Dania dla chorej tarczycy. Poznaj przepisy dietetyczki Hanny Stolińskiej

Menu, które polubi tarczyca
Na problemy z tarczycą skarży się coraz więcej ludzi. Co jeść, aby wspierać jej pracę i ugasić ogień stanu zapalnego? Mity z tym związane obala dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, która przygotowała przepisy na wiosenny koktajl, czekoladową pastę z awokado, jajecznicę z jarmużem, krem z buraka, dorsza duszonego w porach oraz pudding jaglany i wytrawne kulki mocy.

Dieta dla chorej tarczycy

Jak powinna wyglądać dieta osób zmagających się z chorą tarczycą? O tym w dzień Dobry TVN mówiła dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny. Specjalistka przyrządziła w naszej kuchni potrawy, które wspierają pracę tarczycy i zmniejszają stanu zapalny. Oto jej sprawdzone przepisy.

Koktajl "Wiosenna pietruszka"

Składniki na koktajl "Wiosenna pietruszka"

  • pół jabłka
  • garść natki pietruszki
  • 3 plastry świeżego ananasa
  • łodyga selera naciowy
  • pół zielonego ogórka
  • łyżka mielonego lnu

Jak przygotować koktajl?

Zmiksuj składniki na koktajl. Napój podawaj w długiej szklance.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Pudding jaglany z musem truskawkowo-imbirowym (przepis na 3 porcje)

Składniki na pudding jaglany:

  • łyżki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki soku z cytrynowy
  • 300 g truskawek
  • 1 łyżka imbiru
  • 3 szklanki napoju migdałowego bio
  • świeża mięta

Jak przygotować pudding jaglany?

  1. Kaszę jaglaną opłucz na sitku. Najlepiej przelej ją wrzątkiem. Wsyp do garnka, dolej mleko. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut (aż mleko będzie wchłonięte).
  2. Do kaszy dodaj ksylitol, sok z cytryny i miksuj blenderem na najwyższych obrotach, aż masa będzie gładka. W tym czasie przygotowuj mus truskawkowy.
  3. Do garnka przełóż truskawki. Doprowadź do wrzenia i mieszaj z ksylitolem i imbirem. Zmiksuj dokładnie.
  4. Masę jaglaną przełóż do słoików lub szklanek. Na nią dodaj mus truskawkowy. Możesz dodatkowo udekorować deser np. owocami, miętą czy płatkami migdałów.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Czekoladowa pasta na bazie awokado

Składniki na czekoladową pastę na bazie awokado:

  • połówka awokado
  • 2 kromki chleba żytniego razowego
  • 40 g ziaren granatu
  • 1,5 łyżki kakao
  • pół łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki ksylitolu

Jak przygotować czekoladową pastę z awokado?

Zmiksuj składniki na gładka masę- awokado, ksylitol, kakao. Na chleb posmaruj masę, połóż plasterki kiwi, posyp wiórkami kokosowymi oraz granatem.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Wytrawne kulki mocy (przepis na 3 porcje)

Składniki na wytrawne kulki mocy:

  • 13 łyżek kaszy jaglanej
  • garść jarmużu
  • 2 łyżeczki bazylii suszonej
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2,5 łyżki pestek dyni
  • pół łyżki oleju rzepakowego
  • pół papryki czerwonej
  • 1,5 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 3 szczypty soli
  • 2 łyżeczki nasion lnu
  • pół łyżeczki papryki słodkiej

Jak przygotować wytrawne kulki mocy?

  1. Ugotuj kaszę w wodzie. Posiekaj na drobno jarmuż, paprykę, cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę. Podsmaż na oleju.
  2. Podduszone warzywa wymieszaj z kaszą, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Formuj kuleczki. Weź pod uwagę, że z takiej ilości wyjdą 3 porcję. Postaraj się zrobić równej wielkości kuleczki, których ilość podzielisz na 3 spożycia.
  3. Zmiel sezam, siemię i pestki dyni. Z powstałej mieszanki zrób panierkę do kuleczek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Krem z buraka z jagodami

Składniki na krem buraka z jagodami:

  • 2 średnie buraki (prośba o kupienie całych buraków już ugotowanych takich jak w biedronce np.)
  • ząbek czosnku
  • pół łyżki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 5 g papryczki chili
  • 5 łyżek mleczka kokosowego
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka jagód maqui, acai
  • pół szklanki jagód mrożonych
  • łyżka płatków migdałowych

Jak przygotować krem z buraka?

  1. Buraki oczyść, owiń folią i piecz przez 60 minut w 200 stopniach. Ostudzone pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chili zeszklij na oleju w garnku z grubym dnem. Dodaj buraki, smaż chwilę razem, zalej wodą i mleczkiem kokosowym. Gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu, zmiksuj z jagodami maqui, acai i ½ szklanki jagód. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj jeszcze całość przez 5 minut.
  3. Wlej do miseczki, posyp resztą jagód i prażonymi migdałami.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Dorsz duszony w porach z pomidorową kaszą

Składniki na dorsza duszonego:

  • 200 g filetu z dorsza
  • pół cytryny
  • 6 łyżek kaszy gryczanej
  • 150 ml soku pomidorowego
  • 3 marchewki
  • połowa pora
  • łyżka oleju rzepakowego
  • kiełki brokuła
  • kurkuma
  • pieprz
  • oregano

Jak przygotowywać dorsza duszonego?

  1. Rybę dopraw, polej olejem i obłóż plastrami cytryny, a następnie wyłóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Pora i marchew pokrój w plastry i dodaj do ryby. Całość piecz około 30 minut w 180 stopniach.
  3. Kaszę ugotuj do miękkości w soku pomidorowym. Podaj rybę z ugotowaną kaszą i brokułem

Jajecznica z jarmużem

Składniki na jajecznicę z jarmużem:

  • 2 jaja
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2 garści jarmużu
  • łyżeczka czarnuszki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 5 czarnych oliwek
  • 2 kromki chleba żytniego razowego
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych

Jak przygotować jajecznicę z jarmużem?

  1. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć jarmuż. Wlać roztrzepane jaja, pokrojone oliwki i przyprawy, smażyć do ulubionej konsystencji.
  2. Jajecznicę posypać czarnuszką i podawać z pieczywem i pomidorkami.

Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Placki są dobre na wszystko! Poznaj proste przepisy Piotra Kucharskiego

Smaczne dania z dodatkiem masła: pudding, stek i miętus. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

W naszej kuchni czekoladowe słodkości: brownie, cake pops i tort czekoladowy

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości