Cukierki z łososia i sera żółtego. Przepis i składniki
Składniki na cukierki z łososia i sera żółtego:
- 1/2 świeżego ogórka,
- 1 opakowanie paluszków serowych,
- 4 plastry wędzonego łososia w plastrach,
- 150 g o serka śmietankowego,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- sól i pieprz.
Jak przygotować cukierki z łososia i sera żółtego?
Ogórka myjemy i kroimy w plasterki. Dzielimy na cztery części. Szczypiorek siekamy i mieszamy z serkiem śmietankowym. Lekko solimy i pieprzymy. Rozkładamy plastry łososia, smarujemy białym serkiem i układamy kilka kawałków paluszków serowych. Zwijamy plastry łososia na siebie i kroimy w kawałki o podobnej wielkości. Na długich wykałaczkach układamy ćwiartkę ogórka skierowaną w górę, roladkę z łososia, a następnie ćwiartkę ogórka skierowaną w dół. Tak powstała przekąska będzie przypominała cukierka.
Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Serowe rózgi. Przepis i składniki
Składniki na serowe rózgi:
- 1 opakowanie paluszków serowych,
- małe opakowanie paluszków solonych,
- Kilka paseczków z świeżego ogórka.
Jak przygotować serowe rózgi?
Od jednego paluszka serowe odcinamy około 1/4 serka. Końcówki sera i rozrywamy na mniejsze części. Wsadzamy do dolnej nierozerwanej części jednego paluszka. Na górnej części serka przewiązujemy cienki pasek ogórka. Nabijamy na paluszka wcześniej odkrojony ser.
Ptak z "serowym afro". Przepis i składniki
Składniki na ptaka z "serowym afro":
- 1 opakowanie paluszków serowych,
- kilka sztuk czarnych i zielonych oliwek bez pestek,
- plasterki marchewki.
Jak przygotować ptaka z "serowym afro"?
Ser kroimy na średniej wielkości kostkę. Nadziewamy na każdy patyczek na przemian z oliwkami i plasterkiem marchewki.
Oczy formujemy z malutkich kawałków wyciętych z palucha serowego a dzióbek z marchewki. Na głowie za pomocą rozszarpanego sera robimy "afro", którym nadziewamy głowę zwierzaka.
Serduszkowy hummus z warzywami i paluchami serowymi. Przepis i składniki
Składniki na serduszkowy hummus z warzywami i paluchami serowymi:
- 2 opakowania paluszków serowych 2 marchewki 2-3 łodygi selera naciowego kilka sztuk winogron do dekoracji 1 łyżeczka czarnuszki
Składniki na hummus:
- 1 puszka ciecierzycy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki pasty tahini,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki wody za zalewy z ciecierzycy,
- duża szczypta kminu rzymskiego,
- 1 łyżka miodu,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz smaku.
Jak przygotować serduszkowy hummus z warzywami i paluchami serowymi?
Odsączoną ciecierzycę umieszczamy w pojemniku od blendera. Dodajemy kilka kropel płynu z zalewy. Miksujemy i dodajemy, sok z cytryny, pastę tahini czosnek, około 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, olej sezamowy, oliwę i kumin. Dobrze miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Na talerzu układamy z paluchów serowych serce. Brzegi zaciskany wykałaczkami. Do środka dajemy hummus. Marchewkę obieramy i selera i ser kroimy w słupki. Wsadzamy na przemian, marchewkę, seler i ser. Pomiędzy układamy winogrona i posypujemy czarnuszką.
Zobacz także:
- Sylwestrowe wege menu. Najlepsze przepisy Beaty Kartowicz
- Jak jeść ostrygi? Jak sprawdzić, czy są świeże? Poradnik
- Z jakimi przekąskami wejść w nowy rok? Sylwestrowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Autor: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN Online