Armenia to niewielki kraj położony w Europie, na pograniczu z Azją. Obywateli tego państwa nazywa się Ormianami. Jest to najstarsze państwo chrześcijańskie na świecie, bogate kulturowo i kulinarnie.
Kuchnia ormiańska
Kuchnia ormiańska nie jest prosta – przygotowanie potraw wymaga niemałego wysiłku. Podstawowymi składnikami w niej wykorzystywanymi są chleb lawasz, jagnięcina, bakłażany i kasza bulgur. Smak potraw w mniejszej mierze nadają przyprawy, stawia się raczej na wysokiej jakości świeże produkty oraz zioła, w które każda kuchnia i restauracja ormiańska musi być bogata. Ze zbóż zdecydowanie najpopularniejsza jest pszenica, podawana pod postacią kasz lub produktów mącznych. Ormiańska kuchnia to także świeże owoce, takie jak morele czy pigwy, i warzywa, szczególnie strączkowe – soczewica, fasola i ciecierzyca.
Zobacz wideo: Dania imbirem pachnące
Przepisy kuchni ormiańskiej
W kuchni ormiańskiej popularne są ormiański kebab, chleb ormiański czy też ciasto ormiańskie. Ale możemy w niej znaleźć również obecnie mniej popularne, tradycyjne potrawy ormiańskie. Są to m.in.:
- harissa – gulasz z pszenicy i mięsa;
- chasz – wołowina lub nogi jagnięce gotowane przez noc w wodzie, podawane rano z pokruszonym lawaszem, czosnkiem i wódką;
- dolma – danie z mięsa mielonego owinięte w liście winogron;
- ghapama – dynia nadziewana ryżem i bakaliami.
Kebab ormiański – przepis
Aby przygotować ormiański kebab, należy zacząć od przygotowania placków lawasz.
Składniki na 4-5 placków lawasz:
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 1 szklanka ciepłej wody;
- 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie:
Składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy z nich gładkie ciasto, dzielimy je na części i formujemy z nich placki, przesypując je w razie potrzeby mąką. Pieczemy je z obu stron na suchej patelni.
Mając przygotowane placki lawasz, możemy przystąpić do robienia kebaba.
Składniki na 4-5 sztuk:
- 500 g wołowiny;
- 500 g wieprzowiny;
- 250 g cebuli;
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z przyprawami i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie mięso mielimy dwukrotnie z 10 minutową przerwą, za drugim razem dodając cebulę. Mięso wyrabiamy i formujemy z niego podłużne kebaby, pieczemy około 10 minut na patelni grillowej.
Przepis na szaszłyk ormiański
Kolejnym popularnym daniem w Armenii jest szaszłyk ormiański – chorowac. Różni się on od polskich szaszłyków tym, że składa się wyłącznie z mięsa, dlatego kluczowy jest jego wybór, odpowiednia marynata, ale również sam sposób grillowania.
Najbardziej odpowiednie jest młode i świeże mięso. Najlepiej wybierać bardziej tłuste kawałki. Zdecydowanie nie należy wybierać mięsa mrożonego. Idealne będzie mięso z grzbietu lub popularny również u nas karczek.
Do marynaty wykorzystywany jest ocet, sok z granatu, czerwone wino, jogurt bądź woda. Oprócz nich dodaje się przyprawy, takie jak kminek, pieprz oraz adżwan.
Szaszłyki należy grillować na drewnie drzew liściastych, najlepiej owocowych, zdecydowanie odradza się wykorzystanie bogatych w żywice drzew iglastych, które zepsują smak. Drewno lub węgiel należy palić bezdymnie, aby szaszłyki nie były wędzone.
Przepis na zupę ormiańską z ciecierzycy
Każda ormiańska restauracja, obok popularnego kebabu, w menu posiada również zupy. Zupa ormiańska może występować w różnych wariantach, jednak najpopularniejsza jest zupa ormiańska z ciecierzycy .
Ormiańska zupa z ciecierzycy to danie dość skomplikowane i czasochłonne, ze względu na fakt, że ciecierzycę należy przez noc namaczać w zimnej wodzie. Co oprócz grochu włoskiego będzie nam potrzebne do jej przygotowania?
Składniki na 2-4 porcje:
- 250 g ciecierzycy;
- 3 pomidory;
- 3 ziemniaki;
- 1 cebula;
- 3 ząbki czosnku;
- ½ szklanki śmietany;
- 2 łyżki oliwy;
- przyprawy: kolendra, kmin, curry, pieprz i sól.
Przygotowanie:
Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzamy i ponownie zalewamy wodą, aż w całości się pod nią znajdzie. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Na patelni z oliwą podsmażamy cebulkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę pomidory, a następnie dorzucamy całość do ciecierzycy. Gdy zupa zacznie się gotować, dodajemy do niej obrane ziemniaki oraz dosypujemy przyprawy. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki i ciecierzyca zrobią się miękkie.
Ormiańska kuchnia, choć wymagająca, jest bardzo smaczna. Odwiedzając Armenię, z pewnością warto udać się do lokalnej restauracji, gdzie czeka nas prawdziwa uczta. Będziemy mogli nie tylko spróbować tradycyjnych dań, ale również napojów. Dla dorosłych może to być brandy – najpopularniejszy napój alkoholowy w Armenii, a dla młodszych tan, czyli odpowiednik tureckiego ajranu – napoju wytwarzanego z jogurtu i wody.
Zobacz także:
- Kaczka, kura, szponder wołowy... Jakie jest najlepsze mięso do rosołu?
- Codzienne wersje świątecznych dań według Andrzeja Polana
- Serowa kuchnia Piotra Kucharskiego. Przepisy na sałatkę, bułki i maślane rogale
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Ian Luna/Getty Images