Nie ma nic lepszego niż odkręcenie zimą słoika, w którym znajdują się powidła z letnich owoców. Smak czereśni, wiśni, truskawek czy malin wraz z naleśnikami, czy kromką ciepłego chleba zadowoli podniebienia wszystkich domowników. Samodzielnie zrobione konfitury to także pewność jakości i smaku. Na sklepowych półkach coraz częściej widnieją produkty, które wzbogacone są o niezdrowe dodatki i konserwanty. W niektórych dżemach znajduje się nawet 21 łyżeczek cukru na mały słoiczek.
Owoce
Konfitura z truskawek z sokiem z cytryny i świeżym imbirem
Smakowity przepis na konfiturę z truskawek zdradził nam Sebastian Olma. Jak przyznał kucharz, receptura oparta jest na nietypowych składnikach, które równoważą smak słodyczy. Sok z cytryny i imbir nadają wytrawnego i kwaskowego smaku.
Składniki na dżem z truskawek:
- truskawki x 1,5 kg
 - cukier x 1 kg
 - woda x 0,5 l
 - świeży imbir x 200g
 - sok z cytryny x 100 ml
 
Sposób przygotowania dżemu z truskawek:
- Truskawki umyj pod bieżącą zimną wodą, pozbądź się szypułek i większe potnij na połówki.
 - W dużym płaskim garnku rozpuść cukier z wodą i dodaj drobno posiekany świeży imbir. Gotuj wszystko na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop.
 - Dodaj do gotowego syropu imbirowego wszystkie przygotowane wcześniej owoce, następnie znów zagotuj garnek na około 5-6 minut i zestaw z ognia.
 - Powtórz tę czynność 5 razy, przed ostatnim gotowaniem dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
 - Dzięki krótkiemu gotowaniu owoce powinny zachować swój kształt, a syrop klarowność. Gotową konfiturę przełóż do słoików, zostawiając około 1 cm do zamknięcia wolnej przestrzeni.
 - Konfitura, jeśli będzie gorąca, nie musi być pasteryzowana. Wystarczy położyć ją do góry dnem.
 
Wiśniowe szaleństwo - dżemy z czerwonych owoców
Większość z nas nie wyobraża sobie lata bez wiśni. Czerwone owoce idealnie pasują zarówno do deserów, jak i wytrawnych potraw. W sieci znaleźć można wiele dietetycznych przepisów na przetwory z wiśniami w roli głównej. Kompoty, soki czy dżemy to strzał w dziesiątkę. Te przysmaki pokochały nawet gwiazdy.
Składniki na dżem z wiśni:
- 2 kg wiśni
 - sok z 4 cytryn,
 - skórka z 2 cytryn,
 - 3–3,5 szklanki cukru
 
Sposób przygotowania dżemu z wiśni:
- Opłukane wiśnie wydryluj i podziel na dwie części. Jedną z nich posiekaj na drobne kawałki.
 - Wszystkie owoce przełóż do garnka o grubym dnie, dodaj sok i skórkę z cytryn.
 - Wszystko porządnie wymieszaj, po czym postaw garnek na średnim ogniu. Gdy owoce zaczną puszczać sok, zamieszaj je i zmniejsz ogień.
 - Garnek nakryj przykrywką i duś wszystko przez 20 minut. Po tym czasie czereśnie powinny być miękkie.
 - Dodaj cukier i znowu porządnie wymieszaj składniki dżemu.
 - Gotuj bez przykrycia przez 7 minut. Przełóż dżem do sterylnych słoików. Pasteryzuj przez 20 minut.
 
Domowym przetwórstwem pochwaliła się Małgorzata Socha. Aktorka wraz z córką zabrała się za tworzenie wiśniowych zapasów dżemu.
Zobacz także:
- Jak zrobić ciastka francuskie? Przepisy z jabłkami, serem, budyniem i dżemem
 - Pierogi z jagodami – sprawdzone przepisy
 - Przetwory z jeżyn sprawdzą się idealnie zimą. Są smaczne, aromatyczne i bardzo zdrowe. Co zrobić z jeżyn?
 
Autor: Nastazja Bloch
Źródło zdjęcia głównego: Istetiana/Getty Images