Karp pieczony
Źródło: Michał Żebrowski/East News
Karp pieczony - przepis krok po kroku
Składniki:
- sportowy karp (około 1,5 kg)
 - 1 kg pieczarek
 - 5 cebul
 - ząbek czosnku
 - pół kostki masła
 - jajko
 - 2 łyżka kaszy manny
 - szklanka cydru
 - sól
 - pieprz
 - nać pietruszki
 - pół cytryny
 
Sposób przygotowania:
- Karpia oczyść z łusek, płetw, skrzeli i wszystkiego tego, co ci się nie podoba,
 - Obłóż całego karpia krążkami cebuli, do środka też włóż cebulę, przykryj folia i odstaw na całą noc do lodówki. Następnego dnia wszystko wyrzuć! Oprócz karpia i umyj drania. Natrzyj solą pieprzem i odstaw na czas przygotowania farszu.
 - Pieczarki podziel na większe i mniejsze. Większe pokrój w drobną kosteczkę na patelni rozpuść 1 łyżkę masła wrzuć cebulę i czosnek oraz pokrojone pieczarki (nie dodawaj soli teraz, bo będzie ciapa). Po upieczeniu przerzuć do miski upieczone pieczarki 1 jajko, 2 łyżki kaszy manny, posiekaną nać pietruszki sól i pieprz. Wymieszaj.
 - Karpia skórę ponacinaj, wetrzyj w nacięcia masło z solą o pieprzem, a farsz włóż do karpia dosłownie, gdzie się tylko da, reszta masła wysmaruj brytfannę i w to połóż karpia, obok ułóż mniejsze osolone pieczarki i skropione cytryną.
 - Zacznij piec w temperaturze 180 (opcja góra-dół, termoobieg) przez około godzinę, w trakcie pieczenia podlewaj cydrem
 
Uszka z grzybami i orzechami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 0,5 kg mąki
 - opakowanie orzechów włoskich
 - pęczek świeżej pietruszki
 - 500 g pieczarek
 
Sposób przygotowania:
- Do mąki wlej gorącą wodę, wyrabiaj ciasto jak na pierogi. Małą szklaneczką wycinaj krążki o średnicy 2 cm.
 - Farsz – pokrojone pieczarki podsmaż na maśle, posiekaj orzechy dość drobno, po czym dodaj do pieczarek. Następnie posiekaj pietruszkę i dodaj do farszu. Przypraw odpowiednio solą i pieprzem.
 - Uszka faszeruj farszem.
 
Śledź w oleju - przepis krok po kroku
Składniki:
- 5 świeżych śledzi bałtyckich (dużych)
 - 2 cebule
 - 2 laski rabarbaru
 - 40 ml octu
 - 5 łyżek cukru
 - Sól, pieprz
 - Kilka goździków
 - Mix przypraw korzennych
 - Olej rzepakowy
 - 2 ziemniaki białe
 - 2 ziemniaki fioletowe
 - 1 batat
 - 3 jaja
 - 3 łyżki mąki pszennej
 
Sposób przygotowania:
- Śledzie oczyść, ściągnij skórę i wyfiletuj. Przygotuj zalewę octową: 2 szklanki wody, 1 łyżka soli, 40 ml octu – to przygotuj. Filety ze śledzia ułóż w słoiku, zalej zimną zalewą octową i pozostaw tam na mniej więcej 24 godziny.
 - Po tym czasie wyciągnij śledzie ze słoika, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż pierwszą warstwę w naczyniu. Następnie ułóż pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę, dopraw delikatnie pieprzem i odrobiną przypraw korzennych (nie zapomnij o goździkach!).
 - Ułóż cienką warstwę bardzo drobno posiekanego rabarbaru. Czynności powtarzaj do wyczerpania składników. Na koniec wszystko zalej olejem rzepakowym tak, aby nic nie wystawało. Placki ziemniaczane: Każdy rodzaj ziemniaka zetrzyj na tym samym oczku, oczywiście osobno.
 - Do każdego rodzaju ziemniaka dodaj po jednym całym jajku i łyżce mąki. Zetrzyj 1 cebulę, podziel ją na 3 części i dodaj do startych ziemniaków.
 - Placki smaż na bardzo gorącym oleju, będą mega chrupiące.
 
Makaron wigilijny
Źródło: Michał Żebrowski/East News
Makaron wigilijny - przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 g makaronu wstążkowego
 - 100 g maku
 - 100 g bakalii
 - 150 ml mleka
 - 50 g miodu
 
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności parzymy w gorącym mleku przez 1 godzinę dwukrotnie zmielony mak.
 - Makaron gotujemy al dente, a następnie hartujemy w zimnej wodzie.
 - Łączymy go z makiem, bakaliami, na koniec dodajemy miód. Całość dokładnie mieszamy i podajemy.
 
Sałatka śledziowo-ziemniaczana
Źródło: Michał Żebrowski/East News
Sałatka śledziowo-ziemniaczana - przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 g śledzia typu matjas lub ala matjas, odsączonego i pokrojonego w romby 1,5x1,5 cm
 - 1/2 kg ziemniaków w mundurkach obranych i pokrojonych w grubą kostkę (2x2 cm)
 - 4 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
 - duża czerwona cebula pokrojona w kosteczkę
 - czubata łyżka musztardy (preferuję francuską z całą gorczycą)
 - 150 g jogurtu lub majonezu
 - 4 ugotowane na twardo jajka, obrane i pokrojone w ćwiartki
 - sól, grubo mielony czarny pieprz
 - solidny pęczek koperku, posiekany
 - słoiczek kaparów
 
Sposób przygotowania:
- Przygotuj dressing: połącz jogurt z musztardą, dopraw solą i pieprzem. Możesz odrobinę dokwasić octem lub cytryną.
 - W misce delikatnie wymieszaj ziemniaki, śledzie, cebulę i ogórki. Dodaj sos.
 - Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem, jeżeli trzeba.
 - Na każdą porcję ułóż pokrojone jajko, a całość posyp koperkiem
 
Pasztet z ciecierzycy - przepis krok po kroku
Składniki:
- 350 g ugotowanej ciecierzycy (nie odlewaj wody)
 - 3 łyżki oleju
 - 6 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego
 - łyżka kuminu w ziarnach
 - 2 cebule pokrojone w piórka
 - sól, pieprz
 - 5 ząbków czosnku pokrojonych w płatki
 - 2 duże marchewki starte
 - 1/2 selera korzeniowego startego
 - 2 pietruszki
 - 3 łyżki koncentratu pomidrowego
 - łyżka mielonych ziaren kolendry (ewentualnie pieprzu ziołowego)
 - czubata łyżka tahini
 - płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
 - czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
 - 10 łyżeczek mielonego lnu + szklanka gorącej wody
 - sól, pieprz
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 C.
 - Na średnio rozgrzany olej rzuć liście laurowe i ziele angielskie. Smaż do lekkiego zrumienienia.
 - Dodaj cebule oraz czosnek oraz kumin. Smaż kilka minut.
 - W szklance z wrzątkiem rozpuść len. Powinien mieć galaretowatą konsystencję (Jeśli zdecydujesz się użyć jajek zamiast lnu, to dodaj 3 „L” lub 4 „M”)
 - Dodaj starte warzywa (seler, marchew, pietruszka) i całość wymieszaj.
 - Dopraw pozostałymi składnikami i duś do miękkości. Jeśli będzie przywierać, dolej trochę wody z gotowania cieciorki.
 - Połącz masę z cieciorką i zmiksuj na gładką masę (jeśli boisz się, że nie uda Ci się zmiksować liści laurowych i ziela angielskiego, to jest to dobry moment, aby je wyciągnąć). Możesz podlewać wody z gotowania cieciorki, aby ulżyć blenderowi.
 - Spróbuj masę, ewentualnie dopraw i przełóż do posmarowanych olejem foremek.
 - Piecz około godziny.
 - Schłódź i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
 
Zupa grzybowa z łazankami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 100 g suszonych podgrzybków
 - łyżka masła i łyżka oleju
 - 2 duże cebule
 - 8 liści laurowych
 - 8 ziaren ziela angielskiego
 - płaska łyżka suszonego tymianku
 - pęczek włoszczyzny (obrany i starty na tarce)
 - łyżeczka mielonego kminku lub pieprzu ziołowego
 - 2 litry bulionu warzywnego
 - 150 g łazanek
 - łyżka soku z cytryny
 - sól, pieprz
 
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz lub namocz i zagotuj w wodzie (nie wylewamy wody)
 - W garnku rozgrzej olej oraz masło. Dodaj cebulkę i smaż na małym ogniu do momentu zeszklenia.
 - Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i tymianek, smaż przez kolejne 2 – 3 minuty.
 - Grzyby odsącz, posiekaj w paski, a następnie dodaj do pozostałych składników i smaż kilka minut.
 - Dorzuć włoszczyznę oraz pieprz ziołowy/kminek i zalej całość bulionem oraz przepuszczoną przez gazę wodą z moczenia grzybów.
 - Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym gazie przez 45-50 minut.
 - Zdejmij z gazu i zblenduj blenderem na gładką masę – możesz wyjąć kilka grzybków do ozdoby.
 - Na koniec dopraw sokiem z cytryny i ewentualnie śmietaną.
 - Ugotuj łazanki ardente i dodaj je do zupy 5-7 minut przed serwowaniem.
 
Pasztet z mięsa (wieprzowo-drobiowy) - przepis krok po kroku
Składniki:
- 300 g boczku + ewentualnie kilka plastrów do wyłożenia formy
 - 2 piersi z kurczaka (ok. 300 g)
 - 700 g wieprzowiny np. łopatka lub szynka
 - 2 cebule
 - Pęczek włoszczyzny + 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego
 - 4 ząbki czosnku
 - Kilkanaście suszonych śliwek
 - 2 jajka
 - 1 czubata łyżka suszonego majeranku
 - 1 łyżka suszonego tymianku
 - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
 - 1 łyżeczka soli
 - ½ łyżeczki pieprzu
 - 3 czubate łyżki tartej bułki
 - 1 łyżka pieprzu ziołowego
 
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 C.
 - Wieprzowinę podziel na mniejsze części i razem z kurczakiem piecz do zrumienienia.
 - Obraną włoszczyznę oraz ziele angielskie i liście laurowe gotuj do miękkości przez godzinę.
 - Upieczone mięso wraz z włoszczyzną przełóż do dużego naczynia.
 - Dodaj przesmażone: boczek, posiekaną cebulę i czosnek.
 - Całość zmiel, co najmniej dwukrotnie, w maszynce do mielenia o małych oczkach. Do powstałej masy (kiedy przestygnie) dodaj surowe jajka, zioła, gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy, sól i pieprz.
 - Wszystkie składniki dla pewności zmiksuj ręcznym blenderem.
 - Na koniec dodaj pokrojone w paski śliwki i wyrabiaj pasztet rękoma przez 5 – 10 minut.
 - Naczynie żaroodporne wysmaruj od środka tłuszczem (np. smalcem lub oliwą) i obsyp tartą bułka (nadmiar odsyp). Na wszelki wypadek możesz na dno naczynia ułożyć kilka plastrów boczku.
 - Przełóż do formy masę pasztetową. Uderz nią kilkukrotnie o stół lub podłogę, aby się ubiła.
 - Wyrównaj i piecz przez 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pasztet wystudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin.
 
Składniki:
- 120g herbatników
 - 60 ml oleju kokosowego
 - 200g orzechów nerkowca
 - 200 g kaszy jaglanej
 - 1000 ml napoju sojowego bez cukru
 - aromat z wanilii 2 łyżeczki
 - 175 g cukru
 - 60 ml oleju kokosowego
 - 1 budyń waniliowy
 - 220 ml napoju sojowego
 
Składniki na sos toffi:
- 120 ml śmietany 36%
 - 120 g łyżka masła
 - 250 g cukru demarara
 - szczypta soli
 - łyżeczka aromatu waniliowego
 
Sposób przygotowania:
- W blenderze zmiksuj ciasteczka i dodaj rozpuszczony tłuszcz kososowy. Wymieszaj i wyłóż na spód formy (w formie możesz ułożyć papier do pieczenia przed).
 - Zalej nerkowce gorącą wodą i odstaw na 2h (może być cała noc)
 - Kaszę jaglaną ugotuj w napoju sojowym i na koniec dodaj aromat waniliowy. Wystudź kaszę i gdy będzie ciepła – ale nie gorąca – dodaj do blendera razem z odsączonymi orzechami nerkowca. W miseczce zmiksuj cukier z budyniem i dodaj do masy, a następnie dodaj tłuszcz kokosowy i napój sojowy. Zblenduj na gładko.
 - Wyłóż na spód z ciasteczek. Piecz w 180 stopniach przez 60-70 minut – góra, dół. Możesz wstawić do piekarnika miseczkę z wodą na pierwsze 30 minut pieczenia.
 - W rondlu rozpuść wszystkie składniki i na małym ogniu mieszaj, aż zgęstnieje do konsystencji gęstej śmietany. Odstaw do wystudzenia - pamiętaj, że jeszcze zgęstnieje.
 - Polej jagielnik obficie i wstaw do lodówki.
 
Sernik tradycyjny
Źródło: Michał Żebrowski/East News
Sernik tradycyjny - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg zmielonego tłustego twarogu
 - 10 jajek
 - 250 g masła
 - 300 g drobnego cukru lub cukru pudru
 - 3 łyżki mąki pszennej
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek. Masło zacznij ucierać w misce, aż zbieleje. Następnie pojedynczo dodawaj żółtka oraz cukier i niezmiennie ucieraj. Następnie dodaj mąkę, ser i aromat waniliowy.
 - Ubij białka na sztywno i dodaj do masy najpierw 1/3 ubitych jajek, potem kolejną 1/3 i na sam koniec delikatnie wmieszaj okrężnymi ruchami.
 - Wysmaruj formę masłem i wylej masę sernikową.
 - Piecz w piekarniku 170 stopni góra - dół, z miseczką wody na dnie piekarnika.
 - Piecz przez 75 minut i wyłącz piekarnik. Zostaw ciasto 15 minut wewnątrz piekarnika. Udekoruj cukrem pudrem lub polewą z wiśni.
 
Piernik - przepis krok po kroku
Składniki:
- 330 g mąki pszennej
 - 100 g masła
 - 250 ml mleka
 - 150 g drobnego cukru
 - 4 łyżki miodu – ja lubię wielokwiatowy
 - 2 średnie jajka
 - 4 łyżki powideł śliwkowych
 - 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 2 łyżki przyprawy do piernika
 - 2 łyżki kakao w proszku
 - Do przełożenia 150 ml powideł śliwkowych
 - 1 czekolada ciemna
 - ¼ szklanki śmietanki kremówki
 - Orzechy włoskie
 
Sposób przygotowania:
- W garnku umieść powidła, miód, kakao, przyprawę do piernika i masło. Rozpuść mieszając.
 - W drugim garnku zmieszaj mleko i cukier. Podgrzewając mieszaj do rozpuszczenia cukru.
 - W misce umieść mąkę i sodę. Zmieszaj a następnie dodaj słodkie mleko. Zmieszaj. Dodaj masę miodową – przestudzoną - do mąki i mieszaj, możesz na tym etapie wbić 2 jajka i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
 - Foremkę – kek sówkę – wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę piernikową.
 - W temperaturze 175 stopni piecz przez 50 - 60 minut. Sprawdź ciasto patyczkiem, jak będzie suchy, to wyłącz piekarnik.
 - Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Następnie wyjmij z formy, przekrój na pół i posmaruj powidłami. Złóż, a następnie polej czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką. Udekoruj orzechami.
 
Zobacz także:
- Moczka - prosty przepis. Sprawdź jak zrobić śląską zupę z piernika!
 - Wigilijny kisiel gryczany - przepis krok po kroku
 - Babeczki z makiem zamiast ciasta w sam raz na święta Bożego Narodzenia
 
Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz, Jan Kuroń, Aneta Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczeska/Dzień Dobry TVN
podziel się: