Przekąski na sylwestra - przepisy Grzegorza Zawieruchy. Jak przygotować dania dla całej rodziny?

Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN Online
Szukasz pomysłu na sylwestrowe przekąski? Nie wiesz, co podać swoim dzieciakom, żeby zjadły ze smakiem? Na ratunek przybywa niezastąpiony Grzegorz Zawierucha, który w kuchni DDTVN przygotuje sylwestrowe smakołyki. Cukierki z łososia i sera żółtego, serowe rózgi lub ptak z "serowym afro", lub serduszkowy hummus z warzywami i paluchami serowymi mogą gościć na waszych stołach. Co będzie potrzebne do ich przygotowania?

Cukierki z łososia i sera żółtego. Przepis i składniki

Składniki na cukierki z łososia i sera żółtego:

  • 1/2 świeżego ogórka,
  • 1 opakowanie paluszków serowych,
  • 4 plastry wędzonego łososia w plastrach,
  • 150 g o serka śmietankowego,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować cukierki z łososia i sera żółtego?

Ogórka myjemy i kroimy w plasterki. Dzielimy na cztery części. Szczypiorek siekamy i mieszamy z serkiem śmietankowym. Lekko solimy i pieprzymy. Rozkładamy plastry łososia, smarujemy białym serkiem i układamy kilka kawałków paluszków serowych. Zwijamy plastry łososia na siebie i kroimy w kawałki o podobnej wielkości. Na długich wykałaczkach układamy ćwiartkę ogórka skierowaną w górę, roladkę z łososia, a następnie ćwiartkę ogórka skierowaną w dół. Tak powstała przekąska będzie przypominała cukierka.

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Kluski na cztery sposoby w sam raz na obiad. Poznaj niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha

Serowe rózgi. Przepis i składniki

Składniki na serowe rózgi:

  • 1 opakowanie paluszków serowych,
  • małe opakowanie paluszków solonych,
  • Kilka paseczków z świeżego ogórka.

Jak przygotować serowe rózgi?

Od jednego paluszka serowe odcinamy około 1/4 serka. Końcówki sera i rozrywamy na mniejsze części. Wsadzamy do dolnej nierozerwanej części jednego paluszka. Na górnej części serka przewiązujemy cienki pasek ogórka. Nabijamy na paluszka wcześniej odkrojony ser.

Ptak z "serowym afro". Przepis i składniki

Składniki na ptaka z "serowym afro":

  • 1 opakowanie paluszków serowych,
  • kilka sztuk czarnych i zielonych oliwek bez pestek,
  • plasterki marchewki.

Jak przygotować ptaka z "serowym afro"?

Ser kroimy na średniej wielkości kostkę. Nadziewamy na każdy patyczek na przemian z oliwkami i plasterkiem marchewki.

Oczy formujemy z malutkich kawałków wyciętych z palucha serowego a dzióbek z marchewki. Na głowie za pomocą rozszarpanego sera robimy "afro", którym nadziewamy głowę zwierzaka.

Serduszkowy hummus z warzywami i paluchami serowymi. Przepis i składniki

Składniki na serduszkowy hummus z warzywami i paluchami serowymi:

  • 2 opakowania paluszków serowych  2 marchewki 2-3 łodygi selera naciowego kilka sztuk winogron do dekoracji 1 łyżeczka czarnuszki

Składniki na hummus:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki pasty tahini,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki wody za zalewy z ciecierzycy,
  • duża szczypta kminu rzymskiego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz smaku.

Jak przygotować serduszkowy hummus z warzywami i paluchami serowymi?

Odsączoną ciecierzycę umieszczamy w pojemniku od blendera. Dodajemy kilka kropel płynu z zalewy. Miksujemy i dodajemy, sok z cytryny, pastę tahini czosnek, około 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, olej sezamowy, oliwę i kumin. Dobrze miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Na talerzu układamy z paluchów serowych serce. Brzegi zaciskany wykałaczkami. Do środka dajemy hummus. Marchewkę obieramy i selera i ser kroimy w słupki. Wsadzamy na przemian, marchewkę, seler i ser. Pomiędzy układamy winogrona i posypujemy czarnuszką.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości