Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN. Poznaj mistrzowskie przepisy

Grzegorz Zawierucha w Dzień Dobry TVN 
Kaczka z granatem, kurczak z migdałami, krewetki z gruszką i awokado - poznaj proste przepisy na pyszne dania. W kuchni Dzień Dobry gotuje zwycięzca 8. edycji programu MasterChef - Grzegorz Zawierucha.

Filet z kurczaka z pomidorami i migdałami

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnista)
  • 4 łyżki drobno zmielonych migdałów
  • 5 pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki białej części pora
  • 15 szt. zielonych oliwek
  • Oregano
  • Sól i pieprz
  • Kuskus lub ryż

Sposób przygotowania:

Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, oliwki pokrojone na pół i pora pokrojonego w półksiężyce. Mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Tak przygotowaną salsę odkładamy na bok. Majonez, musztardę i migdały łączymy z sobą do powstania jednolitej masy. Piersi z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Na dno naczynia żaroodpornego układamy salsę pomidorową, na niej kładziemy filety z kurczaka i na każdy filet kładziemy po 2 łyżki masy migdałowej. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 st. C przez 35 minut

Podajemy z kuskusem lub ryżem.

>>> Zobacz też inne przepisy Grzegorza Zawieruchy: Kuchnia zwycięzcy 8. edycji programu MasterChef!

Awokado z gruszką i krewetką podane z sosem Marie Rose:

Składniki (porcja na około 6 osób):

  • 300 g ugotowanych, obranych i wymytych krewetek koktajlowych
  • 6 dużych gotowanych krewetek królewskich (opcjonalnie)
  • 2 dojrzałe avocado
  • sok z jednej cytryny
  • 85 gr mix sałaty lub sałata lodowa
  • 1 cytryna pokrojona na 6 klinów
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • świeży koperek

Składniki na sos Marie Rose:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki ketchupu
  • 2 łyżeczki brandy
  • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego sok w cytryny
  • 1 łyżeczka ostrego sosu (np. Tabasco)
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • sól

Sposób przygotowania:

Połączyć składniki do sosu z 300 gr ugotowanych krewetek. Obrać awokado i pokroić w plastry. Skropić sokiem z cytryny i doprawić pieprzem. Podzielić sałatę na 6 porcji: na dnie położyć mix sałat, później awokado, sos ze wcześniej wymieszanymi krewetkami, a na wierzchu krewetki królewskie. Ozdobić koperkiem.

Zobacz film: Zawierucha w kuchni z kaczką i granatem

Zobacz film: Zawierucha w kuchni z kaczką i granatem

Sałatka z kaczką oraz granatem

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • rukola
  • granat
  • 2 gruszki
  • miód
  • gęsty ocet balsamiczny
  • słodki sos sojowy
  • orzechy włoskie
  • cytryna
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • pomarańcza
  • oregano
  • sól i pieprz
  • masło

Sok z pomarańczy, skórkę, posiekany czosnek, miód i oregano mieszamy ze sobą i marynujemy kaczkę. Po 30 minutach piersi smażymy na patelni około 8 – 10 minut, a następnie zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do „odpoczęcia”. Orzechy prażymy na suchej patelni. Gruszkę kroimy na ćwiartki polewamy oliwą z oliwek, miodem oraz posypujemy oregano, a następnie karmelizujemy na patelni. Gruszki powinny lekko zmięknąć, ale nie mogą się rozgotować.

Na talerzu układamy rukolę, polewamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz słodkim sosem sojowym. Dookoła układamy skarmelizowaną gruszkę, na wierzchu kaczkę pokrojoną w cienkie plasterki. Całość posypujemy pieprzem oraz granatem.

>>> Zobacz też:

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości