Przepis na piernik i pierniczki świąteczne nie musi być trudny. Ten rodzaj słodkości to obowiązkowe pozycje na świątecznym stole. Ich przygotowanie nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych, a dekorowanie wypieków przyniesie wiele radości również dzieciom. Przygotuj świąteczne słodkości według sprawdzonych przepisów. 

Kruche ciasteczka piernikowe

Ciasto:

  • 650 g mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny 250 g
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g miodu
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g przyprawy do pierników
  • ewentualnie łyżeczka kakao

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 białka jajka

Przepis:

Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i wymieszaj mikserem. Następnie przełóż całość na stół i szybko zagnieć na gładkie ciasto. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj na podsypanym mąką stole. Placek powinien mieć 4 milimetry grubości. Foremkami powycinaj pierniczki. Piecz w 180ºC przez około 10 minut. Cukier puder utrzyj z białkami na gęsty lukier i udekoruj nim wystudzone pierniczki.

>>> Zobacz: Zdobienie pierników – jak to zrobić przy użyciu lukru, czekolady i ozdób do pierników?

Piernik z żurawiną

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka
  • 1 kostka margaryny 250 g
  • 150 g miodu
  • 1 opak. przyprawy do pierników
  • 3 jaja
  • 1 opak. konfitury żurawinowej
  • 120 g orzechów włoskich
  • 50 g margaryny do smarowania tortownicy
  • 2 łyżki bułki tartej do formy

Polewa:

  • 150 ml śmietanki 30%
  • tabliczka gorzkiej czekolady (200 g)

Przepis:

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito do miski. Orzechy przebierz i podziel na ćwiartki. W garnuszku roztop margarynę z cukrem i miodem, dodaj przyprawę do pierników. Zdejmij z ognia i wymieszaj z mlekiem i sodą. Do suchych składników w misce wlej płynne i wymieszaj mikserem. Następnie dodaj jajka i konfiturę żurawinową, jeszcze raz wymieszaj. Na koniec wsyp orzechy. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm i piecz około 60 minut w temperaturze 180 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź.

Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej śmietankę z margaryną, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż otrzymana masa będzie gładka i lśniąca. Lekko przestudź. 6. Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową, a gdy ta lekko zastygnie udekoruj ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą polewą, żurawiną, cukrowymi gwiazdkami i rozmarynem.

>>> Zobacz też: 

Przepis na tradycyjny piernik – jak go zrobić?

Świąteczne pierniki z Anną Lewandowską i jej bratem

Ciekawostki na temat piernika 

Czy wiesz, że w Gliwicach (woj. śląskie) powstała największa na świecie makieta z piernika? Projekt nawiązuje do XIV-wiecznej tradycji przygotowywania piernika na Śląsku. Makieta stanowi całe piernikowe miasteczko. Do jego wytworzenia wykorzystano tonę ciasta i setki kilogramów innych produktów potrzebnych do wypieczenia piernika. Wszystkie elementy były wycinane ręcznie przez zespół złożony z trzydziestu artystów-modelarzy. Słodką wystawę można podziwiać do końca stycznia.

Nasze miasto z piernika, to prawdziwe miasto, w którym znajduje się kościół, zamek królewski, pałac, liczne kamieniczki, a także 237 domków, wokół których jeżdżą dwa czekoladowe pociągi pozdrawiane przez setki piernikowych ludzików 

– opowiada Paulina Zagórska, menadżer gliwickiego „Kolejkowa”.

>>> Zobacz film: Piernikowe miasteczko w Gliwicach. Rekordowa makieta ma 80 metrów kwadratowych

Żródło: X-news/TVN24


Co sądzisz o tym artykule?
82
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0