Prosty przepis na pyszne, domowe kapuśniaczki. Sprawdź, jak je zrobić na święta i nie tylko!

Kapuśniaczki na talerzu
Prosty przepis na pyszne, domowe kapuśniaczki. Sprawdź, jak je zrobić na święta i nie tylko!
Źródło: Kinek00/Getty Images
Pyszne kapuśniaczki z kapustą grzybową są idealnym dodatkiem do zup lub przekąską samą w sobie. Zazwyczaj robi się je na święta i podaje z czerwonym barszczem. Sprawdź nasze proste przepisy na kapuśniaczki z ciasta drożdżowego i kruchego.

Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego - przepis krok po kroku

Składniki:

  • drożdże świeże - 30 g,
    • jaja kurze - 2
      • żółtka jaj - 2,
        • margaryna - 50 g,
          • mąka pszenna - 500 g,
            • kiszona kapusta - 400 g,
              • grzyby (pieczarki lub leśne) - 150 g,
                • olej - 1-2 łyżek,
                  • mleko - 100 ml,
                    • cukier - 15 g,
                      • czosnek granulowany, sól, pieprz.

                        Zobacz wideo: Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadanie

                        Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
                        Źródło: Dzień Dobry TVN

                        Sposób przygotowania:

                        1. Mleko podgrzać do temperatury około 40 stopni, dodać do niego dwie łyżki mąki, cukier i drożdże. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
                          1. Margarynę rozpuścić na małym ogniu lub w mikrofali.
                            1. Do podrośniętych drożdży dodać resztę mąki, szczyptę soli, żółtka, jedno jajo oraz rozpuszczony tłuszcz. Całość wyrobić na gładką masę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-60 minut.
                              1. Kapustę kiszoną odcisnąć. Jeśli jest zbyt kwaśna można ją lekko przepłukać wodą.
                                1. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i gotować 10-15 minut. Po tym czasie odcedzić i posiekać. Jeśli używa się pieczarek to obrać je i pokroić w słupki.
                                  1. Na patelnię wlać olej, dodać kiszoną kapustę razem z grzybami, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Podsmażyć, aż całość zbrązowieje.
                                    1. Wyrośnięte ciasto rozbić, ponownie ugniatając, aby uwolnił się nadmiar powietrza. Całość rozwałkować na prostokąt.
                                      1. Na 1.3 dłogości ciasta wyłożyć farsz, zawinąć, odkroić od reszty ciasta i pokroić na kapuśniaczki. Każdy nakroić 2-3 razy z wierzchu. Powtórzyć czynność, aż skończy się ciasto.
                                        1. Tak przygotowane piecze się w 180 stopniach przez 20-25 minut. Przed upieczeniem wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.

                                          Kapuśniaczki z ciasta kruchego - przepis krok po kroku

                                          Składniki:

                                          • mąka pszenna krupczatka - 200 g,
                                            • żółtko jaj - 2 duże lub 3 małe,
                                              • jajo kurze - 1,
                                                • margaryna - 150 g,
                                                  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
                                                    • kapusta kiszona - 400 g,
                                                      • grzyby suszone lub pieczarki - 100 g,
                                                        • sól, pieprz,
                                                          • olej do smażenia.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            1. Margarynę przechłodzić w lodówce przez 12 h. Po tym czasie posiekać, dodać do mąki.
                                                              1. Do masy dodać żółtka, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia.
                                                                1. Całość zagnieść, aż masa się połączy. Odstawić na godzinę do lodówki, aby całość się schłodziła.
                                                                  1. Kapustę kiszoną odcisnąć. Jeśli jest zbyt kwaśna można ją lekko przepłukać wodą.
                                                                    1. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i gotować 10-15 minut. Po tym czasie odcedzić i posiekać. Jeśli używa się pieczarek to obrać je i pokroić w słupki.
                                                                      1. Na patelnię wlać olej, dodać kiszoną kapustę razem z grzybami, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Podsmażyć aż całość zbrązowieje.
                                                                        1. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość centymetra i pokroić w szerokie prostokąty.
                                                                          1. Do prostokątów wkładać farsz, ciasto zawinąć i pokroić w kapuśniaczki. Wszystkie naciąć 2-3 razy z wierzchu.
                                                                            1. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.

                                                                              Kapuśniaczki można wykonywać także z obgotowanej kiszonej kapusty. W tym celu obgotowuje się ją z odrobiną wody lub w jej własnym soku razem z grzybami, aż cłość zmięknie. Kapustę można także posiekać przed gotowaniem lub smażeniem, aby było łatwiej ją jeść. 

                                                                              Zobacz także:

                                                                              Autor: Teofila Siewko

                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Kinek00/Getty Images

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości