Zobacz też: Zwycięzcą programu został Grzegorz Zawierucha >>>
Krewetki w pomidorach z szafranem i lawendą
- 16 świeżych krewetek 16/20
- 4 łyżki masła zimnego
- 2 ząbki czosnku
- Pół cebuli
- 4 pomidory
- Szczypta szafranu
- 1 pokruszony kwiat lawendy
- Oregano, bazylia
- Sól i pieprz
Krewetki płuczemy w zimnej wodzie i obieramy pancerze, zostawiając głowy i ogonek – ostatnią sekcję pancerza. Następnie czyścimy z przewodu pokarmowego - nacinając delikatnie na grzbiecie – i wyciągamy czarną żyłkę. Krewetki osuszamy papierowym ręcznikiem i odstawiamy na bok.
Pomidory nacinamy nożem i zalewamy wrzącą wodą. Po ok. 2 minutach wkładamy do zimnej wody, a następnie obieramy ze skórki. Kroimy w drobne kawałki ok 2cm.
Cebulę drobno siekamy, a czosnek kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła z odrobiną oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulkę, lekko szklimy, a następnie dodajemy czosnek. Całość lekko mieszamy i od razy wrzucamy krewetki. Obsmażamy ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż krewetki zmienią kolor na lekko czerwony. Delikatnie solimy i dodajemy pieprz. Następnie dodajemy pomidory pokrojone i całość mieszamy. Po ok. 3 minutach dodajemy przyprawy – szafran, lawendę, bazylię oraz oregano i przyprawiamy do smaku pomidory solą oraz pieprzem. Kiedy zrobi się delikatny sos, dodajemy zimne masło i mieszamy do uzyskania emulsji. Gotowe!
Krewetki najlepiej serwować z grzankami czosnkowymi.
Quiche Lorraine – tarta lotaryńska
Składniki:
- Ciasto kruche:
- 250 g maki pszennej
- 150 gram zimnego masła
- ½ łyżeczki drobnej soli
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody lub mleka
Farsz:
- 125g filetu łososia wędzonego na gorąco
- 200 ml śmietany 18%
- 200 gram sera np. gruyere albo mozzarella
- 50g sera gorgonzola
- 4 jajka
- Sól i pieprz
- Czosnek granulowany
- Pól pęczka szczypiorku
- Pół pęczka koperku
- Musztarda dijon
Sposób wykonania:
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść , uformować kulkę i włożyć na godzinę do lodówki.
Farsz:
Do miski wlać śmietanę oraz wbić jajka i całość połączyć ze sobą. Dodać starty ser żółty, pokrojony na małe kawałeczki gorgonzola oraz posiekane zioła. Przyprawić solą, pieprzem oraz odrobiną czosnku granulowanego.
W tym czasie pokrojony w cienkie plasterki lub w małe kawałki podsmażyć na patelni aż będzie chrupiący . Nadmiar tłuszczu odsączyć. Przygotować masę jajeczną : w misce wymieszać jajka ze śmietaną solą i pieprzem. Następnie rozwałkować ciasto i przełożyć na formę do tarty . Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. sucha fasolą . Tak przygotowaną tartę piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie ściągnąć obciążenie, tartę posmarować musztardą i wylać do środka rozrobiony farsz. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.
Sałatka z cykorii
Składniki:
- 3 cykorie
- 15 dkg szynki wędzonej
- 10 dkg żółtego sera
- Garść orzechów włoskich
- Garść łuskanego słonecznika
- Składniki sosu vinaigrette:
- Łyżka musztardy (najlepiej Dijon)
- Sok z jednej cytryny
- Olej rzepakowy
Przygotowanie
Cykorie przekroić na pół, usunąć gorzki środek i pokroić. Resztę składników również pokroić w kosteczkę. Słonecznik i orzechy uprażyć na suchej patelni. Wszystko razem wymieszać, posypać prażonymi ziarnami słonecznika i polać sosem przed samym podaniem.
Ciasto marchewkowe z białą polewą
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki drobno startej marchewki (około 4 duże marchewki)
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 i ¼ szklanki oleju o neutralnym smaku
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- Składniki na polewę:
- 125 g serka homogenizowanego
- 50 g masła (miękkiego)
- 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania ciasta:
Ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i olej. Następnie wrzucamy marchewkę (jeżeli marchewki są zbyt soczyste odsączamy nadmiar wody), sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Ubijamy jeszcze chwilę aby składniki dobrze się połączyły. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej formy o średnicy 24-28 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Sposób przygotowania polewy:
Umieścić miskę na garnku napełnionego wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia. W misce kolejno rozpuścić: masło, dodać cukier puder a następnie serek homogenizowany. Polewa powinna być gładka i jednolita. Polewać ciasto po jej wystygnięciu.
Autor: Adrian Adamczyk