Sałatka z serka wiejskiego i rzodkiewek to prosta propozycja na pyszny, wiosenny posiłek. W zależności od tego, co do niej dodamy, można zmieniać jej smak i kolory. Jest dobra na śniadanie, do obiadu i na kolację. Sprawdź nasz prosty przepis na sałatkę z serkiem wiejskim.
Sałatka z serka wiejskiego i rzodkiewek
Poniższą listę składników można z powodzeniem modyfikować, coś do niej dodawać, np. pomidorki koktajlowe, paprykę, pieczonego bakłażana itd.
Składniki:
- 2 ulubione serki wiejskie,
- duży pęczek rzodkiewek,
- pęczek szczypiorku,
- ząbek czosnku,
- pół cebulki szalotki,
- łyżeczka musztardy,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Wiosna
wideo 2/4
Sałatka z serka wiejskiego i rzodkiewek - sposób przygotowania
- 1Jajka ugotować na twardo i po ostudzeniu obrać ze skorupek i obrać w drobną kostkę.
- 2Serek wiejski odsączyć z jego płynnej części.
- 3Umyte rzodkiewki osuszyć i pokroić w półplasterki.
- 4Cebulkę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę, a szczypiorek posiekać.
- 5Wszystko wrzucić do jednej miski, dodać musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz i dobrze wymieszać.
Zobacz także:
Źródło zdjęcia głównego: papkin/Getty Images