Jak zrobić ciastka francuskie? Podstawą każdego przepisu jest ciasto, które można kupić w sklepach lub zrobić samodzielnie. Następnie należy przygotować farsz – jest to na tyle proste, że o jego wykonanie może pokusić się nawet osoba, która rzadko piecze i gotuje. Następnie należy zadbać o właściwą formę oraz poddać ciastka francuskie obróbce termicznej. Dowiedz się więcej.
Ciastka francuskie z jabłkami
Ciastka francuskie z jabłkami to najpopularniejsza propozycja przygotowania tych słodkości. Sprawdź, jak należy je przyrządzić.
Składniki (na 5 porcji):
- 4 jabłka,
- 1 cytryna,
- ½ szklanki cukru,
- ¼ szklanki miodu,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 jajko,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
- Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Polej je sokiem z cytryny.
- Rozgrzej patelnię, a następnie wsyp na nią cukier. Na patelnię wlej miód. W pewnym momencie cukier się roztopi i stanie się złoty, tworząc karmel. Do tak przygotowanego karmelu dodaj jabłka, a następnie całość wymieszaj.
- Smaż całą masę do momentu, aż odparuje z niej płyn. Mieszaj ją co jakiś czas, a następnie ją przestudź.
- Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na około 15 kwadratów.
- Rozprowadź po środku pokrojonych kawałków masę jabłkową. W misce rozbełtaj jajko, a następnie posmaruj nim brzegi ciasta.
- Blachę pokryj tłuszczem i mąką, a następnie ułóż na niej ciastka. Rozgrzej piekarnik do 200℃, a następnie włóż do niego ciastka. Piecz całość przez około 12–15 minut – do momentu, aż się zarumienią.
- Gotowe ciastka posyp cukrem pudrem.
Ciastka francuskie z budyniem
Ciastka francuskie z owocami i budyniem to doskonała propozycja na podwieczorek oraz poczęstunek dla gości.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 450 ml mleka,
- owoce z puszki lub kompotu (np. wiśnie lub brzoskwinie),
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
- Przygotuj budyń według wskazówek podanych na opakowaniu. Jeśli jest napisane na nim, że należy użyć do wykonania pół litra mleka, wlej jedynie 450 ml.
- Podziel ciasto francuskie na 8 prostokątów. Wykonaj po 4 lub 5 nacięć na połowie prostokątów. Rozgrzej piekarnik do 200℃.
- Na te kawałki ciasta, które nie zostały ponacinane, nałóż budyń i owoce. Przykryj każdy kawałek bez dziurek kawałkiem naciętym, dociśnij widelcem brzegi.
- Na blasze wyłóż papier do pieczenia, rozłóż na niej ciastka, a następnie wstaw do piekarnika na około 15–20 minut. Wyjmij ciastka, kiedy uzyskają ładny, rumiany kolor.
- W momencie, gdy ciastka wystygną, udekoruj je cukrem pudrem.
>>> Zobacz też: Faworki i różyczki - proste przepisy
Ciastka francuskie z serem
Jak zrobić ciastka francuskie z gotowego ciasta i sera? Poniżej podajemy odpowiedź.
Składniki (na 3 porcje):
- 1 rolka ciasta francuskiego (275 g),
- 250 g sera białego,
- 2 żółtka,
- 1 cukier waniliowy (16 gram),
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 roztrzepane żółtko z 1 łyżką gęstej kwaśnej śmietany,
- cukier brązowy do dekoracji,
- opcjonalnie: rodzynki.
Przygotowanie:
- Ser biały miksuj z żółtkami, wanilią oraz cukrem pudrem do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Rozwiń ciasto francuskie i rozprowadź na nim gotową masę.
- Jeśli chcesz, możesz namoczyć w wodzie rodzynki, odsączyć je, a następnie ułożyć na cieście.
- Zroluj ciasto z serem i pokrój je 9 kawałków.
- Każde ciastko posmaruj żółtkiem ze śmietaną. Posyp je brązowym cukrem.
- Rozgrzej piekarnik do 200℃ i na blasze włóż do niego ciastka. Piecz je przez około 20 minut.
Ciastka francuskie z dżemem
Ciastka francuskie z marmoladą są wyjątkowo łatwe w wykonaniu, szczególnie jeśli zamierzasz przygotować je z gotowego ciasta.
Składniki (na 6 porcji):
- 1 ciasto francuskie,
- 1 jajko,
- cukier,
- dżem.
Przygotowanie:
- Rozłóż ciasto francuskie i podziel je na równe prostokąty. Następnie każdy z nich przekrój na dwa trójkąty.
- Niewielką ilość dżemu (mniej więcej po łyżeczce) rozłóż na środku każdego trójkąta.
- Złóż ze sobą dwa wierzchołki trójkąta i zwijaj je w kierunku trzeciego wierzchołka.
- Rozbełtaj jajko. Rozłóż rogaliki na blasze i pokryj je jajkiem, a następnie posyp cukrem.
- Posypane cukrem ciastka francuskie piecz w temperaturze 200℃ przez około 15 minut.
>>> Zobacz też:
Autor: Gaba Kopyto