Buza – przepis na wyjątkowy, orzeźwiający napój

buza
Jordan Lye/Getty Images
Źródło: Moment RF
Buza to bezalkoholowy, lekko sfermentowany napój, powstały na bazie kaszy jaglanej. Popularność zyskał na przedwojennym Podlasiu za sprawą osiedlających się tam Macedończyków. Nadal przyrządzany jest na Bałkanach, w różnych, często modyfikowanych wersjach, np. z kukurydzy, prosa czy pszenicy. Sprawdź, jak zrobić buzę krok po kroku.

W przedwojennym Białymstoku i okolicach, gdzie wraz z bałkańskimi imigrantami pojawiła się buza, najczęściej podawana była z kawałkiem chałwy. Sam napój może mieć różny poziom słodkości, w zależności od preferencji. Dobrze schłodzona buza jest prawdziwie orzeźwiająca, dlatego to idealna propozycja na upalne, letnie dni. W końcu nie samą wodą się człowiek nawadnia!

Zobacz: 5 domowych sposobów na szybkie nawodnienie organizmu

Buza – przepis na wyjątkowy napój

Składniki:

  • 150 g suchej kaszy jaglanej
    • 2 szklanki wody do ugotowania kaszy
      • 250 g cukru
        • 4 cytryny
          • 2 g świeżych drożdży
            • opcjonalnie garść rodzynek
              • 3 litry wody

                Sposób przygotowania buzy krok po kroku:

                1. Kaszę przepłukać na sicie i wsypać do małego garnka. Zalać wodą i gotować pod przykryciem, na małym ogniu.
                  1. Gdy kasza będzie już zupełnie miękka, zdjąć z ognia, chwilę przestudzić, a następnie zblendować na gładką masę.
                    1. W garnku zagotować 3 l wody z cukrem, dodać zblendowaną kaszę, dobrze wymieszać.
                      1. Po ugotowaniu dodać sok wyciśnięty z cytryny. Przelać i przetrzeć całość przez bardzo gęste sito, można dodatkowo wyłożyć je gazą, aby w napoju nic nie pływało.
                        1. Napój całkowicie ostudzić. Odlać ok. 1/3 szklanki i rozmieszać w niej drożdże. Odstawić na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować, a następnie rozczyn połączyć z resztą.
                          1. Napój przelać do butelek (najlepiej szklanych), do każdej można wrzucić kilka rodzynek i mocno zakręcić. Odstawić napój na co najmniej dobę w ciepłe miejsce, a potem przechowywać w lodówce.
                            1. Buza najlepiej smakuje mocno schłodzona, z kostkami lodu i kawałkiem chałwy - jak drzewiej na Podlasiu bywało!
                              1. Warto mieć na uwadze, że w przechowywanej dłużej niż 3 - 4 dni buzie pojawiają się pierwsze procenty.

                                Poznaj inne ciekawe, polskie potrawy o nietypowych nazwach

                                Mrowisko - przepis na wyjątkowe ciasto z Podlasia

                                Parzybroda - przepis na pyszną potrawę z młodą kapustą

                                Zupka galopka chlupka - prosty przepis krok po kroku

                                Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto

                                Zobacz video: Herbata, woda, czy napoje gazowane co najlepsze na upały

                                Autor: Diana Ryściuk

                                Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana