Dania pachnące cynamonem: tarta, gofry, polędwiczka i krem selerowy

Sebastian Olma
Sebastian Olma
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Dania z cynamonem mają wyjątkowy smak. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował kilka z nich: krem selerowy z cynamonem i jabłkami, polędwiczkę z musem cynamonowym pieczoną w cieście francuskim, cynamonowe gofry z kremem i lukrem pomarańczowym, a także tartę gruszkową z cynamonem i przyprawą pięciu smaków.

Krem selerowy z cynamonem i jabłkami - przepis krok po kroku

Składniki na krem selerowy:

  • 7 jabłek
    • 2 korzenie selera
      • łyżka soli, brązowego cukru, cynamonu, kardamonu i imbiru w proszku
        • 2 l bulionu drobiowego
          • 1 l słodkiej śmietany 36 proc.
            • 2 cytryny
              • 50 ml oleju do smażenia
                • pęczek natki pietruszki

                  Jak przygotować krem selerowy:

                  Pięć jabłek i korzeń selera dokładnie umyj, potnij na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do miski, dodając do środka brązowy cukier, cynamon, kardamon, imbir w proszku i szczyptę soli. Jabłka i seler wstaw na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 195 st. C, tak aby się spiekły. Upieczone jabłka po upieczeniu przełóż do garnka, zalej bulionem drobiowym, słodką śmietaną i gotuj, aż płyn odparuje, zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji i ewentualnie dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą. Dwa jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i obsmaż na patelni na złoty kolor. Zostaw je do finalnego podania zupy.

                  Do miski nalej porcję zupy, dodaj na wierzch karmelizowane kawałki jabłek i posiekaną natkę pietruszki.

                  Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

                  Źródło: Dzień Dobry TVN
                  Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
                  Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
                  Kolęda Dzień Dobry TVN
                  Kolęda Dzień Dobry TVN
                  Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
                  Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
                  Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
                  Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
                  Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
                  Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
                  Daria Ładocha z córkami
                  Daria Ładocha z córkami
                  Kolęda Dzień Dobry TVN
                  Kolęda Dzień Dobry TVN
                  Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny
                  Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny

                  Polędwiczka z musem cynamonowym pieczona w cieście francuskim - przepis krok po kroku

                  Składniki na pieczoną polędwiczkę:

                  • 200 g mąki pszennej
                    • 5 jajek
                      • 250 ml mleka
                        • olej do smażenia
                          • sól do smaku
                            • 200 g pasztetu wieprzowego
                              • 2 łyżki cynamonu mielonego
                                • łyżka zwykłego cukru
                                  • mała łyżka chili w proszku
                                    • pieprz czarny do smaku
                                      • duża polędwiczka wieprzowa
                                        • 200 g szynki dojrzewającej w plastrach
                                          • 500 g liści młodego szpinaku
                                            • 50 g masła
                                              • ciasto francuskie
                                                • 5 żółtek jaj

                                                  Jak przygotować pieczoną polędwiczkę:

                                                  W misce wymieszaj mąkę pszenną z jajkiem, mlekiem, olejem i solą. Rozgrzej patelnię, smaż na niej cienkie naleśniki i odstaw na bok.

                                                  Pasztet zwykły wymieszaj w robocie kuchennym razem z dodatkiem surowego jajka, mielonego cynamonu, cukru i chili w proszku. Odłóż zmiksowany pasztet.

                                                  Polędwiczkę wieprzową nasmaruj dokładnie solą i pieprzem, następnie obsmaż na oleju z każdej strony, aby dokładnie zamknąć jej pory. Obsmażone mięso odstaw na bok.

                                                  Na desce do krojenia rozłóż folię spożywczą, nałóż na nią kilka plastrów szynki dojrzewającej i dokładnie posmaruj wcześniej przygotowanym pasztetem. Na pasztet nałóż usmażone na patelni z masłem liście młodego szpinaku, na szpinak nałóż polędwiczkę i dokładnie zwiń za pomocą foli, tak aby polędwiczka była centralnie w środku. Następnie na blacie rozwiń ciasto francuskie, posmaruj je żółtkiem i nałóż na nie wcześniej zwiniętą polędwiczkę (oczywiście bez foli), zwiń w ciasto francuskie, posmaruj rozbitym żółtkiem i wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 195 st. C. Wyjmij, poczekaj 20 minut i pokrój ciasto na cienkie plastry.

