Helloweenowa kuchnia kojarzy nam się głównie z dynią. Nic więc dziwnego, że większość potraw przygotowywana jest na bazie tego warzywa. Dania przygotowywane na Halloween zwykle są dobrze doprawione, wyraziste w smaku, często pikantne. Nawet jeśli nie obchodzisz Halloween, to przepisy z użyciem dyni mogą być ciekawym pomysłem na jesienne dania.
Drogocenna dynia
Dynia jest bardzo zdrowym warzywem, a zawiera bardzo mało kalorii, bo jedynie 27 kcal w 100 gramach miąższu. Jest to warzywo bogate w błonnik i szybko syci. Dynia zwiera też dużo beta-karotenu, który chroni przed wolnymi rodnikami. Dynia należy do warzyw szczególnie zasobnych w witaminy i minerały, zawiera niezbędny mężczyznom cynk. Ma też sporo potasu oraz kwas foliowy, który z kolei jest szczególnie ważny dla kobiet. Także pestki dyni są bogate w drogocenne składniki, mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny. Spożycie pestek dyni pobudza przemianę materii oraz wpływa korzystnie na pracę mózgu. Olej z pestek dyni zawiera substancje, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu, zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz jego spożycie pomaga w zwalczaniu wolnych rodników.
Przepisy na Helloween
Papiloty z dyni z rukolą
Papiloty:
Składniki:
300 g dyni hokkaido
twarda feta (typu greckiego)
czosnek
świeży tymianek
skórka z cytryny
grubo mielony pieprz
sól
papier do pieczenia
oliwa
rukola
orzechy włoskie
Dressing:
oliwa
ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skóry i tniemy na cienkie paski grubości około 3 mm. Układamy na papierze do pieczenia (wyciętym w formie elipsy) razem z fetą. Dodajemy czosnek, tymianek, skórkę z cytryny, pieprz i sól. Polewamy oliwą. Całość zwijamy w papiloty. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z rukolą i podpieczonymi w piekarniku orzechami włoskimi. Polewamy dressingiem.
Spaghetti z dynią i rozmarynem
Składniki:
1 dynia makaronowa
oliwa z oliwek
sól i pieprz
oliwa z oliwek
świeży rozmaryn
czosnek
zielony marynowany pieprz
pomidorki koktajlowe
śmietanka 30%
starty parmezan
skórka z cytryny
sok z cytryny
natka pietruszki
Przygotowanie:
Dynię przecinamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i smarujemy oliwą. Następnie posypujemy solą i pieprzem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dynię kładziemy miąższem do dołu. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 - 40 minut. Po upieczeniu wyciągamy miąższ widelcem. Na oliwie podsmażamy rozmaryn, czosnek, zielony poszatkowany pieprz i pomidorki. Dusimy 2-3 minuty i dodajemy śmietankę, parmezan, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Zdejmujemy z gazu. Podajemy z makaronem z dyni posypane natką pietruszki.
Tagine z dyni
Skladniki:
7 łyżek oliwy z oliwek
3 cebule pokrojone na paski
0,5 kg pokrojonej w kostkę dyni
2 pokrojone w paski papryki
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 szklanka ugotowanej cieciorki
1 puszka pomidorów w zalewie
1 łyżka przyprawy ras el hanout
lub 0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kolendry
szczypta szafranu
0,5 szklanki wody
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 sparzona cytryna pokrojona na ćwiartki
0,5 pęczka natki pietruszki lub kolendry
sól i pieprz
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek obsmażamy cebulę. Po 5 minutach dodajemy dynię, paprykę, czosnek i cieciorkę. Pomidory mieszamy z przyprawą ras el hanout i wodą. Całość wlewamy do garnka, posypujemy kminem rzymskim i układamy ćwiartki cytryny. Całość przykrywamy i gotujemy na małym gazie 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Po ugotowaniu dodajemy sól i pieprz do smaku i posypujemy natką pietruszki.
Zapiekany krem dyniowy
Składniki:
0,5 kg dyni
4 łyżki masła
1 szklanka śmietanki 30%
0,5 szklanki cukru trzcinowego
0,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
łyżeczka cynamonu
0,25 łyżeczki mielonego kardamonu
0,25 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
syrop buraczany
lody waniliowe
Przygotowanie:
Dynię obieramy i kroimy w kostkę, dusimy z masłem, śmietanką, cukrem trzcinowym około 20 min. Dodajemy mleko skondensowane i przyprawy. Całość dusimy aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu i miksujemy ręcznym blenderem. Krem dyniowy przekładamy do małych foremek (wysmarowanych tłuszczem) i pieczemy w piekarniku w temperaturze 150 stopni około 25 – 30 minut. Podajemy z lodami waniliowymi i syropem buraczanym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN