Dieta dla chorej tarczycy
Jak powinna wyglądać dieta osób zmagających się z chorą tarczycą? O tym w dzień Dobry TVN mówiła dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny. Specjalistka przyrządziła w naszej kuchni potrawy, które wspierają pracę tarczycy i zmniejszają stanu zapalny. Oto jej sprawdzone przepisy.
Koktajl "Wiosenna pietruszka"
Składniki na koktajl "Wiosenna pietruszka"
- pół jabłka
- garść natki pietruszki
- 3 plastry świeżego ananasa
- łodyga selera naciowy
- pół zielonego ogórka
- łyżka mielonego lnu
Jak przygotować koktajl?
Zmiksuj składniki na koktajl. Napój podawaj w długiej szklance.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Pudding jaglany z musem truskawkowo-imbirowym (przepis na 3 porcje)
Składniki na pudding jaglany:
- łyżki kaszy jaglanej
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki soku z cytrynowy
- 300 g truskawek
- 1 łyżka imbiru
- 3 szklanki napoju migdałowego bio
- świeża mięta
Jak przygotować pudding jaglany?
- Kaszę jaglaną opłucz na sitku. Najlepiej przelej ją wrzątkiem. Wsyp do garnka, dolej mleko. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut (aż mleko będzie wchłonięte).
- Do kaszy dodaj ksylitol, sok z cytryny i miksuj blenderem na najwyższych obrotach, aż masa będzie gładka. W tym czasie przygotowuj mus truskawkowy.
- Do garnka przełóż truskawki. Doprowadź do wrzenia i mieszaj z ksylitolem i imbirem. Zmiksuj dokładnie.
- Masę jaglaną przełóż do słoików lub szklanek. Na nią dodaj mus truskawkowy. Możesz dodatkowo udekorować deser np. owocami, miętą czy płatkami migdałów.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Czekoladowa pasta na bazie awokado
Składniki na czekoladową pastę na bazie awokado:
- połówka awokado
- 2 kromki chleba żytniego razowego
- 40 g ziaren granatu
- 1,5 łyżki kakao
- pół łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki ksylitolu
Jak przygotować czekoladową pastę z awokado?
Zmiksuj składniki na gładka masę- awokado, ksylitol, kakao. Na chleb posmaruj masę, połóż plasterki kiwi, posyp wiórkami kokosowymi oraz granatem.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Wytrawne kulki mocy (przepis na 3 porcje)
Składniki na wytrawne kulki mocy:
- 13 łyżek kaszy jaglanej
- garść jarmużu
- 2 łyżeczki bazylii suszonej
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- 2,5 łyżki pestek dyni
- pół łyżki oleju rzepakowego
- pół papryki czerwonej
- 1,5 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 3 szczypty soli
- 2 łyżeczki nasion lnu
- pół łyżeczki papryki słodkiej
Jak przygotować wytrawne kulki mocy?
- Ugotuj kaszę w wodzie. Posiekaj na drobno jarmuż, paprykę, cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę. Podsmaż na oleju.
- Podduszone warzywa wymieszaj z kaszą, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Formuj kuleczki. Weź pod uwagę, że z takiej ilości wyjdą 3 porcję. Postaraj się zrobić równej wielkości kuleczki, których ilość podzielisz na 3 spożycia.
- Zmiel sezam, siemię i pestki dyni. Z powstałej mieszanki zrób panierkę do kuleczek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Krem z buraka z jagodami
Składniki na krem buraka z jagodami:
- 2 średnie buraki (prośba o kupienie całych buraków już ugotowanych takich jak w biedronce np.)
- ząbek czosnku
- pół łyżki oleju rzepakowego
- pół szklanki wody
- 5 g papryczki chili
- 5 łyżek mleczka kokosowego
- szczypta soli i pieprzu
- łyżeczka jagód maqui, acai
- pół szklanki jagód mrożonych
- łyżka płatków migdałowych
Jak przygotować krem z buraka?
- Buraki oczyść, owiń folią i piecz przez 60 minut w 200 stopniach. Ostudzone pokrój na mniejsze kawałki.
- Przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chili zeszklij na oleju w garnku z grubym dnem. Dodaj buraki, smaż chwilę razem, zalej wodą i mleczkiem kokosowym. Gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu, zmiksuj z jagodami maqui, acai i ½ szklanki jagód. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj jeszcze całość przez 5 minut.
- Wlej do miseczki, posyp resztą jagód i prażonymi migdałami.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Dorsz duszony w porach z pomidorową kaszą
Składniki na dorsza duszonego:
- 200 g filetu z dorsza
- pół cytryny
- 6 łyżek kaszy gryczanej
- 150 ml soku pomidorowego
- 3 marchewki
- połowa pora
- łyżka oleju rzepakowego
- kiełki brokuła
- kurkuma
- pieprz
- oregano
Jak przygotowywać dorsza duszonego?
- Rybę dopraw, polej olejem i obłóż plastrami cytryny, a następnie wyłóż do naczynia żaroodpornego.
- Pora i marchew pokrój w plastry i dodaj do ryby. Całość piecz około 30 minut w 180 stopniach.
- Kaszę ugotuj do miękkości w soku pomidorowym. Podaj rybę z ugotowaną kaszą i brokułem
Jajecznica z jarmużem
Składniki na jajecznicę z jarmużem:
- 2 jaja
- łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 garści jarmużu
- łyżeczka czarnuszki
- szczypta soli i pieprzu
- 5 czarnych oliwek
- 2 kromki chleba żytniego razowego
- kilka sztuk pomidorków koktajlowych
Jak przygotować jajecznicę z jarmużem?
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć jarmuż. Wlać roztrzepane jaja, pokrojone oliwki i przyprawy, smażyć do ulubionej konsystencji.
- Jajecznicę posypać czarnuszką i podawać z pieczywem i pomidorkami.
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Placki są dobre na wszystko! Poznaj proste przepisy Piotra Kucharskiego
Smaczne dania z dodatkiem masła: pudding, stek i miętus. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
W naszej kuchni czekoladowe słodkości: brownie, cake pops i tort czekoladowy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Luiza Bebłot