ciasto rozkładamy porcje musu truskawkowego, na wierzch wykładamy cząstki truskawek.
- Zakładamy brzegi do wewnątrz, tworząc nierówną koronę.
- Ciasto wypiekamy w temp. 200 stopni przez około 25 minut.
Biszkopty z truskawką i rabarbarem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 łodygi rabarbaru,
- 100 ml soku jabłkowego,
- 500 g truskawek,
- 4 op. Biszkoptów podłużnych ,
- 800 g sera mascarpone,
- 8 żółtek,
- bazylia świeża,
- 50 g cukru,
- 2szt cukru wanilinowego,
- 200 g czekolady białej.
Sposób przygotowania:
- Rabarbar kroimy w cienkie paski, sok zagotowujemy z cukrem.
- Dodajemy rabarbar, chwila gotowania i gotowe.
- Połowę truskawek miksujemy, łączymy z syropem przestudzonym.
- Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Łączymy z mascarpone.
- Biszkopty nasączamy w syropie, układamy w prostokątnej blaszce.
- Na biszkopty wykładamy mascarpone, truskawki krojone w paski, posypujemy tartą czekoladą.
- Przekładamy 2-3 warstwy do momentu wykorzystania wszystkich składników.
Zobacz także:
- Jak odróżnić polskie truskawki od importowanych? Trzy sprawdzone sposoby
- Przetwory z truskawek. Co można przygotować z tych pysznych owoców?
- Ile kosztują truskawki? Aktualna cena
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: