Kruche ciasteczka piernikowe - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 650 g mąki pszennej,
- 1 kostka margaryny 250 g,
- 200 g cukru pudru,
- 250 g miodu,
- 4 żółtka,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 40 g przyprawy do pierników,
- ewentualnie łyżeczka kakao.
Składniki na lukier:
- 2 szklanki cukru pudru,
- 2 białka jajka.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i wymieszaj mikserem. Następnie przełóż całość na stół i szybko zagnieć na gładkie ciasto. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj na podsypanym mąką stole. Placek powinien mieć 4 milimetry grubości. Foremkami powycinaj pierniczki. Piecz w 180ºC przez około 10 minut. Cukier puder utrzyj z białkami na gęsty lukier i udekoruj nim wystudzone pierniczki.
Zobacz wideo: Piernikowe miasteczko w Gliwicach. Rekordowa makieta ma 80 metrów kwadratowych
Piernik z żurawiną - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 250 ml mleka,
- 1 kostka margaryny 250 g,
- 150 g miodu,
- 1 opak. przyprawy do pierników,
- 3 jaja,
- 1 opak. konfitury żurawinowej,
- 120 g orzechów włoskich,
- 50 g margaryny do smarowania tortownicy,
- 2 łyżki bułki tartej do formy.
Składniki na polewę:
- 150 ml śmietanki 30%,
- tabliczka gorzkiej czekolady (200 g).
Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito do miski. Orzechy przebierz i podziel na ćwiartki. W garnuszku roztop margarynę z cukrem i miodem, dodaj przyprawę do pierników. Zdejmij z ognia i wymieszaj z mlekiem i sodą. Do suchych składników w misce wlej płynne i wymieszaj mikserem. Następnie dodaj jajka i konfiturę żurawinową, jeszcze raz wymieszaj. Na koniec wsyp orzechy. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm i piecz około 60 minut w temperaturze 180 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź.
Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej śmietankę z margaryną, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż otrzymana masa będzie gładka i lśniąca. Lekko przestudź. 6. Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową, a gdy ta lekko zastygnie udekoruj ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą polewą, żurawiną, cukrowymi gwiazdkami i rozmarynem.
Ciekawostki na temat piernika
Czy wiesz, że w Gliwicach (woj. śląskie) powstała największa na świecie makieta z piernika? Projekt nawiązuje do XIV-wiecznej tradycji przygotowywania piernika na Śląsku. Makieta stanowi całe piernikowe miasteczko. Do jego wytworzenia wykorzystano tonę ciasta i setki kilogramów innych produktów potrzebnych do wypieczenia piernika. Wszystkie elementy były wycinane ręcznie przez zespół złożony z trzydziestu artystów-modelarzy. Słodką wystawę można podziwiać do końca stycznia.
Nasze miasto z piernika, to prawdziwe miasto, w którym znajduje się kościół, zamek królewski, pałac, liczne kamieniczki, a także 237 domków, wokół których jeżdżą dwa czekoladowe pociągi pozdrawiane przez setki piernikowych ludzików
– opowiada Paulina Zagórska, menadżer gliwickiego „Kolejkowa”.
Zobacz także:
- Przepis na tradycyjny piernik – jak go zrobić?
- Świąteczne pierniki z Anną Lewandowską i jej bratem
- Pierniczki na święta– pyszne i kolorowe. Najlepsze przepisy i wskazówki
Autor: Adrian Adamczyk