Truskawkowa kuchnia Andrzeja Polana

Andrzej Polan
Truskawkowa kuchnia Andrzeja Polana
Źródło: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN Online
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował dania z truskawkami. Czerwiec to miesiąc, w którym tych owoców jest wiele i są już niedrogie, a do tego soczyste i słodkie. Sprawdź, jak przygotować budyń, ciasto i biszkopt z truskawkami. 

Budyń z truskawkami, kokosem i bzem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 2szt cukru wanilinowego,
  • 8 żółtek,
  • 300 g mąki,
  • 50 g skrobi kukurydzianej,
  • szczypta soli,
  • proszek do pieczenia,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 100 ml syropu z kwiatów czarnego bzu,
  • 2 szkl mleka,
  • 500 g truskawka,
  • 120 g wiórek kokosowych,
  • kwiaty czarnego bzu,
  • syrop z kwiatów czarnego bzu.

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki pszennej, masła, żółtek, cukru i cukru wanilinowego z dodatkiem łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczypty soli przygotowujemy ciasto kruche, którym wykładamy blaszkę wcześniej wyłożoną pergaminem, ciasto wypiekamy w temp. 180 stopni 15-20 minut.
  2. Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem, mąkę łączymy z syropem, żółtkami, skórką z cytryny i sokiem cytrynowym.
  3. Dodajemy do gotującego się mleka, powstanie nam budyń, który troszkę tylko schładzamy i wykładamy na podpieczony spód.
  4. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Kiedy tylko będą sztywne, nie przerywając ubijania, dodajemy cukier drobny i ubijamy, aż białka będą szkliste i będą się dosłownie błyszczeć.
  5. Kiedy tak się stanie, dodajemy już ręcznie i delikatnie mieszając wiórki kokosowe, które proponuję wcześniej podsuszyć na patelni i zmiksować w malakserze na drobniejsze cząstki.
  6. Na budyń wykładamy truskawki, na wierzch truskawek ubite białka z kokosem.
  7. Pieczemy około 20 minut w temp. 170 stopni.

Ciasto z truskawkami, migdałami i miętą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 350 g mąki,
  • 50 g czekolady gorzkiej,
  • 100 g płatków migdałów,
  • 200 g masła,
  • 4 żółtka,
  • szczypta soli,
  • świeża mięta,
  • 500 g truskawek,
  • 100 g cukru,
  • skórka z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. W malakserze miksujemy mąkę wraz z czekoladą i miętą.
  2. Dodajemy masło, żółtka, cukier i sól. Wyrabiamy ciasto kruche które wykładamy na pergamin wcześniej wysypanym płatkami migdałowymi.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła.
  4. Połowę truskawek miksujemy i łączymy z budyniem oraz cukrem.
  5. Na rozwałkowane ciasto rozkładamy porcje musu truskawkowego, na wierzch wykładamy cząstki truskawek.
  6. Zakładamy brzegi do wewnątrz, tworząc nierówną koronę.
  7. Ciasto wypiekamy w temp. 200 stopni przez około 25 minut. 

Biszkopty z truskawką i rabarbarem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 łodygi rabarbaru,
  • 100 ml soku jabłkowego,
  • 500 g truskawek,
  • 4 op. Biszkoptów podłużnych ,
  • 800 g sera mascarpone,
  • 8 żółtek,
  • bazylia świeża,
  • 50 g cukru,
  • 2szt cukru wanilinowego,
  • 200 g czekolady białej.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar kroimy w cienkie paski, sok zagotowujemy z cukrem.
  2. Dodajemy rabarbar, chwila gotowania i gotowe.
  3. Połowę truskawek miksujemy, łączymy z syropem przestudzonym.
  4. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Łączymy z mascarpone.
  5. Biszkopty nasączamy w syropie, układamy w prostokątnej blaszce.
  6. Na biszkopty wykładamy mascarpone, truskawki krojone w paski, posypujemy tartą czekoladą.
  7. Przekładamy 2-3 warstwy do momentu wykorzystania wszystkich składników. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości