Autentyczna kuchnia Cypru. Michał Cessanis zaprasza do smakowitej wioski Vouni

Źródło: Dzień Dobry TVN
Do zobaczenia na Cyprze!
Do zobaczenia na Cyprze!
Podróż marzeń do Namibii
Podróż marzeń do Namibii
Rodzinne podróże po Skandynawii
Rodzinne podróże po Skandynawii
Robert Szulc zakończył podróż dookoła świata
Robert Szulc zakończył podróż dookoła świata
Gdzie, jak i czym podróżować w 2022 roku?
Gdzie, jak i czym podróżować w 2022 roku?
Łukasz i jego podróż przez Bajkał
Łukasz i jego podróż przez Bajkał
Michał Cessanis zabrał widzów Dzień Dobry TVN w kolejną kulinarną podróż. Tym razem odwiedził cypryjską wieś, która skrywa niezwykłą, lokalną kuchnię. Soczyste owoce, domowe wypieki i naturalne składniki kuszą fanów dobrej, zdrowej kuchni. Co zrobiło na podróżniku największe wrażenie?

Cypr oczami Michała Cessanisa

Michał Cessanis odwiedził Cypr, gdzie wraz z kamerami Dzień Dobry TVN sprawdzał lokalną kuchnię na wzgórzach wyspy. Podróżnik zrezygnował z obleganych restauracji i turystycznych szlaków, by podążać tubylczymi ścieżkami. W ten sposób trafił do malowniczej wioski – Vouni, które liczy zaledwie 200 mieszkańców.

- Dotarłem do wsi Vouni, ale takich małych, cichych wsi jest tutaj wiele. [...] Wszystkie właściwie wzgórza usiane są takimi małymi wsiami, w których można wypocząć przy kawie [...] Tu jest tak, jakby cały tydzień była niedziela - żartował reporter.

Zachwycające skarby Cypru

Michał miał szansę spróbować granatów zerwanych prosto z drzewa, które dojrzewają w cypryjskich ogródkach niemal tak powszechnie, jak w Polsce jabłka. Na wsi udało mu się trafić do niewielkich gospodarstw, w których pielęgnuje się odtwarzanie potraw z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Spotkał się z Sophią, która na jego oczach wypiekała tradycyjny chleb przeznaczony do kościoła, a także zaprezentowała, jak w warunkach domowych robi się ser.

- To jest sekret cypryjskiego sera halloumi - jest dodawana do niego prawdziwa, świeża mięta – tłumaczył podróżnik.

Ekipę filmową Dzień Dobry TVN zaskoczył również widok trzech mieszkanek Vouni, które wspólnie z Michałem Cessanisem przygotowały tradycyjną dla wsi potrawę. Gołąbki w liściach winogron przyprawili cynamonem i pietruszką, co dało niepowtarzalny aromat temu regionalnemu przysmakowi.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Zofia Wierzcholska

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana