Kluski lane - prosty przepis, aby wyszły idealne

kluski lane w zupie
Idealne kluski lane - prosty przepis
Źródło: iStockphoto/Getty Images
Kluski lane wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem, bo to właśnie najmłodszym najczęściej się je gotuje. Są bardzo proste w przygotowaniu, ale wystarczy popełnić niewielki błąd, by się nie udały. Jak zrobić idealne kluski lane? Sprawdź przepis i wskazówki.

Idealne kluski lane - prosty przepis

Domowe kluski lane można gotować w mleku lub zupie i zjeść je razem. Inna opcją jest ugotowanie ich w samej wodzie i podanie np. z sosem, parmezanem, dodanie do sałatki itd. Wbrew pozorom możliwości jest naprawdę wiele, pod warunkiem, że dobrze zrobimy kluski. W tym może pomóc poniższy przepis.

Składniki:

  • 6 łyżek mąki
    • 3 jajka
      • szczypta drobnoziarnistej soli

        Przepisy Darii Ładochy

        Źródło: Dzień Dobry TVN
        Daria Ładocha z córkami
        Daria Ładocha z córkami
        Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
        Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
        Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
        Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
        Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
        Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

        Jak zrobić kluski lane? Co zrobić, jeśli wyszły zbyt gęste?

        W zrobieniu klusków lanych, aby faktycznie wychodziły idealne, bardzo ważne jest stosowanie zasady 1:2, jeśli chodzi o proporcje składników, czyli na jedno jajko trzy łyżki mąki. Jak danie wykonać krok po kroku?

        1. Należy zagotować mleko lub zupę, do której dodane będą kluski.
          1. Do miski wbić jajka i rozbić je za pomocą miksera lub trzepaczki.
            1. Cały czas miksując, dodawać sól i mąkę. Ciasto powinno być rzadkie, takie dość "luźne". Jeśli wyszło za gęste, trzeba dolać nieco więcej wody i ponownie wymieszać.
              1. Delikatnie, cienkim strumieniem, należy wlewać ciasto do gotującego się mleka lub zupy i mieszać. Po ok. 2-3 minutach wyjąć kluski łyżką cedzakową.
                1. Jeśli chcemy zjeść zupę z kluseczkami, należy podawać ją bezpośrednio po wypłynięciu klusków na powierzchnię.

                  Zobacz także:

                  Autor: Diana Ryściuk

                  Źródło: haps.pl

                  Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto/Getty Images

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                  Materiał promocyjny

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana