Przepisy Sebastiana Olmy na wegańskie leczo, pieczonego bakłażana oraz sałatkę i zupę z cukinii

Sebastian Olma
Sebastian Olma
Źródło: Jakub Kamiński/East News
Można je nafaszerować, zrobić z nich leczo, zapiekankę, ugotować zupę... Cukinia i bakłażan - mówi się, że to jedne z najbardziej niedocenianych warzyw, jednak ostatnio zdobywają coraz więcej zwolenników. Są zdrowe, niedrogie i, co ważne, łatwo z nich stworzyć szybkie w przygotowaniu dania. Swoimi przepisami na kabaczki i bakłażany w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Sebastian Olma. 

Wegańskie leczo kabaczkami, papryką i ciecierzyca

Składniki na wegańskie leczo z kabaczkami, papryką i ciecierzycą:

  • 3 cebule białe;
    • 5 ząbków czosnku;
      • 3 kabaczki (w różnych kolorach);
        • 3 kolorowe papryki;
          • 1 kg pomidorów;
            • 200 g ciecierzycy;
              • 100 g liści jarmużu
                • 50 g orzechów nerkowca
                  • pęczek natki pietruszki,
                    • pęczek kolendry,
                      • pęczek bazylii,
                        • sól, pieprz, papryka cayene do smaku
                          • olej do smażenia

                            Sposób przygotowania wegańskiego leczo z kabaczkami, papryką i ciecierzycą:

                            Cebulę białą pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na oleju razem z czosnkiem. Garnek przykryj pokrywką a następnie duś cebulę kilka minut na małym ogniu aż dobrze zmięknie. Do garnka dodaj pokrojone kabaczki i kolorową paprykę, smaż kilka minut aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj do garnka pomidory pokrojone w kostkę, ciecierzyce i świeże posiekane zioła. Gotuj warzywa na małym ogniu około 30 minut tak aby zmiękły. Pod koniec gotowania dopraw lecho solą, pieprzem i papryką cayenne. Porcję lecho podaj na talerzu razem z smażonym jarmużem i orzechami nerkowca.

                            Pieczony bakłażan na sposób prowansalski z mozzarellą, pomidorami i liśćmi rukoli

                            Składniki na pieczony bakłażan na sposób prowansalski z mozzarellą, pomidorami i liśćmi rukoli:

                            • 4 bakłażany;
                              • 100 g koncentratu pomidorowego
                                • 3 kulki mozarelli;
                                  • 3 duże pomidory;
                                    • 2 cukinie (żółta i zielona);
                                      • 1 opakowanie rukoli;
                                        • 2 cytryny;
                                          • 1 łyżka cukru;
                                            • 1 łyżka płatków chilli;
                                              • zioła prowansalskie;
                                                • sól, pieprz do smaku;
                                                  • oliwa z oliwek

                                                    Sposób przygotowania pieczonego bakłażana z mozzarellą, pomidorami i liśćmi rukoli:

                                                    Bakłażana przetnij wzdłuż na dwie równe połówki, natnij delikatnie nożem od środka tworząc kratkę, bakłażana dopraw solą, pieprzem, oliwą i ziołami prowansalskimi. Ułóż na blaszce do pieczenia z pergaminem i wstaw do piekarnika na 15 minut do temp 180 st.C. Upieczonego bakłażana można delikatnie przygnieść blaszką aby był bardziej płaski.

                                                    W małej misce wymieszaj koncentrat pomidorowym z płatkami chili, sokiem z cytryny i cukrem. Posmaruj bakłażan od przeciętej strony a na wierzch nałóż na przemian plaster ser a mozzarella, plaster pomidora i plaster cukinii. Całość posyp jeszcze solą i pieprzem a następnie wstaw do piekarnika z funkcją grilla tak aby ser się delikatnie roztopił.

                                                    Po wyjęciu bakłażana skrop go sokiem z cytryny, polej oliwą i posyp liśćmi rukoli.

                                                    Sałatka z cukinią, plastrami parmezanu, miętą i prażonymi orzeszkami pinii

                                                    Składniki na sałatkę z cukinią, plastrami parmezanu, miętą i prażonymi orzeszkami pinii:

                                                    • 4 zielone cukinie;
                                                      • 3 cytryny;
                                                        • 200 g parmezanu (w kawałku lub w płatkach);
                                                          • pęczek mięty
                                                            • 50 g marynowanego żółtego imbiru;
                                                              • 100 g orzeszków pini;
                                                                • łyżka soli

                                                                  Sposób przygotowania sałatki z cukinią, plastrami parmezanu, miętą i prażonymi orzeszkami pinii:

                                                                  Cukinię za pomocą obieraczki lub krajalnicy do warzyw potnij na cienkie plastry, przełóż je do miski i skrop sokiem z cytryny, oliwą i posyp solą. Poczekaj kilka minut aż cukinia delikatnie zmięknie, następnie do miski dodaj plastry parmezanu, liście mięty, posiekany marynowany imbir i prażone orzeszki pinii. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia na sałatkę.

                                                                  Krem z zielonej cukinii z pieczonymi kabaczkami i serem kozim

                                                                  Składniki na krem z zielonej cukinii z pieczonymi kabaczkami i serem kozim:

                                                                  • 3 zielone cukinie;
                                                                    • 2 kabaczki;
                                                                      • 2 opakowania sera halloumi;
                                                                        • 2 białe cebule;
                                                                          • 5 ząbków czosnku;
                                                                            • pęczek tymianku;
                                                                              • świeże oregano (1 doniczka);
                                                                                • 2 l bulionu warzywnego;
                                                                                  • 200 ml śmietanki 36%;
                                                                                    • sól, pieprz do smaku.

                                                                                      Sposób przygotowania kremu z zielonej cukinii z pieczonymi kabaczkami i serem kozim:

                                                                                      W garnku podsmaż zieloną cukinię razem z cebulą, czosnkiem i tymiankiem. Warzywa podlej bulionem i gotuj aż zmiękną, dodaj słodką śmietanę i zmiksuj za pomocą robota kuchennego do gładkiej konsystencji. Krem dopraw do smaku solą i pieprzem.

                                                                                      Kabaczki potnij na cienkie plastry, posyp solą i zostaw na 10 minut, dwa plasterki nałóż na siebie na krzyż i połóż na środku kawałek sera posypując go płatkami oregano, zwiń kabaczka na kopertę i przełóż na blaszkę do pieczenia. Wstaw cukinie do piekarnika na 10 minut do temp. 190 st. C. Porcję zupy nalej do miski a upieczone kawałki kabaczków z serem połóż na wierzch.

                                                                                      Autor: Katarzyna Lackowska

                                                                                      Źródło: Sebastian Olma

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Jakub Kamiński/East News

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości