Ciastka francuskie wyróżniają się delikatnym smakiem oraz warstwową strukturą w postaci cienkich listków. Stanowią one doskonałą przekąskę w pracy i w szkole – uwielbiają je bowiem zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Mogą występować w postaci słodkiej lub słonej – wszystko zależy od Twoich preferencji i upodobań. Sprawdź najlepszy przepisy na ciastka francuskie.

Jak zrobić ciastka francuskie? Podstawą każdego przepisu jest ciasto, które można kupić w sklepach lub zrobić samodzielnie. Następnie należy przygotować farsz – jest to na tyle proste, że o jego wykonanie może pokusić się nawet osoba, która rzadko piecze i gotuje. Następnie należy zadbać o właściwą formę oraz poddać ciastka francuskie obróbce termicznej. Dowiedz się więcej.

Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami to najpopularniejsza propozycja przygotowania tych słodkości. Sprawdź, jak należy je przyrządzić.

Składniki (na 5 porcji):

  • 4 jabłka,
  • 1 cytryna,
  • ½ szklanki cukru,
  • ¼ szklanki miodu,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 jajko,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Polej je sokiem z cytryny.
  2. Rozgrzej patelnię, a następnie wsyp na nią cukier. Na patelnię wlej miód. W pewnym momencie cukier się roztopi i stanie się złoty, tworząc karmel. Do tak przygotowanego karmelu dodaj jabłka, a następnie całość wymieszaj.
  3. Smaż całą masę do momentu, aż odparuje z niej płyn. Mieszaj ją co jakiś czas, a następnie ją przestudź.
  4. Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na około 15 kwadratów.
  5. Rozprowadź po środku pokrojonych kawałków masę jabłkową. W misce rozbełtaj jajko, a następnie posmaruj nim brzegi ciasta.
  6. Blachę pokryj tłuszczem i mąką, a następnie ułóż na niej ciastka. Rozgrzej piekarnik do 200℃, a następnie włóż do niego ciastka. Piecz całość przez około 12–15 minut – do momentu, aż się zarumienią.
  7. Gotowe ciastka posyp cukrem pudrem.

Ciastka francuskie z budyniem

Ciastka francuskie z owocami i budyniem to doskonała propozycja na podwieczorek oraz poczęstunek dla gości.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 450 ml mleka,
  • owoce z puszki lub kompotu (np. wiśnie lub brzoskwinie),
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj budyń według wskazówek podanych na opakowaniu. Jeśli jest napisane na nim, że należy użyć do wykonania pół litra mleka, wlej jedynie 450 ml.
  2. Podziel ciasto francuskie na 8 prostokątów. Wykonaj po 4 lub 5 nacięć na połowie prostokątów. Rozgrzej piekarnik do 200℃.
  3. Na te kawałki ciasta, które nie zostały ponacinane, nałóż budyń i owoce. Przykryj każdy kawałek bez dziurek kawałkiem naciętym, dociśnij widelcem brzegi.
  4. Na blasze wyłóż papier do pieczenia, rozłóż na niej ciastka, a następnie wstaw do piekarnika na około 15–20 minut. Wyjmij ciastka, kiedy uzyskają ładny, rumiany kolor.
  5. W momencie, gdy ciastka wystygną, udekoruj je cukrem pudrem.

>>> Zobacz też: Faworki i różyczki - proste przepisy

Ciastka francuskie z serem

Jak zrobić ciastka francuskie z gotowego ciasta i sera? Poniżej podajemy odpowiedź.

Składniki (na 3 porcje):

  • 1 rolka ciasta francuskiego (275 g),
  • 250 g sera białego,
  • 2 żółtka,
  • 1 cukier waniliowy (16 gram),
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 roztrzepane żółtko z 1 łyżką gęstej kwaśnej śmietany,
  • cukier brązowy do dekoracji,
  • opcjonalnie: rodzynki.

Przygotowanie:

  1. Ser biały miksuj z żółtkami, wanilią oraz cukrem pudrem do momentu uzyskania jednolitej masy.
  2. Rozwiń ciasto francuskie i rozprowadź na nim gotową masę.
  3. Jeśli chcesz, możesz namoczyć w wodzie rodzynki, odsączyć je, a następnie ułożyć na cieście.
  4. Zroluj ciasto z serem i pokrój je 9 kawałków.
  5. Każde ciastko posmaruj żółtkiem ze śmietaną. Posyp je brązowym cukrem.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200℃ i na blasze włóż do niego ciastka. Piecz je przez około 20 minut.

Ciastka francuskie z dżemem

Ciastka francuskie z marmoladą są wyjątkowo łatwe w wykonaniu, szczególnie jeśli zamierzasz przygotować je z gotowego ciasta.

Składniki (na 6 porcji):

  • 1 ciasto francuskie,
  • 1 jajko,
  • cukier,
  • dżem.

Przygotowanie:

  1. Rozłóż ciasto francuskie i podziel je na równe prostokąty. Następnie każdy z nich przekrój na dwa trójkąty.
  2. Niewielką ilość dżemu (mniej więcej po łyżeczce) rozłóż na środku każdego trójkąta.
  3. Złóż ze sobą dwa wierzchołki trójkąta i zwijaj je w kierunku trzeciego wierzchołka.
  4. Rozbełtaj jajko. Rozłóż rogaliki na blasze i pokryj je jajkiem, a następnie posyp cukrem.
  5. Posypane cukrem ciastka francuskie piecz w temperaturze 200℃ przez około 15 minut.

>>> Zobacz też:


Co sądzisz o tym artykule?
64
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0