Apetyczne kluski według Rozkosznego: "Coś pięknego"

Rozkoszny i kluski
Apetyczne kluski według Rozkosznego: "Coś pięknego"
Źródło: MWMEDIA;instagram.com/rozkoszny
Jesteś miłośnikiem klusek? Michał Korkosz, znany jako Rozkoszny, opublikował na swoim blogu przepis na ich ziemniaczaną wersję w sosie musztardowym. "Przygotowanie to spora dawka satysfakcji" - zapewnił autor, a internauci zadeklarowali, że są pyszne.
Co zgotowali w kuchni Dzień Dobry TVN jurorzy z programu "MasterChef Nastolatki"? Przepisy Doroty Szelągowskiej i Michała "Rozkosznego" Korkosza
W naszej kuchni Dorota Szelągowska i Rozkoszny
Źródło: Dzień Dobry TVN

Ziemniaczane kluski w sosie musztardowym według Rozkosznego

Michał Korkosz - jeden z najpopularniejszych polskich blogerów kulinarnych i autor bestsellerowych książek kucharskich - podzielił się z internautami przepisem na ziemniaczane kluski w sosie musztardowym.

"Przygotowanie tych kluseczek to spora dawka satysfakcji. Ugniatanie, rolowanie i – finalnie – wsiorbywanie. Mają konsystencję pluszowej poduszeczki, niczym kluski śląskie, jeśli więc komuś bardzo się spieszy, a chce zaznać tego cudnego musztardowego sosu, niech sięgnie po sprawdzone kluski śląskie" - napisał w mediach społecznościowych influencer kulinarny. 

Jak dodał, przepis pochodzi z rozszerzonego wydania jego książki "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują".

Ziemniaczane kluski w sosie musztardowym - przepis Rozkosznego

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g ziemniaków,
  • szklanka (180 g) skrobi ziemniaczanej,
  • 3 łyżki zimnego masła,
  • łyżeczka ziaren czarnej gorczycy, utłuczonych w moździerzu + trochę do podania,
  • łyżka musztardy Dijon lub sarepskiej,
  • 1/2 szklanki (45 g) startego sera pecorino.

Przygotowanie:

  1. "Ziemniaki obierz i przekrój na pół, jeśli są duże. Gotuj w dużym garnku w dobrze osolonej wodzie, aż będą miękkie. Wyjmij z garnka, zachowując wodę po gotowaniu.
  2. Przepuść ziemniaki przez praskę wprost do dużej miski lub dokładnie roztłucz. Póki ziemniaki i woda z gotowania są ciepłe (ale już nie gorące), dodaj skrobię ziemniaczaną i 1/2 szklanki (125 ml) wody po gotowaniu ziemniaków. Mieszaj łyżką, aż masa się połączy. Jeśli będzie zbyt sucha, dodaj więcej wody, jeśli zbyt mokra – więcej skrobi. Wyrabiaj ciasto przez 2–3 minuty, aż stanie się elastyczne. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na 5 minut, aby ciasto się związało.
  3. Podziel ciasto na 8 równych kawałków. Zroluj je najpierw w piłki, a potem w kluski długości około 20 cm.
  4. Przygotuj dużą miskę pełną zimnej wody z kilkoma kostkami lodu.
  5. Do garnka z wodą, w której gotowały się ziemniaki, dolej więcej wody, posól i zagotuj. Zmniejsz ogień na umiarkowany i wrzuć kluski, jedna po drugiej. Gotuj, aż będą miękkie, przez 3–4 minuty. Przełóż je do miski z wodą i lodem. Zachowaj wodę po ich gotowaniu.
  6. Na średniej patelni rozgrzej łyżkę masła i gorczycę (lub musztardę francuską). Gdy masło się roztopi, a gorczyca zacznie skwierczeć, dodaj musztardę. Połącz ją z masłem za pomocą silikonowej szpatułki (może się zwarzyć, to okej). Wlej 1/2 szklanki (125 ml) wody po gotowaniu klusek i zmniejsz ogień do minimum. Zacznij dodawać ser, w trzech partiach, powoli go topiąc.
  7. Wrzuć na patelnię kluski i pozostałe 2 łyżki masła. Zwiększ ogień na średni i gotuj, cały czas mieszając, aż masło połączy się z sosem. Gotuje jeszcze przez 1–2 minuty, aby sos zgęstniał.
  8. Podawaj z większą ilością gorczycy i wsiorbuj kluski, jakby jutro miało nie nadejść".

Internauci są zachwyceni przepisem. "Robię, "Coś pięknego", "Zachwycający jak zawsze. Idealne kluseczki", "Wygląda mega apetycznie", "To musi być pyszne!", "Cudo" - czytamy pod postem autora.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości