Przepisy Sebastiana Olmy

Przepisy Sebastiana Olmy na wegańskie leczo, pieczonego bakłażana oraz sałatkę i zupę z cukinii

Przepisy Sebastiana Olmy

Autor:
Katarzyna
Lackowska
Źródło:
Sebastian Olma
Jakub Kamiński/East NewsSebastian Olma

Można je nafaszerować, zrobić z nich leczo, zapiekankę, ugotować zupę... Cukinia i bakłażan - mówi się, że to jedne z najbardziej niedocenianych warzyw, jednak ostatnio zdobywają coraz więcej zwolenników. Są zdrowe, niedrogie i, co ważne, łatwo z nich stworzyć szybkie w przygotowaniu dania. Swoimi przepisami na kabaczki i bakłażany w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Sebastian Olma. 

Wegańskie leczo kabaczkami, papryką i ciecierzyca

Składniki na wegańskie leczo z kabaczkami, papryką i ciecierzycą:

  • 3 cebule białe;
  • 5 ząbków czosnku;
  • 3 kabaczki (w różnych kolorach);
  • 3 kolorowe papryki;
  • 1 kg pomidorów;
  • 200 g ciecierzycy;
  • 100 g liści jarmużu
  • 50 g orzechów nerkowca
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek kolendry,
  • pęczek bazylii,
  • sól, pieprz, papryka cayene do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania wegańskiego leczo z kabaczkami, papryką i ciecierzycą:

Cebulę białą pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na oleju razem z czosnkiem. Garnek przykryj pokrywką a następnie duś cebulę kilka minut na małym ogniu aż dobrze zmięknie. Do garnka dodaj pokrojone kabaczki i kolorową paprykę, smaż kilka minut aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj do garnka pomidory pokrojone w kostkę, ciecierzyce i świeże posiekane zioła. Gotuj warzywa na małym ogniu około 30 minut tak aby zmiękły. Pod koniec gotowania dopraw lecho solą, pieprzem i papryką cayenne. Porcję lecho podaj na talerzu razem z smażonym jarmużem i orzechami nerkowca.

Pieczony bakłażan na sposób prowansalski z mozzarellą, pomidorami i liśćmi rukoli

Składniki na pieczony bakłażan na sposób prowansalski z mozzarellą, pomidorami i liśćmi rukoli:

  • 4 bakłażany;
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 3 kulki mozarelli;
  • 3 duże pomidory;
  • 2 cukinie (żółta i zielona);
  • 1 opakowanie rukoli;
  • 2 cytryny;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka płatków chilli;
  • zioła prowansalskie;
  • sól, pieprz do smaku;
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania pieczonego bakłażana z mozzarellą, pomidorami i liśćmi rukoli:

Bakłażana przetnij wzdłuż na dwie równe połówki, natnij delikatnie nożem od środka tworząc kratkę, bakłażana dopraw solą, pieprzem, oliwą i ziołami prowansalskimi. Ułóż na blaszce do pieczenia z pergaminem i wstaw do piekarnika na 15 minut do temp 180 st.C. Upieczonego bakłażana można delikatnie przygnieść blaszką aby był bardziej płaski.

W małej misce wymieszaj koncentrat pomidorowym z płatkami chili, sokiem z cytryny i cukrem. Posmaruj bakłażan od przeciętej strony a na wierzch nałóż na przemian plaster ser a mozzarella, plaster pomidora i plaster cukinii. Całość posyp jeszcze solą i pieprzem a następnie wstaw do piekarnika z funkcją grilla tak aby ser się delikatnie roztopił.

Po wyjęciu bakłażana skrop go sokiem z cytryny, polej oliwą i posyp liśćmi rukoli.

Sałatka z cukinią, plastrami parmezanu, miętą i prażonymi orzeszkami pinii

Składniki na sałatkę z cukinią, plastrami parmezanu, miętą i prażonymi orzeszkami pinii:

  • 4 zielone cukinie;
  • 3 cytryny;
  • 200 g parmezanu (w kawałku lub w płatkach);
  • pęczek mięty
  • 50 g marynowanego żółtego imbiru;
  • 100 g orzeszków pini;
  • łyżka soli

Sposób przygotowania sałatki z cukinią, plastrami parmezanu, miętą i prażonymi orzeszkami pinii:

Cukinię za pomocą obieraczki lub krajalnicy do warzyw potnij na cienkie plastry, przełóż je do miski i skrop sokiem z cytryny, oliwą i posyp solą. Poczekaj kilka minut aż cukinia delikatnie zmięknie, następnie do miski dodaj plastry parmezanu, liście mięty, posiekany marynowany imbir i prażone orzeszki pinii. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia na sałatkę.

Krem z zielonej cukinii z pieczonymi kabaczkami i serem kozim

Składniki na krem z zielonej cukinii z pieczonymi kabaczkami i serem kozim:

  • 3 zielone cukinie;
  • 2 kabaczki;
  • 2 opakowania sera halloumi;
  • 2 białe cebule;
  • 5 ząbków czosnku;
  • pęczek tymianku;
  • świeże oregano (1 doniczka);
  • 2 l bulionu warzywnego;
  • 200 ml śmietanki 36%;
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania kremu z zielonej cukinii z pieczonymi kabaczkami i serem kozim:

W garnku podsmaż zieloną cukinię razem z cebulą, czosnkiem i tymiankiem. Warzywa podlej bulionem i gotuj aż zmiękną, dodaj słodką śmietanę i zmiksuj za pomocą robota kuchennego do gładkiej konsystencji. Krem dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kabaczki potnij na cienkie plastry, posyp solą i zostaw na 10 minut, dwa plasterki nałóż na siebie na krzyż i połóż na środku kawałek sera posypując go płatkami oregano, zwiń kabaczka na kopertę i przełóż na blaszkę do pieczenia. Wstaw cukinie do piekarnika na 10 minut do temp. 190 st. C. Porcję zupy nalej do miski a upieczone kawałki kabaczków z serem połóż na wierzch.

Autor:Katarzyna Lackowska

Źródło: Sebastian Olma

Źródło zdjęcia głównego: Jakub Kamiński/East News

Pozostałe wiadomości