Zupa cebulowa z grzankami i serem pleśniowym - przepis Piotra Kucharskiego

Zupa cebulowa z serem pleśniowym
Zupa cebulowa z serem pleśniowym
Źródło: Westend61/Getty Images
Sery pleśniowe na dobre zagościły w polskich kuchniach. W Dzień Dobry TVN pyszne potrawy z ich użyciem przygotował Piotr Kucharski. Jak zrobić zupę cebulową z grzankami i serem pleśniowym? Sprawdź przepis.

Zupa cebulowa z grzankami i serem pleśniowym - przepis

Składniki:

  • 2 łyżki masła
    • 1 kg cebuli
      • łyżka mąki pszennej
        • 800 ml bulionu drobiowego
          • sól i pieprzu do smaku
            • świeży tymianek
              • 100 g sera pleśniowego
                • 6-12 kromek czerstwej bagietki

                  Zupa cebulowa z grzankami i serem pleśniowym - sposób przygotowania

                  1. W garnku rozgrzać masło, cebulę pokroić w piórka, wrzucić cebulę.
                    1. Dusić aż cebula zacznie zmieniać kolor na jasnobrązowy. Dodać łyżkę mąki i przesmażyć przez chwilę.
                      1. Dodać bulion drobiowy, gotować na wolnym ogniu około 30 minut.
                        1. W czasie gotowania rozgrzać piekarnik do temp. 210°C. Ser zetrzeć na tarce.
                          1. Zupę doprawić solą i pieprzem i świeżym tymiankiem, następnie przelać do żaroodpornych miseczek, położyć na wierzchu kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem.
                            1. Miseczki z zupą włożyć do piekarnika, poczekać aż ser się stopi i zarumieni.
                              1. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

                                Zobacz także:

                                Źródło: Piotr Kucharski

                                Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości