Świąteczne przyjęcie dla przyjaciół. Co warto na nie przygotować?

Jan Kuroń, Aneta Kuroń Sylwia Garska-Chmarycz w kuchni Dzień Dobry TVN
Szykujemy przyjęcie świąteczne dla przyjaciół
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń, Aneta Kuroń Sylwia Garska-Chmarycz przygotowali menu na świąteczne przyjęcie dla przyjaciół. Co powinno się w nim znaleźć? Sprawdź propozycje i przepisy kucharzy.
Karp pieczony
Karp pieczony
Karp pieczony
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Karp pieczony - przepis krok po kroku

Składniki:

  • sportowy karp (około 1,5 kg)
  • 1 kg pieczarek
  • 5 cebul
  • ząbek czosnku
  • pół kostki masła
  • jajko
  • 2 łyżka kaszy manny
  • szklanka cydru
  • sól
  • pieprz
  • nać pietruszki
  • pół cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Karpia oczyść z łusek, płetw, skrzeli i wszystkiego tego, co ci się nie podoba,
  2. Obłóż całego karpia krążkami cebuli, do środka też włóż cebulę, przykryj folia i odstaw na całą noc do lodówki. Następnego dnia wszystko wyrzuć! Oprócz karpia i umyj drania. Natrzyj solą pieprzem i odstaw na czas przygotowania farszu.
  3. Pieczarki podziel na większe i mniejsze. Większe pokrój w drobną kosteczkę na patelni rozpuść 1 łyżkę masła wrzuć cebulę i czosnek oraz pokrojone pieczarki (nie dodawaj soli teraz, bo będzie ciapa). Po upieczeniu przerzuć do miski upieczone pieczarki 1 jajko, 2 łyżki kaszy manny, posiekaną nać pietruszki sól i pieprz. Wymieszaj.
  4. Karpia skórę ponacinaj, wetrzyj w nacięcia masło z solą o pieprzem, a farsz włóż do karpia dosłownie, gdzie się tylko da, reszta masła wysmaruj brytfannę i w to połóż karpia, obok ułóż mniejsze osolone pieczarki i skropione cytryną.
  5. Zacznij piec w temperaturze 180 (opcja góra-dół, termoobieg) przez około godzinę, w trakcie pieczenia podlewaj cydrem

Uszka z grzybami i orzechami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • opakowanie orzechów włoskich
  • pęczek świeżej pietruszki
  • 500 g pieczarek

Sposób przygotowania:

  1. Do mąki wlej gorącą wodę, wyrabiaj ciasto jak na pierogi. Małą szklaneczką wycinaj krążki o średnicy 2 cm.
  2. Farsz – pokrojone pieczarki podsmaż na maśle, posiekaj orzechy dość drobno, po czym dodaj do pieczarek. Następnie posiekaj pietruszkę i dodaj do farszu. Przypraw odpowiednio solą i pieprzem.
  3. Uszka faszeruj farszem.

Śledź w oleju - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5 świeżych śledzi bałtyckich (dużych)
  • 2 cebule
  • 2 laski rabarbaru
  • 40 ml octu
  • 5 łyżek cukru
  • Sól, pieprz
  • Kilka goździków
  • Mix przypraw korzennych
  • Olej rzepakowy
  • 2 ziemniaki białe
  • 2 ziemniaki fioletowe
  • 1 batat
  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie oczyść, ściągnij skórę i wyfiletuj. Przygotuj zalewę octową: 2 szklanki wody, 1 łyżka soli, 40 ml octu – to przygotuj. Filety ze śledzia ułóż w słoiku, zalej zimną zalewą octową i pozostaw tam na mniej więcej 24 godziny.
  2. Po tym czasie wyciągnij śledzie ze słoika, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż pierwszą warstwę w naczyniu. Następnie ułóż pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę, dopraw delikatnie pieprzem i odrobiną przypraw korzennych (nie zapomnij o goździkach!).
  3. Ułóż cienką warstwę bardzo drobno posiekanego rabarbaru. Czynności powtarzaj do wyczerpania składników. Na koniec wszystko zalej olejem rzepakowym tak, aby nic nie wystawało. Placki ziemniaczane: Każdy rodzaj ziemniaka zetrzyj na tym samym oczku, oczywiście osobno.
  4. Do każdego rodzaju ziemniaka dodaj po jednym całym jajku i łyżce mąki. Zetrzyj 1 cebulę, podziel ją na 3 części i dodaj do startych ziemniaków.
  5. Placki smaż na bardzo gorącym oleju, będą mega chrupiące.
Makaron wigilijny
Makaron wigilijny
Makaron wigilijny
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Makaron wigilijny - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 250 g makaronu wstążkowego
  • 100 g maku
  • 100 g bakalii
  • 150 ml mleka
  • 50 g miodu

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności parzymy w gorącym mleku przez 1 godzinę dwukrotnie zmielony mak.
  2. Makaron gotujemy al dente, a następnie hartujemy w zimnej wodzie.
  3. Łączymy go z makiem, bakaliami, na koniec dodajemy miód. Całość dokładnie mieszamy i podajemy.
Sałatka śledziowo-ziemniaczana
Sałatka śledziowo-ziemniaczana
Sałatka śledziowo-ziemniaczana
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Sałatka śledziowo-ziemniaczana - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 600 g śledzia typu matjas lub ala matjas, odsączonego i pokrojonego w romby 1,5x1,5 cm
  • 1/2 kg ziemniaków w mundurkach obranych i pokrojonych w grubą kostkę (2x2 cm)
  • 4 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
  • duża czerwona cebula pokrojona w kosteczkę
  • czubata łyżka musztardy (preferuję francuską z całą gorczycą)
  • 150 g jogurtu lub majonezu
  • 4 ugotowane na twardo jajka, obrane i pokrojone w ćwiartki
  • sól, grubo mielony czarny pieprz
  • solidny pęczek koperku, posiekany
  • słoiczek kaparów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj dressing: połącz jogurt z musztardą, dopraw solą i pieprzem. Możesz odrobinę dokwasić octem lub cytryną.
  2. W misce delikatnie wymieszaj ziemniaki, śledzie, cebulę i ogórki. Dodaj sos.
  3. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem, jeżeli trzeba.
  4. Na każdą porcję ułóż pokrojone jajko, a całość posyp koperkiem

Pasztet z ciecierzycy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 350 g ugotowanej ciecierzycy (nie odlewaj wody)
  • 3 łyżki oleju
  • 6 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka kuminu w ziarnach
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • sól, pieprz
  • 5 ząbków czosnku pokrojonych w płatki
  • 2 duże marchewki starte
  • 1/2 selera korzeniowego startego
  • 2 pietruszki
  • 3 łyżki koncentratu pomidrowego
  • łyżka mielonych ziaren kolendry (ewentualnie pieprzu ziołowego)
  • czubata łyżka tahini
  • płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 10 łyżeczek mielonego lnu + szklanka gorącej wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 C.
  2. Na średnio rozgrzany olej rzuć liście laurowe i ziele angielskie. Smaż do lekkiego zrumienienia.
  3. Dodaj cebule oraz czosnek oraz kumin. Smaż kilka minut.
  4. W szklance z wrzątkiem rozpuść len. Powinien mieć galaretowatą konsystencję (Jeśli zdecydujesz się użyć jajek zamiast lnu, to dodaj 3 „L” lub 4 „M”)
  5. Dodaj starte warzywa (seler, marchew, pietruszka) i całość wymieszaj.
  6. Dopraw pozostałymi składnikami i duś do miękkości. Jeśli będzie przywierać, dolej trochę wody z gotowania cieciorki.
  7. Połącz masę z cieciorką i zmiksuj na gładką masę (jeśli boisz się, że nie uda Ci się zmiksować liści laurowych i ziela angielskiego, to jest to dobry moment, aby je wyciągnąć). Możesz podlewać wody z gotowania cieciorki, aby ulżyć blenderowi.
  8. Spróbuj masę, ewentualnie dopraw i przełóż do posmarowanych olejem foremek.
  9. Piecz około godziny.
  10. Schłódź i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

Zupa grzybowa z łazankami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 100 g suszonych podgrzybków
  • łyżka masła i łyżka oleju
  • 2 duże cebule
  • 8 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • płaska łyżka suszonego tymianku
  • pęczek włoszczyzny (obrany i starty na tarce)
  • łyżeczka mielonego kminku lub pieprzu ziołowego
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 150 g łazanek
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz lub namocz i zagotuj w wodzie (nie wylewamy wody)
  2. W garnku rozgrzej olej oraz masło. Dodaj cebulkę i smaż na małym ogniu do momentu zeszklenia.
  3. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i tymianek, smaż przez kolejne 2 – 3 minuty.
  4. Grzyby odsącz, posiekaj w paski, a następnie dodaj do pozostałych składników i smaż kilka minut.
  5. Dorzuć włoszczyznę oraz pieprz ziołowy/kminek i zalej całość bulionem oraz przepuszczoną przez gazę wodą z moczenia grzybów.
  6. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym gazie przez 45-50 minut.
  7. Zdejmij z gazu i zblenduj blenderem na gładką masę – możesz wyjąć kilka grzybków do ozdoby.
  8. Na koniec dopraw sokiem z cytryny i ewentualnie śmietaną.
  9. Ugotuj łazanki ardente i dodaj je do zupy 5-7 minut przed serwowaniem.

