Materiał promocyjny

Koktajl, budyń, a może placki? Pomysły na letnie desery prezentuje Daria Ładocha

W kuchni Dzień Dobry Wakacje lekkie, pyszne i zdrowe propozycje na desery, które sprawdzą się w upalne dni. Przygotuj mrożony koktajl, budyń jaglany z truskawkami lub placuszki marchewkowe na mleku owsianym. Który deser wybierasz?

Mrożony koktajl bananowo-truskawkowy z masłem orzechowym udekorowany borówkami

Składniki na koktajl bananowo-truskawkowy:

  • 200 g truskawek zamrożonych
  • 2 banany zamrożone bez skórki
  • 1 szklanka mleka wysokobiałkowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki borówek amerykańskich
  • skórka z limonki starta na tarce o małych oczkach

Przygotowanie mrożonego koktajlu bananowo-truskawkowego:

Truskawki, banany, masło orzechowe i mleko zmiksuj na wysokich obrotach blendera. Przełóż szybko do dwóch szklanek do ¾ wysokości naczynia. Szklanki możesz wcześniej schłodzić. Następnie udekoruj borówkami i skórką z limonki. Dodaj słomkę i wypij. Taki koktajl możesz jeszcze dodatkowo schłodzić w lodówce jeśli nie chcesz go spożywać po przygotowaniu.

Truskawkowy budyń jaglany z nasionami chia, makiem i świeżymi truskawkami (podawany w słoiku)

Składniki na truskawkowy budyń jaglany:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
  • 2 szklanki truskawek + dodatkowe truskawki do dekoracji
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu + dodatkowo do dekoracji
  • kilka liści świeżej mięty
  • kilka pistacji obranych i potłuczonych w moździerzu na mniejsze kawałki

Przygotowanie truskawkowego budyniu jaglanego:

Kaszę jaglaną opłucz na sitku. Przesyp do rondelka. Dodaj nasiona chia i gotuj pod przykryciem. Gdy kasza się ugotuje w mleku dodaj odszypułkowane truskawki oraz miód i zmiksuj na gładki budyń. Dodaj mak i wymieszaj. Budyń przełóż do słoików. Udekoruj truskawkami, dodaj pistacje i liście świeżej mięty. Możesz wstawić też do lodówki i podawać schłodzony.

Marchewkowe placuszki z orzechami i wiórkami kokosowymi (na mleku owsianym)

Składniki na marchewkowe placki z orzechami:

  • 1 marchewka starta na tarce o małych oczkach
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • ⅓ szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka owsianego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka płatków kokosowych
  • olej do smażenia

Do dekoracji:

  • marchewka starta na tarce
  • jogurt grecki
  • syrop klonowy
  • płatki kokosowe
  • orzechy włoskie

Przygotowanie marchewkowych placuszków z orzechami:

W misce wymieszaj wszystkie składniki suche. Obok w misce wymieszaj mleko z olejem oraz ekstraktem z wanilii. Dodaj startą marchewkę i dodaj składniki suche. Następnie dodaj płatki kokosowe. Całość wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj udekorowane jogurtem greckim, syropem klonowym, płatkami kokosowymi, orzechami oraz tartą marchewką.

Zobacz też:

Krem zabajony, pasta, risotto, parmigiana – dania włoskie, szybkie i łatwe

Truskawki w niecodziennym wydaniu na słodko i słono. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Lekkie, owocowe desery na weekend. Wypróbuj niezawodne przepisy Ani Starmach

Autor: Adrianna Kowalczyk

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości