Czy zimą można trzymać jedzenie na balkonie? Katarzyna Bosacka komentuje

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak przechowywać produkty?
Jak przechowywać produkty?
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Wraz ze spadkiem temperatur - zwłaszcza w okresie świątecznym - wiele osób decyduje się przechowywać jedzenie na balkonie, tarasie lub zewnętrznym parapecie. Czy to dobry pomysł? O to zapytaliśmy Katarzynę Bosacką, propagatorkę zdrowego odżywiania.

Katarzyna Bosacka o wystawianiu zimą jedzenia na balkon

W grudniu garnek z bigosem czy zupą często stanowi nieodłączny element przestrzeni balkonowej.

- Zimą, a już zwłaszcza podczas świąt, gdy do zapchanej po kokardę lodówki nie da się wcisnąć nawet szpilki, wielu z nas trzyma jedzenie na balkonie, tarasie, a nawet na parapecie za oknem. Czy to dobry pomysł? I tak, i nie - komentuje dla dziendobry.tvn.pl Katarzyna Bosacka. Jak dodaje, dobry, pod warunkiem że nieustannie kontrolujemy temperaturę na dworze, która nocą potrafi spaść grubo poniżej zera.

Zimowa aura jest bardziej zmienna niż nam się wydaje. W ciągu dnia lub przez noc wahania temperatury potrafią wynosić nawet do 10 stopni. Nocą bardzo często jest mróz, który może całkowicie ustąpić rano. W ciągu dnia czasem, mimo mrozu, jest bardzo słonecznie, a niekiedy naprawdę ciepło. Jedzenie może wtedy na zmianę zamarzać i rozmarzać. Tak zmienne warunki ułatwiają bakteriom rozwój, a co za tym idzie, szybsze psucie się żywności.

- Zamrażanie i odmrażanie żywności nie jest bezpieczne dla naszego zdrowia, zwłaszcza gdy mówimy o żywności, której zamrażać nie powinniśmy: ciastach z kremem, tortach z bitą śmietaną czy sałatce jarzynowej z majonezem - wyjaśnia propagatorka zdrowego odżywiania.

Bezpieczne przechowywanie jedzenia? Tylko w lodówce

Katarzyna Bosacka zwraca jeszcze uwagę na czyhające zwierzęta. - Kilka lat temu nasz pies słodko pożarł połowę świątecznego sernika, nieopatrznie zostawionego na tarasie. Niedomknięta przykrywka od świątecznej pieczeni może paść łupem wron, srok czy sikorek. Koty domowe też nie pogardzą domową wędlinką - podkreśla dziennikarka.

Natomiast jeśli już koniecznie musimy wynieść zupę na balkon, to tylko na krótki czas, np. aby coś szybko ostygło. Inne przypadki - stanowczo odradzamy.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Diana Ryściuk/Dominika Czerniszewska

Źródło zdjęcia głównego: Jeff R Clow/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana