Mrożony koktajl bananowo-truskawkowy z masłem orzechowym udekorowany borówkami
Składniki na koktajl bananowo-truskawkowy:
- 200 g truskawek zamrożonych
- 2 banany zamrożone bez skórki
- 1 szklanka mleka wysokobiałkowego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki borówek amerykańskich
- skórka z limonki starta na tarce o małych oczkach
Przygotowanie mrożonego koktajlu bananowo-truskawkowego:
Truskawki, banany, masło orzechowe i mleko zmiksuj na wysokich obrotach blendera. Przełóż szybko do dwóch szklanek do ¾ wysokości naczynia. Szklanki możesz wcześniej schłodzić. Następnie udekoruj borówkami i skórką z limonki. Dodaj słomkę i wypij. Taki koktajl możesz jeszcze dodatkowo schłodzić w lodówce jeśli nie chcesz go spożywać po przygotowaniu.
Truskawkowy budyń jaglany z nasionami chia, makiem i świeżymi truskawkami (podawany w słoiku)
Składniki na truskawkowy budyń jaglany:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
- 2 szklanki truskawek + dodatkowe truskawki do dekoracji
- 1 łyżka maku
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżeczka miodu + dodatkowo do dekoracji
- kilka liści świeżej mięty
- kilka pistacji obranych i potłuczonych w moździerzu na mniejsze kawałki
Przygotowanie truskawkowego budyniu jaglanego:
Kaszę jaglaną opłucz na sitku. Przesyp do rondelka. Dodaj nasiona chia i gotuj pod przykryciem. Gdy kasza się ugotuje w mleku dodaj odszypułkowane truskawki oraz miód i zmiksuj na gładki budyń. Dodaj mak i wymieszaj. Budyń przełóż do słoików. Udekoruj truskawkami, dodaj pistacje i liście świeżej mięty. Możesz wstawić też do lodówki i podawać schłodzony.
Marchewkowe placuszki z orzechami i wiórkami kokosowymi (na mleku owsianym)
Składniki na marchewkowe placki z orzechami:
- 1 marchewka starta na tarce o małych oczkach
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- ⅓ szklanki oleju
- 1 szklanka mleka owsianego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka płatków kokosowych
- olej do smażenia
Do dekoracji:
- marchewka starta na tarce
- jogurt grecki
- syrop klonowy
- płatki kokosowe
- orzechy włoskie
Przygotowanie marchewkowych placuszków z orzechami:
W misce wymieszaj wszystkie składniki suche. Obok w misce wymieszaj mleko z olejem oraz ekstraktem z wanilii. Dodaj startą marchewkę i dodaj składniki suche. Następnie dodaj płatki kokosowe. Całość wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj udekorowane jogurtem greckim, syropem klonowym, płatkami kokosowymi, orzechami oraz tartą marchewką.
Zobacz też:
Krem zabajony, pasta, risotto, parmigiana – dania włoskie, szybkie i łatwe
Truskawki w niecodziennym wydaniu na słodko i słono. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Lekkie, owocowe desery na weekend. Wypróbuj niezawodne przepisy Ani Starmach
Autor: Adrianna Kowalczyk