Jesienna kawa jabłkowo-cynamonowa
Składniki na kawę jabłkowo-cynamonową:
- 20 ml soku jabłkowego
- 1 łyżka pokruszonych orzechów włoskich
- 1 płaska łyżka miodu
- 200 ml pełnotłustego mleka
- świeżo zaparzone espresso Costa Coffee na bazie Signature Blend
- szczypta cynamonu
Jak przyrządzić kawę jabłkowo-cynamonową:
Do wysokiej szklanki wlewamy sok jabłkowy oraz miód. Spieniamy mleko i wlewamy na jabłkową warstwę. Parzymy espresso i dolewamy do szklanki po ściance, aby utworzyły się warstwy. Wierzch posypujemy cynamonem – idealnie pasującym do jabłek oraz pokruszonymi orzechami.
Czekoladowa kawa z nutą czarnego bzu
Składniki na na czekoladową kawę z nutą czarnego bzu:
- 200 ml pełnotłustego mleka
- 4 kostki białej czekolady
- 30 ml syropu z czarnego bzu
- espresso Costa Coffee na bazie Signature Blend
- kilka łyżek spienionego mleka
- szczypta kardamonu
Jak przyrządzić czekoladową kawę z nutą czarnego bzu:
Mleko grzejemy w rondelku i dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Wlewamy syrop z czarnego bzu i jeszcze chwilkę podgrzewamy, mieszając. Całość przelewamy do wysokiej szklanki. Parzymy espresso Costa Coffee Signature Blend i dolewamy do pięknie pachnącej mikstury. Na wierzch dodajemy piankę ze spienionego mleka i posypujemy jakże jesiennym kardamonem.
Ciastka kokosowe z limonką
Składniki na ciastka kokosowe z limonką:
- 200 g mąki
- 120 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 1 jajko
- 50 g wiórek kokosowych
- 30 g gorzkiej czekolady
- Skórka z 1-2 limonki
- Szczypta soli
- Wiórki kokosowe do dekoracji
Jak przygotować ciastka kokosowe z limonką:
Dać do miski mąkę, wiórki kokosowe, masło, cukier, sól i skórkę z limonki. Wyrobić szybko ciasto. Dodać teraz gorzką czekoladę grubo siekaną. Dobrze wymieszać. Zrobić z ciasta 20-25 kulek. Położyć je na papier do pieczenia na blachę. Docisnąć lekko, aby je trochę rozpłaszczyć. Dać do piekarnika na 15-20 minut na 170°, aż się lekko przyrumienią. Wyciągnąć, poczekać aż ostygną i podać.
Zobacz także:
Przepisy Sebastiana Olmy na wegańskie leczo, pieczonego bakłażana oraz sałatkę i zupę z cukinii
Pomysły na dania z papryki. Proste przepisy Jaśka Kuronia
Przekąski na jesienne wieczory. Pomysły Grzegorza Zawieruchy
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN