Składniki na śledzia w sosie pomidorowym:
- 0,5 kg śledzi a la matias,
- 1/2 pomidorów z puszki,
- 1 łyżeczka octu ryżowego,
- 3-4 ziela angielskie,
- 4 liście laurowe,
- 1 cm świeżego imbiru,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,
- 1 łyżeczka miodu.
Jak zrobić tanie zakupy?
Tanie zakupy
„Koszyk Dudy” – ile dziś kosztują te same zakupy?
Polacy zadłużeni na potęgę
Jak przygotować śledzia w sosie pomidorowym?
- Śledzie moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Najlepiej całą noc, aby pozbyć się nadmiaru soli. Można kilka razy wymienić wodę.
- Po tym czasie osuszamy i kroimy śledzie na około 2 cm kawałki.
- Następnie w misce zalewamy śledzie octem ryżowym i dobrze mieszamy.
- Cebule kroimy w piórka, szklimy na oleju rzepakowym i łyżeczce oleju sezamowego.
- Następnie dodajemy czosnek i imbir.
- Chwilę smażymy i wlewamy pomidory. Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól i sos sojowy. Smażymy kilka minut i dolewamy trochę miodu. Zalewamy śledzie wystudzonym sosem pomidorowym.
Mus krewetkowy
Składniki na mus krewetkowy:
- 1 pomidor bez skórki,
- 400 g obranych ugotowanych krewetek,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry,
- 1 łyżeczka worcestershire,
- 3 łyżki serka typu philadelfia,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 bagietka.
Jak przygotować mus krewetkowy?
- Krewetki odsączamy i dodajemy pokrojone jajko, serek, pomidory bez skórki, sok z cytryny.
- Doprawiamy do smaku przyprawą curry, sosem worcestershire, solą oraz pieprzem.
- Mieszamy w blenderze, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Serwujemy z dodatkiem grillowanej bagietki.
Pieczony łosoś w cieście francuskim
Składniki na pieczonego łososia w cieście francuskim:
- 500 g fileta z łososia,
- 300 g ciasta francuskiego,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 4 gałązki kopru,
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
- 100 g świeżego sera koziego,
- 1 żółtko,
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżka ziaren sezamu,
- sól i pieprz do smaku.
Jak przygotować łososia w cieście francuskim?
- Ciasto rozwałkowujemy na kształt okręgu i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku ciasta układamy szklankę/kubek.
- Dookoła szklanki układamy kozi ser, który posypujemy ostrą papryką i startą skórką z cytryny. Następnie łososia, pokrojonego w kosteczkę.
- Posypujemy go posiekanym koperkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Zdejmujemy szklankę, nacinamy środek ciasta i układamy na farszu. Brzegi ciasta również nacinamy na równe części, skręcamy i kładziemy na cały farsz.
- Brzegi dobrze dociskamy, smarujemy całość jakiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz także:
- Tatar, dorsz z sosem aioli i inne proste dania z majonezem
- Wigilijny kisiel gryczany - przepis krok po kroku
- Tort piernikowy. Ten przepis podbija sieć
Grzegorz Zawierucha, DDTVN
Autor: Lidia Ostólska
podziel się: