Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Zapiekane banany z otrębami owsianymi i mlekiem kokosowym
Składniki:
1 szklanka otrąb owsianych
1 szklanka wrzątku
3 banany
½ szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30 %
½ laski wanilii
miód do podania
Przygotowanie:
Otręby owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Banany kroimy w plasterki i przykrywamy namoczonymi otrębami. Mleczko kokosowe mieszamy z ziarenkami z laski wanilii i polewamy banany. Całość zapiekamy w piekarniku 20-25 minut w temp 200 stopni. Podajemy polane miodem.
Szpinak z bakłażanem w sosie pomidorowym
Składniki:
4 łyżki masła sklarowanego lub oliwy z oliwek
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 ząbki czosnku i kawałek imbiru takiej samej wielkości ugniecione na pastę
2 łyżeczki świeżo zmielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
2 świeże zielone chili bez pestek
250 g szpinaku
1 puszka pomidorów krojonych lub 4 dojrzałe sezonowe pomidory pokrojone w kostkę
1 duży bakłażan pokrojone w kostkę
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na rozgrzanym maśle sklarowanym podsmażamy kmin rzymski. Po około 10 sekundach dodajemy pastę z imbiru i czosnku. Po chwili pozostałe przyprawy, szpinak i pomidory. Kostki bakłażana pieczemy na suchej patelni pod pokrywką. Po około5 minutach bakłażan powinien być miękki. Do uduszonego szpinaku dodajemy uduszonego bakłażana, solimy i pieprzymy do smaku.
Zupa z selerem naciowym
Składniki:
3 łodygi selera naciowego
1 marchewka
1 mała pietruszka
¼ małego selera
1 por
½ czerwonej papryki
3 szalotki
ząbek czosnku
puszka pomidorów
mały koncentrat
odrobina ostrej papryki
5 łyżek oliwy z oliwek
1 litr wody
sól do smaku ( ok. płaska łyżka)
Przygotowanie:
Szalotkę, selera naciowego i pora drobno kroimy i wrzucamy do garnka na rozgrzana oliwę, po chwili dodajemy posiekany ząbek czosnku i sól. Całość przyrumieniamy 5 minut, a następnie dodajemy startą na grubej tarce pietruszkę oraz selera i marchewkę i dusimy koleje 5 minut. Dorzucamy pokrojoną w małą kostkę czerwoną paprykę i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 20 minut. Na koniec dodajemy koncentrat, pomidory i ostrą paprykę do smaku i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z grzankami z chleba razowego z odrobiną masła.
Brokuły i słodkie ziemniaki w mleczku kokosowym
Składniki:
4 łyżki oleju ryżowego
2 ząbki czosnku
3 szalotki
1 łyżka przyprawy curry w proszku (trzeba czytać skład i wybrać mieszankę bez glutaminianu sodu)
1 brokuł
1 duży słodki ziemniak
½ szklanki mleka kokosowego
½ szklanki wody
garść uprażonych orzeszków ziemnych
sok z limonki do smaku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy poszatkowany czosnek i szalotkę. Po chwili dodajemy przyprawę curry i różyczki brokuła. Całość podsmażamy około 3 minuty i dodajemy słodkie ziemniaki pokrojone w kostkę. Warzywa zalewamy mlekiem kokosowym i wodą. Przykrywamy i dusimy aż będą miękkie. Orzeszki ziemne podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek i posypujemy gotowe warzywa. Polewamy sokiem z limonki, solimy i pieprzymy do smaku.
Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewek z pestkami dyni, sezamem i koperkiem
Składniki:
500 g młodych małych ziemniaków ugotowanych na parze
pęczek koperku
1 pęczek rzodkiewek
½ szklanki pestek dyni uprażonych na suche j patelni
¼ szklanki sezamu uprażonego na złoty kolor na suchej patelni
¼ szklanki oleju z pestek dyni
4 łyżki octu jabłkowego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotowane wystudzone ziemniaki mieszamy z poszatkowanym koperkiem, cienkimi plasterkami rzodkiewki i uprażonymi pestkami dyni. Uprażony sezam mielimy w młynku do kawy lub w moździerzu. Dodajemy olej z pestek dyni, ocet, sól i pieprz do smaku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN