Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"

Kluski, kluseczki, pychotki
Śląskie, ruskie, kopytka, leniwe, z dziurką, na słodko i wytrawnie. Polacy mają w zanadrzu mnóstwo przepisów na kluski. Swoje przedstawiła w kuchni Dzień Dobry TVN Beata Śniechowska, zwyciężczyni drugiej edycji programu "MasterChef" i szefowa kuchni.

Kluski śląskie w rosole z palonym masłem, porem i tartym parmezanem

Składniki na kluski śląskie w rosole:

Kluski śląskie (bezglutenowe):

  • 500 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę mączystych ziemniaków
    • 100 g mąki ziemniaczanej
      • jajko
        • sól

          Pozostałe składniki:

          • ok. 400 ml rosołu lub wywar warzywny
            • ok. 20–30 g parmezanu
              • 4 cm białej części pora
                • ok. 30 g masła
                  • sól, świeżo mielony, czarny pieprz

                    Jak przygotować kluski śląskie w rosole:

                    Kluski śląskie: ugotowane, wystudzone ziemniaki przełożyć do miski. Masę podzielić na 4 części, wyciągnąć jedną część i wsypać w to miejsce mąkę ziemniaczaną. Dodać jajko i sól. Całość wyrobić, uformować kluski, w środku każdej kluski robić palcem "dziurkę". Kluski wrzucać do garnka na osolony wrzątek. Wykładać na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.

                    Masło mocno zagrzać w rondelku aż stanie się lekko brązowe, odstawić. Do głębokich talerzy włożyć po 5-6 ciepłych klusek, zalać do połowy gorącym rosołem, polać palonym masłem, posypać świeżo startym parmezanem, drobno pokrojonym porem. Całość doprawić solą, pieprzem i podawać.

                    Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                    Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                    Leniwe z kremem angielskim, owocami i kruszonką

                    Składniki na leniwe z kremem angielskim, owocami i kruszonką:

                    Leniwe:

                    • 400 g tłustego twarogu (bardzo dobrze odciśniętego)
                      • 2 żółtka
                        • ok. 130-150 g mąki pszennej
                          • łyżka mąki ziemniaczanej
                            • łyżka cukru pudru
                              • szczypta soli

                                Krem angielski:

                                • 200 ml mleka
                                  • 200 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
                                    • 4 żółtka
                                      • 3 łyżki cukru pudru
                                        • laska wanilii

                                          Kruszonka:

                                          • 50 g masła
                                            • 50 g mąki
                                              • 50 g cukru trzcinowego
                                                • 50 g wiórków kokosowych lub płatków migdałowych
                                                  • szczypta soli, szczypta cynamonu lub kardamonu

                                                    Do podania:

                                                    • ulubione owoce

                                                      Jak przygotować leniwe z kremem angielskim, owocami i kruszonką

                                                      Leniwe: twaróg przełożyć do miski, rozetrzeć widelcem z żółtkami, cukrem i solą. Dodać mąkę, wyrobić ciasto. Na blat oprószony mąką wyciągnąć ciasto, uformować wałeczki, pociąć na kawałki jak kopytka. Gotować w lekko osolonym wrzątku, przełożyć łyżką cedzakową na talerz.

                                                      Krem angielski: za pomocą miksera utrzeć żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Za pomocą ostrego nożyka wyskrobać ziarenka wanilii. Do rondelka przelać mleko, śmietankę, wanilię (ziarenka i laskę), zagotować. Do utartych żółtek, małym strumieniem wlewać mleko waniliowe, stale mieszając masę jajeczną. Całość ponownie przelać do rondelka, podgrzewać, stale mieszając aż krem zgęstnieje.

                                                      Kruszonka: składniki połączyć w misce, rozetrzeć w dłoniach, rozsypać na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez ok. 12–15 minut na złoty kolor. Wystudzić.

                                                      Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                      Gnudi ze szpinakiem i ricottą (z oliwą i szałwią)

                                                      Składniki na gnudi ze szpinakiem i ricottą:

                                                      • 200 g ricotty
                                                        • 50 g parmezanu
                                                          • ok. 300 g świeżego szpinaku
                                                            • ok. 100 g mąki pszennej
                                                              • jajko
                                                                • 1/2 łyżeczki soli
                                                                  • 1/3 startej gałki muszkatołowej
                                                                    • semolina do obtaczania (można zastąpić zwykłą mąką)

                                                                      Dodatkowo:

                                                                      • starty parmezan do podania
                                                                        • oliwa extra vergine
                                                                          • 5 listków szałwii
                                                                            • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
                                                                              • 50 g orzeszków pinii

                                                                                Jak przygotować gnudi ze szpinakiem i ricottą

                                                                                Szpinak przełożyć do miski, zalać małą ilością wody, zagotować, odparować i odcisnąć maksymalną ilość wody. Drobno posiekać, przełożyć do miski, wymieszać z ricottą, startym na drobnej tarce parmezanem, jajkiem. Całość doprawić solą morską, pieprzem i świeżo startą gałką. Wyrobić, dodając stopniowo mąkę pszenną. Wymieszane składniki odstawić na minimum 60 minut do lodówki. Na desce rozsypać semolinę, dłonie zwilżyć w wodzie, formować kulki i wrzucać do osolonego wrzątku. Wyciągać po wypłynięciu. Oliwę przelać na patelnię, podgrzać ze świeżą szałwią, polać kluski. Wierzch posypać świeżo startą skórką cytrynową, orzeszkami pinii oraz parmezanem.

                                                                                Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                Kopytka z burakami, kozim serem i granatem

                                                                                Składniki na kopytka z burakami, kozim serem i granatem:

                                                                                • 500 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę mączystych ziemniaków
                                                                                  • ok. 150 g upieczonych buraków (obranych ze skórki)
                                                                                    • jajko (małe)
                                                                                      • ok. 180 g mąki pszennej
                                                                                        • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                                          • sól
                                                                                            • 50 g masła
                                                                                              • 4 gałązki tymianku

                                                                                                Do podania:

                                                                                                • miękka, pokruszona rolada z koziego sera
                                                                                                  • owoce granatu
                                                                                                    • skórka cytrynowa
                                                                                                      • świeży tymianek
                                                                                                        • świeżo zmielony pieprz do smaku

                                                                                                          Jak przygotować kopytka z burakami, kozim serem i granatem

                                                                                                          Buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, lekko odcisnąć. Do miski przełożyć puree ziemniaczane, buraki, dodać mąkę, jajko i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, formować długie wałki, ciąć nożem na kawałki o długości 1-2 cm. Ugotować w osolonym wrzątku. Wyciągać minutę po wypłynięciu. Masło podgrzać z 4 gałązkami tymianku, polać kluski. Zetrzeć na nie skórkę z cytryny, posypać kozim serem, granatem i świeżo zmielonym pieprzem.

                                                                                                          Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                          >>> Zobacz także:

                                                                                                          Kuchnia na ferie z dzieckiem. Przepisy z różnych stron świata prezentuje Tomasz Grabski

                                                                                                          Przekąski na każdą okazję. Poznaj przepisy Davida Gaboriauda

                                                                                                          Zdrowe dania, które przyspieszają metabolizm. Przepisy Darii Ładochy

                                                                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                          Autor: Iza Dorf

                                                                                                          Źródło: Beata Śniechowska

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana