Przygotowanie ryby w cieście francuskim nie jest czasochłonne, a pyszny obiad można przygotować z łatwo dostępnych składników. Ciasto francuskie można przyrządzić samodzielnie, ale o wiele szybsze będzie skorzystanie z gotowego ciasta dostępnego w większości sklepów. Ryba świetnie komponuje się z dodatkiem pora, ale można również wykorzystać aromatyczne pesto lub pieczarki. Warto pamiętać, że potrawy z ryby z dodatkiem warzyw są dietetyczne, dlatego warto po nie sięgnąć w czasie redukcji nadmiaru kilogramów. Do zawinięcia w ciasto francuskie świetnie nada się dorsz, morszczuk czy mintaj.
Ryba w cieście francuskim z suszonymi pomidorami
Suszone pomidory to dodatek o charakterystycznym smaku, który najczęściej występuje w sałatkach. Można je jednak dodać również do dań obiadowych, na przykład do ryby pieczonej w cieście francuskim. Jeśli po wyjęciu z zalewy ze słoika wydają się za słone, warto przepłukać je pod bieżącą wodą. Do przygotowania 2 porcji tego dania potrzebne będą:
· 1 opakowanie ciasta francuskiego,
· 2 filety z dorsza,
· kilka sztuk suszonych pomidorów,
· oregano suszone,
· sól i pieprz,
· białko jajka do smarowania,
· 50 g orzechów ziemnych.
Najpierw należy podzielić filety z dorsza na mniejsze kawałki i posypać je oregano, solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na prostokąty. Na każdy kawałek ciasta położyć kawałek ryby, a na rybę drobno posiekane suszone pomidory. Następnie przykryć całość pozostałą częścią ciasta, tworząc pierożek. Brzegi ciasta skleić, dociskając widelcem ciasto. Każdą sakiewkę z rybą posmarować rozmąconym jajkiem i posypać orzechami. Na środku można zrobić 3 nacięcia. Rybę w cieście francuskim piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut. Danie można podawać z sałatą z dressingiem musztardowo-miodowym.
Ryba w cieście francuskim z dodatkiem pesto
Aromatycznym dodatkiem do ryby, który łatwo dostać w sklepach, jest pesto. Można kupić pesto zielone, na bazie bazylii czy pietruszki, jak i czerwone, składające się z pomidorów, papryki i przypraw. Do przygotowania 4 porcji dania z dodatkiem czerwonego pesto potrzebne będą:
· 4 filety z dorsza,
· 1 opakowanie ciasta francuskiego,
· 4 łyżki czerwonego pesto,
· 1 jajko,
· sól i pieprz.
Filety z dorsza należy oprószyć solą i pieprzem i odstawić. Następnie rozwinąć ciasto francuskie i pokroić na 4 części. Każdą z nich posmarować łyżką czerwonego pesto, ułożyć na środku kawałek ryby i zawinąć. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Ryba w cieście francuskim z porem
Ryba doskonale komponuje się z dodatkiem warzyw, tworząc lekkie i dietetyczne danie. Do ryby w cieście francuskim dodać można pora i marchewkę skropione octem winnym. Do przygotowania 2 porcji tego dania potrzebne będą:
· 2 filety z morszczuka,
· biała część pora,
· 1 marchewka,
· 1 opakowanie ciasta francuskiego,
· ocet winny,
· sól i pieprz,
· 1 jajo,
· gałązka tymianku,
· 1 łyżka masła.
Najpierw należy natrzeć filety z morszczuka solą i pieprzem. Marchew i pora pokroić na paski, następnie zeszklić pora na roztopionej na patelni łyżce masła. Do pora dołożyć marchewkę i dusić chwilę z dodatkiem octu winnego, soli i pieprzu. Ciasto francuskie rozwinąć, wykroić z niego 2 duże prostokąty i dwa małe. Na mniejszych położyć filety z ryby, na nie smażone warzywa i po pół gałązki tymianku. Przykryć większym prostokątem ciasta francuskiego i skleić brzegi. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem, piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Ryba w cieście francuskim z pieczarkami
Rybę w cieście francuskim można upiec również z dodatkiem lubianych przez większośc osób pieczarek. Do przygotowania 4 porcji ryby w cieście francuskim z pieczarkami potrzebne będą:
· 4 filety z mintaja,
· 400 g pieczarek,
· 1 cebula,
· 1 opakowanie ciasta francuskiego,
· sól i pieprz.
Najpierw należy doprawić solą i pieprzem filety ryby. Następnie odsączyć z nich nadmiar wody i smażyć krótko z obu stron. Pieczarki pokroić w plasterki, doprawić solą i pieprzem i usmażyć z dodatkiem cebuli. Ciasto francuskie przekroić na dwie części, na każdej z nich położyć kawałek ryby, pieczarki z cebulą i zawinąć w kopertę. Piec w temperaturze 200 stopni około 15 minut.
Zobacz film: Ryba w zielonej harissie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto