Materiał promocyjny

Jesienna kawa według Matteo Brunettiego

Matteo Brunetti
Kawa na jesienne poranki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Doskonała kawa z jesiennymi dodatkami rozpieści Wasze zmysły i sprawi, że jesień stanie się ulubioną porą roku. Zobacz, jak przyrządzić kawę jabłkowo-cynamonową oraz czekoladową kawę z nutą czarnego bzu, a na deser ciastka kokosowe z limonką. Wypróbuj sprawdzone przepisy Matteo Brunettiego.

Jesienna kawa jabłkowo-cynamonowa

Składniki na kawę jabłkowo-cynamonową:

  • 20 ml soku jabłkowego
  • 1 łyżka pokruszonych orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 200 ml pełnotłustego mleka
  • świeżo zaparzone espresso Costa Coffee na bazie Signature Blend
  • szczypta cynamonu

Jak przyrządzić kawę jabłkowo-cynamonową:

Do wysokiej szklanki wlewamy sok jabłkowy oraz miód. Spieniamy mleko i wlewamy na jabłkową warstwę. Parzymy espresso i dolewamy do szklanki po ściance, aby utworzyły się warstwy. Wierzch posypujemy cynamonem – idealnie pasującym do jabłek oraz pokruszonymi orzechami.

Czekoladowa kawa z nutą czarnego bzu

Składniki na na czekoladową kawę z nutą czarnego bzu:

  • 200 ml pełnotłustego mleka
  • 4 kostki białej czekolady
  • 30 ml syropu z czarnego bzu
  • espresso Costa Coffee na bazie Signature Blend
  • kilka łyżek spienionego mleka
  • szczypta kardamonu

Jak przyrządzić czekoladową kawę z nutą czarnego bzu:

Mleko grzejemy w rondelku i dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Wlewamy syrop z czarnego bzu i jeszcze chwilkę podgrzewamy, mieszając. Całość przelewamy do wysokiej szklanki. Parzymy espresso Costa Coffee Signature Blend i dolewamy do pięknie pachnącej mikstury. Na wierzch dodajemy piankę ze spienionego mleka i posypujemy jakże jesiennym kardamonem.

Ciastka kokosowe z limonką

Składniki na ciastka kokosowe z limonką:

  • 200 g mąki
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • Skórka z 1-2 limonki
  • Szczypta soli
  • Wiórki kokosowe do dekoracji

Jak przygotować ciastka kokosowe z limonką:

Dać do miski mąkę, wiórki kokosowe, masło, cukier, sól i skórkę z limonki. Wyrobić szybko ciasto. Dodać teraz gorzką czekoladę grubo siekaną. Dobrze wymieszać. Zrobić z ciasta 20-25 kulek. Położyć je na papier do pieczenia na blachę. Docisnąć lekko, aby je trochę rozpłaszczyć. Dać do piekarnika na 15-20 minut na 170°, aż się lekko przyrumienią. Wyciągnąć, poczekać aż ostygną i podać.

Zobacz także:

Przepisy Sebastiana Olmy na wegańskie leczo, pieczonego bakłażana oraz sałatkę i zupę z cukinii

Pomysły na dania z papryki. Proste przepisy Jaśka Kuronia

Przekąski na jesienne wieczory. Pomysły Grzegorza Zawieruchy

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości