Filet z kurczaka z pomidorami i migdałami
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 5 łyżek majonezu
- 2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnista)
- 4 łyżki drobno zmielonych migdałów
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- 2 łyżki białej części pora
- 15 szt. zielonych oliwek
- Oregano
- Sól i pieprz
- Kuskus lub ryż
Sposób przygotowania:
Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, oliwki pokrojone na pół i pora pokrojonego w półksiężyce. Mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Tak przygotowaną salsę odkładamy na bok. Majonez, musztardę i migdały łączymy z sobą do powstania jednolitej masy. Piersi z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Na dno naczynia żaroodpornego układamy salsę pomidorową, na niej kładziemy filety z kurczaka i na każdy filet kładziemy po 2 łyżki masy migdałowej. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 st. C przez 35 minut
Podajemy z kuskusem lub ryżem.
>>> Zobacz też inne przepisy Grzegorza Zawieruchy: Kuchnia zwycięzcy 8. edycji programu MasterChef!
Awokado z gruszką i krewetką podane z sosem Marie Rose:
Składniki (porcja na około 6 osób):
- 300 g ugotowanych, obranych i wymytych krewetek koktajlowych
- 6 dużych gotowanych krewetek królewskich (opcjonalnie)
- 2 dojrzałe avocado
- sok z jednej cytryny
- 85 gr mix sałaty lub sałata lodowa
- 1 cytryna pokrojona na 6 klinów
- Sól i świeżo zmielony pieprz
- świeży koperek
Składniki na sos Marie Rose:
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki ketchupu
- 2 łyżeczki brandy
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego sok w cytryny
- 1 łyżeczka ostrego sosu (np. Tabasco)
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- sól
Sposób przygotowania:
Połączyć składniki do sosu z 300 gr ugotowanych krewetek. Obrać awokado i pokroić w plastry. Skropić sokiem z cytryny i doprawić pieprzem. Podzielić sałatę na 6 porcji: na dnie położyć mix sałat, później awokado, sos ze wcześniej wymieszanymi krewetkami, a na wierzchu krewetki królewskie. Ozdobić koperkiem.
Zobacz film: Zawierucha w kuchni z kaczką i granatem
Sałatka z kaczką oraz granatem
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- rukola
- granat
- 2 gruszki
- miód
- gęsty ocet balsamiczny
- słodki sos sojowy
- orzechy włoskie
- cytryna
- czosnek
- oliwa z oliwek
- pomarańcza
- oregano
- sól i pieprz
- masło
Sok z pomarańczy, skórkę, posiekany czosnek, miód i oregano mieszamy ze sobą i marynujemy kaczkę. Po 30 minutach piersi smażymy na patelni około 8 – 10 minut, a następnie zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do „odpoczęcia”. Orzechy prażymy na suchej patelni. Gruszkę kroimy na ćwiartki polewamy oliwą z oliwek, miodem oraz posypujemy oregano, a następnie karmelizujemy na patelni. Gruszki powinny lekko zmięknąć, ale nie mogą się rozgotować.
Na talerzu układamy rukolę, polewamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz słodkim sosem sojowym. Dookoła układamy skarmelizowaną gruszkę, na wierzchu kaczkę pokrojoną w cienkie plasterki. Całość posypujemy pieprzem oraz granatem.
>>> Zobacz też:
- Słodkie i puszyste śniadanie – placki, racuchy, pancakesy
- Zupy rozgrzewające – idealne na chłodne dni. Przepisy utytułowanego szefa kuchni
- Beza Pavlova – dokonały deser
Autor: Jola Marat
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto