Katarzyna Bosacka o wystawianiu zimą jedzenia na balkon
W grudniu garnek z bigosem czy zupą często stanowi nieodłączny element przestrzeni balkonowej.
- Zimą, a już zwłaszcza podczas świąt, gdy do zapchanej po kokardę lodówki nie da się wcisnąć nawet szpilki, wielu z nas trzyma jedzenie na balkonie, tarasie, a nawet na parapecie za oknem. Czy to dobry pomysł? I tak, i nie - komentuje dla dziendobry.tvn.pl Katarzyna Bosacka. Jak dodaje, dobry, pod warunkiem że nieustannie kontrolujemy temperaturę na dworze, która nocą potrafi spaść grubo poniżej zera.
Zimowa aura jest bardziej zmienna niż nam się wydaje. W ciągu dnia lub przez noc wahania temperatury potrafią wynosić nawet do 10 stopni. Nocą bardzo często jest mróz, który może całkowicie ustąpić rano. W ciągu dnia czasem, mimo mrozu, jest bardzo słonecznie, a niekiedy naprawdę ciepło. Jedzenie może wtedy na zmianę zamarzać i rozmarzać. Tak zmienne warunki ułatwiają bakteriom rozwój, a co za tym idzie, szybsze psucie się żywności.
- Zamrażanie i odmrażanie żywności nie jest bezpieczne dla naszego zdrowia, zwłaszcza gdy mówimy o żywności, której zamrażać nie powinniśmy: ciastach z kremem, tortach z bitą śmietaną czy sałatce jarzynowej z majonezem - wyjaśnia propagatorka zdrowego odżywiania.
Bezpieczne przechowywanie jedzenia? Tylko w lodówce
Katarzyna Bosacka zwraca jeszcze uwagę na czyhające zwierzęta. - Kilka lat temu nasz pies słodko pożarł połowę świątecznego sernika, nieopatrznie zostawionego na tarasie. Niedomknięta przykrywka od świątecznej pieczeni może paść łupem wron, srok czy sikorek. Koty domowe też nie pogardzą domową wędlinką - podkreśla dziennikarka.
Natomiast jeśli już koniecznie musimy wynieść zupę na balkon, to tylko na krótki czas, np. aby coś szybko ostygło. Inne przypadki - stanowczo odradzamy.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Przechowywanie żywności - metody i rodzaje pojemników
- Zatrzymaj świeżość warzyw i owoców na dłużej. Jak prawidłowo przechowywać żywność?
- Czy zasada 5 sekund działa, kiedy jedzenie spadnie na podłogę? Lekarz odpowiada
Autor: Diana Ryściuk/Dominika Czerniszewska
Źródło zdjęcia głównego: Jeff R Clow/Getty Images