Ryby w roli głównej. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy

Świąteczna zawierucha
Źródło: Dzień Dobry TVN
Śledź w sosie pomidorowym to idealny przepis na święta Bożego Narodzenia. Jak go przygotować krok po kroku? Prosty przepis na antenie DDTVN zdradził Grzegorz Zawierucha. I to nie wszytko!
Śledź w sosie pomidorowym - przepis krok po kroku

Składniki na śledzia w sosie pomidorowym:

  • 0,5 kg śledzi a la matias,
    • 1/2 pomidorów z puszki,
      • 1 łyżeczka octu ryżowego,
        • 3-4 ziela angielskie,
          • 4 liście laurowe,
            • 1 cm świeżego imbiru,
              • 1 cebula,
                • 1 ząbek czosnku,
                  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
                    • 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
                      • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
                        • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,
                          • 1 łyżeczka miodu.

                            Jak zrobić tanie zakupy?

                            Tanie zakupy
                            Tanie zakupy
                             „Koszyk Dudy” – ile dziś kosztują te same zakupy?
                            „Koszyk Dudy” – ile dziś kosztują te same zakupy?
                            Polacy zadłużeni na potęgę
                            Polacy zadłużeni na potęgę

                            Jak przygotować śledzia w sosie pomidorowym?

                            1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Najlepiej całą noc, aby pozbyć się nadmiaru soli. Można kilka razy wymienić wodę.
                              1. Po tym czasie osuszamy i kroimy śledzie na około 2 cm kawałki.
                                1. Następnie w misce zalewamy śledzie octem ryżowym i dobrze mieszamy.
                                  1. Cebule kroimy w piórka, szklimy na oleju rzepakowym i łyżeczce oleju sezamowego.
                                    1. Następnie dodajemy czosnek i imbir.
                                      1. Chwilę smażymy i wlewamy pomidory. Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól i sos sojowy. Smażymy kilka minut i dolewamy trochę miodu. Zalewamy śledzie wystudzonym sosem pomidorowym.

                                        Mus krewetkowy

                                        Składniki na mus krewetkowy:

                                        • 1 pomidor bez skórki,
                                          • 400 g obranych ugotowanych krewetek,
                                            • 1 jajko,
                                              • 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
                                                • 1/2 łyżeczki przyprawy curry,
                                                  • 1 łyżeczka worcestershire,
                                                    • 3 łyżki serka typu philadelfia,
                                                      • sól i pieprz do smaku,
                                                        • 1 bagietka.

                                                          Jak przygotować mus krewetkowy?

                                                          1. Krewetki odsączamy i dodajemy pokrojone jajko, serek, pomidory bez skórki, sok z cytryny.
                                                            1. Doprawiamy do smaku przyprawą curry, sosem worcestershire, solą oraz pieprzem.
                                                              1. Mieszamy w blenderze, aż do uzyskania gładkiej masy.
                                                                1. Serwujemy z dodatkiem grillowanej bagietki.

                                                                  Pieczony łosoś w cieście francuskim

                                                                  Składniki na pieczonego łososia w cieście francuskim:

                                                                  • 500 g fileta z łososia,
                                                                    • 300 g ciasta francuskiego,
                                                                      • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
                                                                        • 4 gałązki kopru,
                                                                          • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
                                                                            • 100 g świeżego sera koziego,
                                                                              • 1 żółtko,
                                                                                • 0,5 łyżeczki soku z cytryny,
                                                                                  • 1 łyżka ziaren sezamu,
                                                                                    • sól i pieprz do smaku.

                                                                                      Jak przygotować łososia w cieście francuskim?

                                                                                      1. Ciasto rozwałkowujemy na kształt okręgu i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku ciasta układamy szklankę/kubek.
                                                                                        1. Dookoła szklanki układamy kozi ser, który posypujemy ostrą papryką i startą skórką z cytryny. Następnie łososia, pokrojonego w kosteczkę.
                                                                                          1. Posypujemy go posiekanym koperkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
                                                                                            1. Zdejmujemy szklankę, nacinamy środek ciasta i układamy na farszu. Brzegi ciasta również nacinamy na równe części, skręcamy i kładziemy na cały farsz.
                                                                                              1. Brzegi dobrze dociskamy, smarujemy całość jakiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                Grzegorz Zawierucha, DDTVN

                                                                                                Autor: Lidia Ostólska

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana