Idealne kluski lane - prosty przepis
Domowe kluski lane można gotować w mleku lub zupie i zjeść je razem. Inna opcją jest ugotowanie ich w samej wodzie i podanie np. z sosem, parmezanem, dodanie do sałatki itd. Wbrew pozorom możliwości jest naprawdę wiele, pod warunkiem, że dobrze zrobimy kluski. W tym może pomóc poniższy przepis.
Składniki:
- 6 łyżek mąki
- 3 jajka
- szczypta drobnoziarnistej soli
Przepisy Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Jak zrobić kluski lane? Co zrobić, jeśli wyszły zbyt gęste?
W zrobieniu klusków lanych, aby faktycznie wychodziły idealne, bardzo ważne jest stosowanie zasady 1:2, jeśli chodzi o proporcje składników, czyli na jedno jajko trzy łyżki mąki. Jak danie wykonać krok po kroku?
- Należy zagotować mleko lub zupę, do której dodane będą kluski.
- Do miski wbić jajka i rozbić je za pomocą miksera lub trzepaczki.
- Cały czas miksując, dodawać sól i mąkę. Ciasto powinno być rzadkie, takie dość "luźne". Jeśli wyszło za gęste, trzeba dolać nieco więcej wody i ponownie wymieszać.
- Delikatnie, cienkim strumieniem, należy wlewać ciasto do gotującego się mleka lub zupy i mieszać. Po ok. 2-3 minutach wyjąć kluski łyżką cedzakową.
- Jeśli chcemy zjeść zupę z kluseczkami, należy podawać ją bezpośrednio po wypłynięciu klusków na powierzchnię.
Zobacz także:
- Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"
- Kluski żelazne, szare, przecieraki - trzy nazwy, jeden przepis
- Leniwe, kopytka, prażuchy. Zobacz proste przepisy na kluski
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: haps.pl
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto/Getty Images
podziel się: