Ryby w roli głównej. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Świąteczna zawierucha
Źródło: Dzień Dobry TVN
Śledź w sosie pomidorowym to idealny przepis na święta Bożego Narodzenia. Jak go przygotować krok po kroku? Prosty przepis na antenie DDTVN zdradził Grzegorz Zawierucha. I to nie wszytko!
Śledź w sosie pomidorowym - przepis krok po kroku

Składniki na śledzia w sosie pomidorowym:

  • 0,5 kg śledzi a la matias,
  • 1/2 pomidorów z puszki,
  • 1 łyżeczka octu ryżowego,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 cm świeżego imbiru,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka miodu.

Jak zrobić tanie zakupy?

DD_20210914_Ceny_REP
Tanie zakupy
Tanie zakupy
 „Koszyk Dudy” – ile dziś kosztują te same zakupy?
„Koszyk Dudy” – ile dziś kosztują te same zakupy?
Polacy zadłużeni na potęgę
Polacy zadłużeni na potęgę

Jak przygotować śledzia w sosie pomidorowym?

  1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Najlepiej całą noc, aby pozbyć się nadmiaru soli. Można kilka razy wymienić wodę.
  2. Po tym czasie osuszamy i kroimy śledzie na około 2 cm kawałki.
  3. Następnie w misce zalewamy śledzie octem ryżowym i dobrze mieszamy.
  4. Cebule kroimy w piórka, szklimy na oleju rzepakowym i łyżeczce oleju sezamowego.
  5. Następnie dodajemy czosnek i imbir.
  6. Chwilę smażymy i wlewamy pomidory. Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól i sos sojowy. Smażymy kilka minut i dolewamy trochę miodu. Zalewamy śledzie wystudzonym sosem pomidorowym.

Mus krewetkowy

Składniki na mus krewetkowy:

  • 1 pomidor bez skórki,
  • 400 g obranych ugotowanych krewetek,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry,
  • 1 łyżeczka worcestershire,
  • 3 łyżki serka typu philadelfia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 bagietka.

Jak przygotować mus krewetkowy?

  1. Krewetki odsączamy i dodajemy pokrojone jajko, serek, pomidory bez skórki, sok z cytryny.
  2. Doprawiamy do smaku przyprawą curry, sosem worcestershire, solą oraz pieprzem.
  3. Mieszamy w blenderze, aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Serwujemy z dodatkiem grillowanej bagietki.

Pieczony łosoś w cieście francuskim

Składniki na pieczonego łososia w cieście francuskim:

  • 500 g fileta z łososia,
  • 300 g ciasta francuskiego,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 4 gałązki kopru,
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
  • 100 g świeżego sera koziego,
  • 1 żółtko,
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżka ziaren sezamu,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować łososia w cieście francuskim?

  1. Ciasto rozwałkowujemy na kształt okręgu i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku ciasta układamy szklankę/kubek.
  2. Dookoła szklanki układamy kozi ser, który posypujemy ostrą papryką i startą skórką z cytryny. Następnie łososia, pokrojonego w kosteczkę.
  3. Posypujemy go posiekanym koperkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Zdejmujemy szklankę, nacinamy środek ciasta i układamy na farszu. Brzegi ciasta również nacinamy na równe części, skręcamy i kładziemy na cały farsz.
  5. Brzegi dobrze dociskamy, smarujemy całość jakiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Zobacz także:

Grzegorz Zawierucha, DDTVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości