Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Zapiekanka rybna
Składniki:
300 g liści mrożonego szpinaku, rozmrożonych, lekko pokrojonych
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
400 g krojonych pomidorów z puszki
300 g filetów z białej ryby, np. dorsz, pokrojony na duże kawałki
1 garść liści bazylii
100 g krewetek, obranych, obgotowanych
200 g brokułu
2 łyżki tartego parmezanu
1 bułka grahamka
3 łyżki otrębów owsianych KUPIEC
3 łyżki masła
Przygotowanie:
Liście podsmażyć przez chwilę na patelni z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na tą sama patelnię wlać pomidory, podsmażyć przez chwilę aby powstał sos. Dodać kawałki ryby, dusić przez kilka minut. Na koniec dodać listki porwanej bazylii. Rybę z pomidorami wyłożyć na szpinak, przyprawić solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć krewetki i brokuł podzielony na różyczki. Bułkę grahamkę porwać na małe kawałki, wymieszać z parmezanem, otrębami i masłem. Zagnieść całość żaby powstała kruszonka. Posypać zapiekankę po wierzchu. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut.
Kotleciki selerowo-mięsne z otrębami z konfiturą z czerwonej cebuli
Składniki:
Kotleciki:
200 g selera, startego na tarce o grubych oczkach
400 g mięsa mielonego z szynki
1 jajko
50-70 g otrębów żytnich KUPIEC
sól i pieprz do smaku
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Olej do smażenia
Konfitura:
3 czerwone cebule, pokrojone w piórka
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki miodu
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kotleciki:
Seler, mięso jajko i otręby żytnie wymieszać, jeśli masą jest zbyt rzadka dodać otrębów. Doprawić do smaku. Uformować płaskie kotleciki i smażyć na patelni z odrobiną oleju.
Konfitura:
Cebulę podsmażyć na 3 łyżkach oliwy aż będzie miękka, dodać ocet i miód, dusić na wolnym ogniu aż całość będzie miała konsystencję konfitury. Konfiturę podawać z ciepłymi kotlecikami. Można podać z ryżem, kaszą lub gotowanymi warzywami.
Biszkopt z zarodkami pszennymi
Składniki:
4 jajka
½ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka zarodków pszennych KUPIEC
5 łyżek otrębów granulowanych o smaku truskawkowym KUPIEC
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki masła
300 g mrożonych malin, rozmrożonych
200 g mrożonych truskawek, rozmrożonych
Przygotowanie:
Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać żółtka. Do masy jajecznej dodać mąkę i zarodki pszenne i otręby. Delikatnie wymieszać. Pod koniec dodać rozpuszczone masło.Maliny i truskawki ułożyć w natłuszczonej tortownicy o wymiarach 30x40 cm. Zalać ciastem. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30 min. Biszkopt będzie upieczony gdy wbity w niego drewniany patyczek do szaszłyków po wyjęciu będzie suchy. Ciasto po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu obrócić owocami do góry. Można posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN