Jajka z "wolnego wybiegu" to chwyt marketingowy? Ekspertka obala mity handlowe

Źródło: Dzień Dobry TVN
Wszystko, co warto wiedzieć o jajkach
Wszystko, co warto wiedzieć o jajkach
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
 Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta
Upiększamy dom na święta
Wielkanocne przysmaki
Wielkanocne przysmaki
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Wyjątkowy zając wielkanocny
Wyjątkowy zając wielkanocny
Dobre choć wielkopostne
Dobre choć wielkopostne
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Przepisy na dania z kiełbasą
Przepisy na dania z kiełbasą
W czasie świąt wielkanocnych na naszych stołach królują przede wszystkim jajka - z majonezem, faszerowane, w sałatce czy też w żurku. Polacy uwielbiają się nimi zajadać, dlatego dobrze wiedzieć, jakie mają wartości odżywcze. Które jaja najlepiej kupować? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Kornelia Westergaard, technolog żywienia.

Czy jajka są zdrowe?

Jajka są jednym z symboli Wielkanocy, nic więc dziwnego, że spożywamy je w trakcie świąt w dużej ilości. Jak wskazują statystyki, potrafimy ich zjeść od 12 do 20 sztuk. - Jajka są takim kompletnym pożywieniem. Mają bardzo dużo białka, zdrowe tłuszcze, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, (...) komplet witamin z grupy B, witaminy A, D, E, K, witaminę D3. Jeżeli zjemy jedno jajko, to zaspokajamy 20 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę D3 - powiedziała Kornelia Westergaard, technolog żywienia.

Co ciekawe, na ilość wartości odżywczych w jajku wpływa to, co zjadła kura i w jakich warunkach żyła. - To tak jak u ludzi, od żywienia zależy nasze zdrowie. Tak samo u zwierząt, od tego, jak żywimy kurki, zależy jakość jajek. Kurka często mylnie jest uznawana za wegetariankę. A ona jest wszystkożerna. Uwielbia grzebać w ziemi, lubi zjeść dżdżownicę, pędraczki czy ślimaczki. Dzięki temu może pozyskać kwasy omega-3. Oprócz tego lubi pokrzywę, zboża, ale nie może być karmiona kukurydzą, ponieważ wtedy mamy nadmiar kwasów omega-6, a one są prozapalne - podkreśliła Westergaard.

Jajka ekologiczne i jajka z wolnego wybiegu - różnice

Jakie zatem są najzdrowsze jajka? Te ekologiczne, od kur, które mogły spacerować na świeżym powietrzu i grzebać w ziemi. - Bardzo zachęcam do kupowania jaj "zerówek", bo one są niewiele droższe od pozostałych, a dadzą o wiele więcej zdrowia, niż te z wolnego wybiegu. Ten wolny wybieg wcale niekoniecznie musi oznaczać, że to jest wyjście na świeże powietrze i że kura ma możliwość grzebania w ziemi. Bardzo często są to duże hale, które mają betonowe balkoniki, na które kura może wyjść - wyjaśniła technolog żywienia.

Oto, co symbolizują cyfry na skorupkach jaj:

  • 0 - jaja z produkcji ekologicznej: grzędy i wybiegi, 1/3 czasu na świeżym powietrzu, naturalne pożywienie, grzebalisko,
    • 1 - jaja z chowu na wolnym wybiegu: duża hala ze stłoczonymi kurami, możliwość wyjścia kur na betonowy wybieg i świeże powietrze,
      • 2 - jaja z chowu ściółkowego: duża hala ze stłoczonymi kurami, kury nie są w klatkach, natomiast przebywają całe życie zamknięte,
        • 3 - jaja z chowu klatkowego: życie w karcerze, czyli drucianej klatce, jedna na drugiej, najgorsze warunki chowu i żywienia będą zabronione od 2027 roku.

          Okazuje się, że kolor żółtka ma znaczenie. Im bardziej intensywna barwa, tym lepsza. - Kolor zależy od żywienia i pory roku. Latem, kiedy kura wychodzi i zje więcej trawy, ziół, to żółtko będzie bardziej intensywne, a to znaczy, że ma więcej wartości odżywczych. Ale pod warunkiem, że pasza nie jest sztucznie barwiona, co zdarza się w fermach przemysłowych - podkreśliła technolog żywienia. - Jajka są w ogóle bardzo tanie. Na kilogram wchodzi 17 jaj i nawet, jeśli jedno jajo ekologiczne kosztuje teraz złotówkę, to płacimy 17 zł za kg. Mięso jest teraz dużo droższe, nawet 20-30 zł za kg, a ryby to i 50-60 zł za kg. Do tego jajka są niskokaloryczne - podkreśliła Kornelia Westergaard.

          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

          Zobacz także:

          Autor: Justyna Piąsta

          Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
          Materiał promocyjny

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana