Owsianka filipińska
Składniki:
Płatki owsiane
Świeże mango
Cukier trzcinowy
Orzechy nerkowca
Sposób przygotowania:
Podgrzewamy mleko na gazie, wrzucamy płatki dodajemy szczyptę cukru, i gotujemy aż zmiękną. Przekładamy do miseczki, posypujemy orzechami i pokrojonym w kostkę świeżym mango.
Koktajl selerowo-ananasowy:
Składniki:
3 łodyżki selera
4 krążki ananasa
Szklanka wody mineralnej
Listki świeżej mięty
Sposób przygotowania:
Przed podaniem seler myjemy i ścieramy na tarce. Wyciskamy sok który łączymy, miksując z ananasem. Dolewamy szklankę wody mineralnej. Koktajl wlewamy do szklanki i serwujemy z listkami mięty.
Koktajl arbuzowo-rzeżuchowy z mango
Składniki:
2 duże plastry arbuza
1 małe mango
3 łyżki rzeżuchy
Sposób przygotowania:
Mango obieramy i kroimy drobno. Łyżką wybieramy miąższ z arbuza. Owoce miksujemy. Na końcu dodajemy posiekaną rzeżuchę. Można do smaku dodać odrobinę miodu.
Zielony fit smoothie
Składniki:
Kilka liści jarmużu (ok. 50 g)
1/2 pęczka natki pietruszki
2 słodkie gruszki
1 banan, najlepiej uprzednio zamrożony
2 łyżki siemienia lnianego
Garść listków mięty
1 szklanka wody
Cytryna
Morning glory
Składniki:
Opakowanie jarmużu
Ss sojowy
Sos ostrygowy
Sól, świeże papryczki chili i czosnek
Sposób przygotowania:
Jarmuż surowy parzymy w gorącej wodzie aż zmięknie. smażymy czosnek i pokrojone drobno papryczki czuli, dodajemy miękki jarmuż, dodajemy sól, sos sojowy i ostrygowe (całkiem sporo), smażymy mieszając aż do zmięknie i zabarwienia jarmużu sosem sojowym o ostrygowym.
Fit carbonara z groszkiem, migdałami i bazylią
Składniki:
200 g mrożonego groszku
1 łyżka płatków migdałowych
1 mały ząbek czosnku
1/2 pęczka świeżej bazylii
15 g parmezanu
1 cytryna
150 g razowego makaronu spaghetti
1 plaster wędzonego boczku
Oliwa
1 duże jajko
100 g jogurtu naturalnego
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN