Ziemniaczane kluski w sosie musztardowym według Rozkosznego
Michał Korkosz - jeden z najpopularniejszych polskich blogerów kulinarnych i autor bestsellerowych książek kucharskich - podzielił się z internautami przepisem na ziemniaczane kluski w sosie musztardowym.
"Przygotowanie tych kluseczek to spora dawka satysfakcji. Ugniatanie, rolowanie i – finalnie – wsiorbywanie. Mają konsystencję pluszowej poduszeczki, niczym kluski śląskie, jeśli więc komuś bardzo się spieszy, a chce zaznać tego cudnego musztardowego sosu, niech sięgnie po sprawdzone kluski śląskie" - napisał w mediach społecznościowych influencer kulinarny.
Jak dodał, przepis pochodzi z rozszerzonego wydania jego książki "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują".
Ziemniaczane kluski w sosie musztardowym - przepis Rozkosznego
Składniki na 2 porcje:
- 500 g ziemniaków,
- szklanka (180 g) skrobi ziemniaczanej,
- 3 łyżki zimnego masła,
- łyżeczka ziaren czarnej gorczycy, utłuczonych w moździerzu + trochę do podania,
- łyżka musztardy Dijon lub sarepskiej,
- 1/2 szklanki (45 g) startego sera pecorino.
Przygotowanie:
- "Ziemniaki obierz i przekrój na pół, jeśli są duże. Gotuj w dużym garnku w dobrze osolonej wodzie, aż będą miękkie. Wyjmij z garnka, zachowując wodę po gotowaniu.
- Przepuść ziemniaki przez praskę wprost do dużej miski lub dokładnie roztłucz. Póki ziemniaki i woda z gotowania są ciepłe (ale już nie gorące), dodaj skrobię ziemniaczaną i 1/2 szklanki (125 ml) wody po gotowaniu ziemniaków. Mieszaj łyżką, aż masa się połączy. Jeśli będzie zbyt sucha, dodaj więcej wody, jeśli zbyt mokra – więcej skrobi. Wyrabiaj ciasto przez 2–3 minuty, aż stanie się elastyczne. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na 5 minut, aby ciasto się związało.
- Podziel ciasto na 8 równych kawałków. Zroluj je najpierw w piłki, a potem w kluski długości około 20 cm.
- Przygotuj dużą miskę pełną zimnej wody z kilkoma kostkami lodu.
- Do garnka z wodą, w której gotowały się ziemniaki, dolej więcej wody, posól i zagotuj. Zmniejsz ogień na umiarkowany i wrzuć kluski, jedna po drugiej. Gotuj, aż będą miękkie, przez 3–4 minuty. Przełóż je do miski z wodą i lodem. Zachowaj wodę po ich gotowaniu.
- Na średniej patelni rozgrzej łyżkę masła i gorczycę (lub musztardę francuską). Gdy masło się roztopi, a gorczyca zacznie skwierczeć, dodaj musztardę. Połącz ją z masłem za pomocą silikonowej szpatułki (może się zwarzyć, to okej). Wlej 1/2 szklanki (125 ml) wody po gotowaniu klusek i zmniejsz ogień do minimum. Zacznij dodawać ser, w trzech partiach, powoli go topiąc.
- Wrzuć na patelnię kluski i pozostałe 2 łyżki masła. Zwiększ ogień na średni i gotuj, cały czas mieszając, aż masło połączy się z sosem. Gotuje jeszcze przez 1–2 minuty, aby sos zgęstniał.
- Podawaj z większą ilością gorczycy i wsiorbuj kluski, jakby jutro miało nie nadejść".
Internauci są zachwyceni przepisem. "Robię, "Coś pięknego", "Zachwycający jak zawsze. Idealne kluseczki", "Wygląda mega apetycznie", "To musi być pyszne!", "Cudo" - czytamy pod postem autora.
Zobacz także:
- Kluski na cztery sposoby w sam raz na obiad. Poznaj niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Kluski lane - prosty przepis, aby wyszły idealne
- Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: rozkoszny.pl/instagram.com/rozkoszny
Źródło zdjęcia głównego: MWMEDIA;instagram.com/rozkoszny