Domowa chałka - składniki
Moda na pieczenie domowego chleba i bułek wróciła wraz z pandemią i powtarzającymi się lockdownami. Uziemieni w domach poszukiwaliśmy nowych rozwiązań kulinarnych i tak w mediach społecznościowych jak grzyby po deszczu pojawiały się kolejne zdjęcia dań przygotowanych przez osoby, które wcześniej z gotowaniem nie miały zbyt wiele wspólnego.
Szczególny podziw budziły rumiane bochenki chleba. Nikomu nie trzeba przecież tłumaczyć, że zapachu ciepłego pieczywa unoszącego się w domu nie da się porównać do niczego innego. Wśród wielu przepisów na samodzielnie przygotowane drożdżowe wypieki, uwagę zwraca ten z wykorzystaniem gazowanego napoju na bazie karmelu i kofeiny.
Kuchnia Andrzeja Polana
Składniki:
- 450 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 250 ml ciepłej coli,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego,
- 1 jajko,
- 7 g suchych drożdży,
- potrzebny będzie również pergamin oraz miska do wyrobienia ciasta.
Chałka z colą - przygotowanie
- Mąkę przesiać, dokładnie połączyć z pozostałymi sypkimi składnikami.
- Do mąki z solą, drożdżami i cukrem, dolać ciepłą colę i olej. Wymieszać do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta.
- Blat oprószyć mąką, zagniatać na nim ciasto do momentu, w którym przestanie przywierać do podłoża.
- Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Z wyrośniętego ciasta uwolnić powietrze, zagniatając.
- Uformować kulę, podzielić ją na 6 części, każdą z nich rozwałkować i uformować w podłużny walec.
- Tak powstałe walce chwycić w połowie długości i zapleść w warkocz. Posmarować jajkiem.
- Piec w temperaturze 190 stopni przez 30-35 min.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Wielkanoc bez mięsa i jajek. Co może pojawić się na świątecznych stołach wegan i wegetarian?
- Czarna sól o smaku jajka, czyli Kala Namak - właściwości i możliwości zastosowania w kuchni
- "Powstała przez przypadek". W czym tkwi fenomen białej kiełbasy?
Autor: Adam Barabasz
Źródło zdjęcia głównego: MARCELOKRELLING / Getty Images