Pasztet z mięsa (wieprzowo-drobiowy) - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 300 g boczku + ewentualnie kilka plastrów do wyłożenia formy
  • 2 piersi z kurczaka (ok. 300 g)
  • 700 g wieprzowiny np. łopatka lub szynka
  • 2 cebule
  • Pęczek włoszczyzny + 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • Kilkanaście suszonych śliwek
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 czubate łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 C.
  2. Wieprzowinę podziel na mniejsze części i razem z kurczakiem piecz do zrumienienia.
  3. Obraną włoszczyznę oraz ziele angielskie i liście laurowe gotuj do miękkości przez godzinę.
  4. Upieczone mięso wraz z włoszczyzną przełóż do dużego naczynia.
  5. Dodaj przesmażone: boczek, posiekaną cebulę i czosnek.
  6. Całość zmiel, co najmniej dwukrotnie, w maszynce do mielenia o małych oczkach. Do powstałej masy (kiedy przestygnie) dodaj surowe jajka, zioła, gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy, sól i pieprz.
  7. Wszystkie składniki dla pewności zmiksuj ręcznym blenderem.
  8. Na koniec dodaj pokrojone w paski śliwki i wyrabiaj pasztet rękoma przez 5 – 10 minut.
  9. Naczynie żaroodporne wysmaruj od środka tłuszczem (np. smalcem lub oliwą) i obsyp tartą bułka (nadmiar odsyp). Na wszelki wypadek możesz na dno naczynia ułożyć kilka plastrów boczku.
  10. Przełóż do formy masę pasztetową. Uderz nią kilkukrotnie o stół lub podłogę, aby się ubiła.
  11. Wyrównaj i piecz przez 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pasztet wystudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Jagielnik z sosem Toffi - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 120g herbatników
  • 60 ml oleju kokosowego
  • 200g orzechów nerkowca
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1000 ml napoju sojowego bez cukru
  • aromat z wanilii 2 łyżeczki
  • 175 g cukru
  • 60 ml oleju kokosowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 220 ml napoju sojowego

Składniki na sos toffi:

  • 120 ml śmietany 36%
  • 120 g łyżka masła
  • 250 g cukru demarara
  • szczypta soli
  • łyżeczka aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

  • W blenderze zmiksuj ciasteczka i dodaj rozpuszczony tłuszcz kososowy. Wymieszaj i wyłóż na spód formy (w formie możesz ułożyć papier do pieczenia przed).
  • Zalej nerkowce gorącą wodą i odstaw na 2h (może być cała noc)
  • Kaszę jaglaną ugotuj w napoju sojowym i na koniec dodaj aromat waniliowy. Wystudź kaszę i gdy będzie ciepła – ale nie gorąca – dodaj do blendera razem z odsączonymi orzechami nerkowca. W miseczce zmiksuj cukier z budyniem i dodaj do masy, a następnie dodaj tłuszcz kokosowy i napój sojowy. Zblenduj na gładko.
  • Wyłóż na spód z ciasteczek. Piecz w 180 stopniach przez 60-70 minut – góra, dół. Możesz wstawić do piekarnika miseczkę z wodą na pierwsze 30 minut pieczenia.
  • W rondlu rozpuść wszystkie składniki i na małym ogniu mieszaj, aż zgęstnieje do konsystencji gęstej śmietany. Odstaw do wystudzenia - pamiętaj, że jeszcze zgęstnieje.
  • Polej jagielnik obficie i wstaw do lodówki.
Sernik tradycyjny
Sernik tradycyjny
Sernik tradycyjny
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Sernik tradycyjny - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg zmielonego tłustego twarogu
  • 10 jajek
  • 250 g masła
  • 300 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek. Masło zacznij ucierać w misce, aż zbieleje. Następnie pojedynczo dodawaj żółtka oraz cukier i niezmiennie ucieraj. Następnie dodaj mąkę, ser i aromat waniliowy.
  2. Ubij białka na sztywno i dodaj do masy najpierw 1/3 ubitych jajek, potem kolejną 1/3 i na sam koniec delikatnie wmieszaj okrężnymi ruchami.
  3. Wysmaruj formę masłem i wylej masę sernikową.
  4. Piecz w piekarniku 170 stopni góra - dół, z miseczką wody na dnie piekarnika.
  5. Piecz przez 75 minut i wyłącz piekarnik. Zostaw ciasto 15 minut wewnątrz piekarnika. Udekoruj cukrem pudrem lub polewą z wiśni.

Piernik - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 330 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 150 g drobnego cukru
  • 4 łyżki miodu – ja lubię wielokwiatowy
  • 2 średnie jajka
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • Do przełożenia 150 ml powideł śliwkowych
  • 1 czekolada ciemna
  • ¼ szklanki śmietanki kremówki
  • Orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

  1. W garnku umieść powidła, miód, kakao, przyprawę do piernika i masło. Rozpuść mieszając.
  2. W drugim garnku zmieszaj mleko i cukier. Podgrzewając mieszaj do rozpuszczenia cukru.
  3. W misce umieść mąkę i sodę. Zmieszaj a następnie dodaj słodkie mleko. Zmieszaj. Dodaj masę miodową – przestudzoną - do mąki i mieszaj, możesz na tym etapie wbić 2 jajka i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Foremkę – kek sówkę – wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę piernikową.
  5. W temperaturze 175 stopni piecz przez 50 - 60 minut. Sprawdź ciasto patyczkiem, jak będzie suchy, to wyłącz piekarnik.
  6. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Następnie wyjmij z formy, przekrój na pół i posmaruj powidłami. Złóż, a następnie polej czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką. Udekoruj orzechami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości