Pasztet z fasoli
- 400 g ugotowanej fasoli (nie odlewaj wody)
- 3 łyżki oleju
- 6 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego
- łyżka kuminu w ziarnach
- 2 cebule pokrojone w piórka
- sól, pieprz
- 5 ząbków czosnku pokrojonych w płatki
- 2 duże marchewki starte
- 1/2 selera korzeniowego startego
- 2 pietruszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mielonych ziaren kolendry
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
- 10 łyżeczek mielonego lnu + szklanka gorącej wody
- sól, pieprz
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 C. Na średnio rozgrzany olej rzuć liście laurowe i ziele angielskie. Smaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj cebule oraz czosnek oraz kumin. Smaż kilka minut.
W szklance z wrzątkiem rozpuść len. Powinien mieć galaretowatą konsystencję (Jeśli zdecydujesz się użyć jajek zamiast lnu, to dodaj 3 „L” lub 4 „M”). Dodaj starte warzywa (seler, marchew, pietruszka) i całość wymieszaj.
Dopraw pozostałymi składnikami i duś do miękkości. Jeśli będzie przywierać dolej trochę wody z gotowania fasoli.
Połącz masę z cieciorką i zmiksuj na gładką masę (jeśli boisz się że nie uda Ci się zmiksować liści laurowych i ziela angielskiego, to jest to dobry moment aby je wyciągnąć). Możesz podlewać wody z gotowania fasoli aby ulżyć blenderowi. Spróbuj masę, ewentualnie dopraw i przełóż do posmarowanych olejem foremek. Piecz około godziny. Schłódź i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Smalczyk z fasoli
400 g ugotowanej białej fasoli (może być puszkowa)
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka suszonego majeranku
1 średnie jabłko (najlepiej kwaśna odmiana)
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Zmiksuj fasolę Dodaj przesmażoną cebulę
Jabłko obierz i pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do masy. Całość dopraw majerankiem, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem
Wstaw do lodówki
Wegańska zupa fasolowa
- 400 g fasoli do namoczenia
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 duże cebule pokrojone w kostkę
- 6 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
- łyżka słodkiej papryki
- 1 marchewka pokrojona w pół- plastry
- 2 posiekane łodygi selera naciowego
- papryka pokrojona w paski
- litr bulionu
- łyżka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki cząbru
- łyżka majeranku
- 2 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
- przecier pomidorowy
- łyżeczka wędzonej papryki
- posiekana świeża kolendra lub natka do podania
Przygotowanie:
Fasolę namocz przez noc. Odlej wodę i w nowej ugotuj do miękkości. Zachowaj ¼ ugotowanej ilości.
Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę, czosnek i liście laurowe, smaż 5 minut. Po tym czasie dodaj marchewkę, selera oraz paprykę świeżą i suszoną. Smaż kolejne kilka minut. Dodaj fasolę i zalej całość bulionem. Dopraw pieprzem ziołowym, majerankiem i cząbrem.
Gotuj kilkanaście minut, a na ostatnie 5 minut dodaj ziemniaki. Dopraw wędzoną papryką, przecierem pomidorowym oraz solą i pieprzem. Zmiksuj odłożoną wcześniej fasolę w minimalnej ilości wody i dodaj do garnka (zdrowsze niż zagęszczenie mąką).
Gulasz „na winie” z fasolą i kurczakiem
- 2 łyżki oleju
- 2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę (1,5 cm)
- 1 duża cebula pokrojona w piórka
- 3 liście laurowe
- 4 gałązki świeżego tymianku posiekane
- łyżka ziaren kuminu
- 2 ząbki czosnku pokrojone w płatki
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego posiekane
- 1 por pokrojony w 2 cm kawałki
- garść pokrojonych na pół zielonych oliwek
- 600 ml bulionu
- 600 g ugotowanej białej fasoli
- 200 g zielonego groszku
- 2 bułki
- szklanka przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Kurczaka zamarynuj w soli i pieprzu.
W garnku rozgrzej olej i zezłoć kurczaka. Wrzuć cebulę, kumin i liście laurowe. Mieszając smaż do zeszklenia. Dodaj czosnek oraz tymianek i smaż kolejne 2 minuty.
Dodaj marchewkę, selera oraz pora i mieszając smaż kolejne 5 minut. Dodaj oliwki i wlej bulion, gotuj całość na małym gazie do odparowania 2/3 płynu i miękkości składników. Na ostatnie 5 minut dodaj groszek oraz fasolę.
Serwuj z posiekaną natką pietruszki.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Zobacz też:
- Od ziarna do chrupiącego bochenka. Ile pracy potrzeba, by mógł powstać chleb?
- Pomysły na śniadanie z dżemem. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
- Dania z ryżem na obiad i śniadanie. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego
- Pasta z fasoli w dwóch odsłonach z przepisu Grzegorza Zawieruchy
Autor: Jola Marat
Źródło zdjęcia głównego: Tomasz Urbanek/East News