O czym świadczy zbyt niski, a o czym zbyt wysoki poziom TSH? O tym w studio Dzień Dobry TVN mówiła lek. med. Magdalena Jagiełło, endokrynolog.
"Po 18 godzinach spania nadal nie mogłam wstać z łóżka"
Hashimoto – to słowo staje się coraz popularniejsze nie tylko w nomenklaturze medycznej, ale i potocznej. Jak się okazuje, choroba w ostatnim dziesięcioleciu dała się we znaki znacznej liczbie pacjentów. Dlaczego tak dużo młodych ludzi ma obecnie problem z tarczycą? Czy może mieć to związek z awarią w elektrowni jądrowej w Czarnobylu?
Na problemy z tarczycą skarży się coraz więcej ludzi. Co jeść, aby wspierać jej pracę i ugasić ogień stanu zapalnego? Mity z tym związane obala dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, która przygotowała przepisy na wiosenny koktajl, czekoladową pastę z awokado, jajecznicę z jarmużem, krem z buraka, dorsza duszonego w porach oraz pudding jaglany i wytrawne kulki mocy.
O chorobach tarczycy w ostatnim czasie jest coraz głośniej. Choć często mówi się, że cierpią na nie kobiety, należy wiedzieć, że borykają się z nimi także mężczyźni oraz dzieci. Kiedyś leczenie owych dolegliwości związane było z pobytem w szpitalu, teraz jednak nowoczesne metody nie wykluczają pacjenta z normalnego życia.
Wiele kobiet zmaga się z chorobami tarczycy. Jakie objawy mogą sugerować, że mamy z nią problem? O czym może świadczyć podwyższone TSH u mężczyzn? Skąd się bierze niedoczynność tarczycy? Rozmawialiśmy o tym w Dzień Dobry TVN z ekspertem mikroodżywiania Martą Mieloszyk-Pawelec.