                                                  Cynamonowe gofry z kremem i lukrem pomarańczowym - przepis krok po kroku

                                                  Składniki na cynamonowe gofry:

                                                  Ciasto na gofry:

                                                  • 250 g mąki pszennej
                                                    • 220 ml mleka
                                                      • łyżka proszku do pieczenia
                                                        • łyżka cukru
                                                          • 100 g klarowanego masła
                                                            • 2 jajka
                                                              • 2 łyżki cynamonu w proszku
                                                                • 2 łyżki przyprawy do piernika
                                                                  • 200 g białej czekolady

                                                                    Krem waniliowy:

                                                                    • 500 g serka mascarpone
                                                                      • 500 g cukru pudru
                                                                        • 2 laski wanilii
                                                                          • duża łyżka imbiru w proszku

                                                                            Lukier pomarańczowy:

                                                                            • 0,25 kg cukru pudru
                                                                              • 5 białek z jaj
                                                                                • 2 laski wanilii
                                                                                  • ekstrakt z pomarańczy
                                                                                    • 2 skórki z pomarańczy
                                                                                      • 3 pomarańcze
                                                                                        • doniczka świeżej mięty

                                                                                          Jak przygotować cynamonowe gofry:

                                                                                          Gofry: w misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier, cynamon w proszku i przyprawę do piernika). Następnie dodaj mleko i jajka i mieszaj aż masa będzie jednolita, wlewaj stopniowo klarowane masło i na koniec dodaj posiekaną czekoladę. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę, aby wystygło.

                                                                                          Krem: w misce wymieszaj serek mascarpone razem z cukrem pudrem i nasionami wanilii, do smaku dodaj imbir w proszku.

                                                                                          Lukier pomarańczowy: w drugiej misce wymieszaj białka z cukrem pudrem, nasionami wanilii, ekstraktem z pomarańczy i tartą skórką z pomarańczy.

                                                                                          Na talerzu ułóż usmażone gofry, nałóż na nie mus waniliowy, polej lukrem pomarańczowym. Do dekoracji użyj kilka plasterków świeżej pomarańczy.

                                                                                          Tarta gruszkowa z cynamonem i przyprawą pięciu smaków - przepis krok po kroku

                                                                                          Składniki na tartę gruszkową:

                                                                                          Ciasto kruche:

                                                                                          • 200 g mąki pszennej
                                                                                            • 200 g mąki migdałowej
                                                                                              • 75 g cukru brązowego
                                                                                                • 200 g masła
                                                                                                  • 2 żółtka
                                                                                                    • 2 duże łyżki przyprawy pięciu smaków

                                                                                                      Ganach czekoladowy z cynamonem:

                                                                                                      • 250 ml słodkiej śmietany 30 proc.
                                                                                                        • 100 ml likieru czekoladowego
                                                                                                          • 250 g mlecznej czekolady
                                                                                                            • 40 g masła
                                                                                                              • 30 g mielonego cynamonu
                                                                                                                • 100 g orzechów laskowych
                                                                                                                  • 250 g świeżych malin

                                                                                                                    Dodatkowo:

                                                                                                                    • 8 gruszek
                                                                                                                      • 3 białka z jaj
                                                                                                                        • 3 łyżki cukru pudru

                                                                                                                          Jak przygotować tartę gruszkową:

                                                                                                                          Ciasto kruche: mąkę przesiej przez sitko, dodaj mąkę migdałową, cukier, przyprawę pięciu smaków i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pokrojone masło i żółtka, wyrób ciasto na gładką masę i ułóż 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia. Zaznacz ranty dodatkowym ciastem, tak aby wlana później czekolada się nie wylała. Można też użyć formy do tart z rantem. Piecz przez około 20 minut w 185 st. C. Wyjmij i odstaw.

                                                                                                                          Ganach czekoladowy z cynamonem: do rondelka wlej śmietankę razem z likierem, gdy śmietana zacznie się gotować, dodaj kawałki czekolady i poczekaj, aż cała się rozpuści, następnie dodaj zimne masło i dokładnie wymieszaj. Przelej ganach do miski i poczekaj, aż lekko ostygnie, dodając na koniec mielony cynamon. Wlej i równo rozprowadź po wcześniej wypieczonym cieście.

                                                                                                                          Gruszki obierz ze skóry, potnij na cienkie mniejsze kawałki i ułóż na górze ganachu czekoladowego. Posmaruj z góry delikatnie rozmieszanym białkiem z cukrem pudrem i odstaw do lodówki, aby tarta zastygła.

                                                                                                                          Gotową tartę pokrój na małe kawałki i posyp cukrem pudrem.

                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                          Autor: Izabela Dorf

                                                                                                                          Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana