Materiał promocyjny

Odżywiaj się jak modelka!

Uczestniczka pierwszej edycji "Top Model", Ania Piszczałka przebojem zdobywa świat. Siłą, uporem ducha i niezwykłą determinacją prosto z Grądówka, w województwie dolnośląskim, trafiła na światowe wybiegi. Ania niedawno otworzyła pokaz ekskluzywnej bielizny, z gościnnym udziałem światowej sławy modelki Heleny Christensen. Jej życiowe motto to: "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą". W kuchni Dzień Dobry TVN, razem z Piotrem Kucharskim, pokazał, że modelki wcale nie głodują!

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Zapiekanka rybna

Składniki:

300 g liści mrożonego szpinaku, rozmrożonych, lekko pokrojonych

2 łyżki oliwy

sól i pieprz

400 g krojonych pomidorów z puszki

300 g filetów z białej ryby, np. dorsz, pokrojony na duże kawałki

1 garść liści bazylii

100 g krewetek, obranych, obgotowanych

200 g brokułu

2 łyżki tartego parmezanu

1 bułka grahamka

3 łyżki otrębów owsianych KUPIEC

3 łyżki masła

Przygotowanie:

Liście podsmażyć przez chwilę na patelni z oliwą, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na tą sama patelnię wlać pomidory, podsmażyć przez chwilę aby powstał sos. Dodać kawałki ryby, dusić przez kilka minut. Na koniec dodać listki porwanej bazylii. Rybę z pomidorami wyłożyć na szpinak, przyprawić solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć krewetki i brokuł podzielony na różyczki. Bułkę grahamkę porwać na małe kawałki, wymieszać z parmezanem, otrębami i masłem. Zagnieść całość żaby powstała kruszonka. Posypać zapiekankę po wierzchu. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut.

Kotleciki selerowo-mięsne z otrębami z konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki:

Kotleciki:

200 g selera, startego na tarce o grubych oczkach

400 g mięsa mielonego z szynki

1 jajko

50-70 g otrębów żytnich KUPIEC

sól i pieprz do smaku

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Olej do smażenia

Konfitura:

3 czerwone cebule, pokrojone w piórka

3 łyżki octu balsamicznego

3 łyżki miodu

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kotleciki:

Seler, mięso jajko i otręby żytnie wymieszać, jeśli masą jest zbyt rzadka dodać otrębów. Doprawić do smaku. Uformować płaskie kotleciki i smażyć na patelni z odrobiną oleju.

Konfitura:

Cebulę podsmażyć na 3 łyżkach oliwy aż będzie miękka, dodać ocet i miód, dusić na wolnym ogniu aż całość będzie miała konsystencję konfitury. Konfiturę podawać z ciepłymi kotlecikami. Można podać z ryżem, kaszą lub gotowanymi warzywami.

Biszkopt z zarodkami pszennymi

Składniki:

4 jajka

½ szklanki cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka zarodków pszennych KUPIEC

5 łyżek otrębów granulowanych o smaku truskawkowym KUPIEC

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

3-4 łyżki masła

300 g mrożonych malin, rozmrożonych

200 g mrożonych truskawek, rozmrożonych

Przygotowanie:

Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać żółtka. Do masy jajecznej dodać mąkę i zarodki pszenne i otręby. Delikatnie wymieszać. Pod koniec dodać rozpuszczone masło.Maliny i truskawki ułożyć w natłuszczonej tortownicy o wymiarach 30x40 cm. Zalać ciastem. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30 min. Biszkopt będzie upieczony gdy wbity w niego drewniany patyczek do szaszłyków po wyjęciu będzie suchy. Ciasto po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu obrócić owocami do góry. Można posypać cukrem pudrem i udekorować listkami mięty.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości