Wegetariańskie produkty zaskakują konsumentów
Jeszcze kilka lat temu na wegetarian patrzono z niedowierzaniem i zadawano kultowe pytanie: "To, co ty jesz?". Dziś odpowiedź byłaby nieco bardziej rozbudowana, bowiem na rynku pojawia się coraz więcej produktów pochodzenia roślinnego.
Jednym z producentów wychodzących naprzeciw osobom, które zrezygnowały lub ograniczaj mięso, jest Sokołów. W linii "Z gruntu dobre" znajdziemy blisko 40 produktów z kategorii past, pasztetów, plastrów, kiełbasek oraz dań gotowych. Co więcej, nie posiadają one konserwantów, są bezglutenowe, a przede wszystkim stanowią dobre źródło białka, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Burger w wersji vege
W miasteczku Dzień Dobry Wakacje w Dziwnowie Tomasz Leśniak przygotował vege hamburgera z warzywami, pastą z pieczonego bakłażana i cheddarem wegańskim.
- Wrzucamy go na grilla, on już jest przyprawiony. Dodajemy trochę oliwy z oliwek. Następnie na bułkę dajemy odrobinę majonezu wegańskiego. Żeby troszeczkę urozmaicić, na drugą część bułki nakładamy pastę z bakłażana. Następnie układamy świeże warzywa, sałata, pomidor i plaster vege burgera, odrobina guacamole i gotowe - pokazywał kucharz polskiej reprezentacji.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Kwasy tłuszczowe nasycone – czym się różnią od nienasyconych i w jakich produktach się znajdują?
- Dzieci zakażone paciorkowcem nie mają leków. Lekarze alarmują. "Co będzie potem, nie wiem"
- Spanie nago w upalne noce - jak wpływa na zdrowie?
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN