Materiał promocyjny

Vege nie musi być nudne. Te produkty dostarczą białka i pozytywnie zaskoczą fanów mięsa

Wegańsko na grilla
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Wegetarianie dobrze wiedzą, jak ważne jest zastępowanie produktów zwierzęcych tymi, które zawierają spore ilości białka. Jak sprawnie i smacznie urozmaicić dietę o wyroby roślinne? W letniej kuchni Dzień Dobry Wakacje pokazał to Tomasz Leśniak.

Wegetariańskie produkty zaskakują konsumentów

Jeszcze kilka lat temu na wegetarian patrzono z niedowierzaniem i zadawano kultowe pytanie: "To, co ty jesz?". Dziś odpowiedź byłaby nieco bardziej rozbudowana, bowiem na rynku pojawia się coraz więcej produktów pochodzenia roślinnego.

Jednym z producentów wychodzących naprzeciw osobom, które zrezygnowały lub ograniczaj mięso, jest Sokołów. W linii "Z gruntu dobre" znajdziemy blisko 40 produktów z kategorii past, pasztetów, plastrów, kiełbasek oraz dań gotowych. Co więcej, nie posiadają one konserwantów, są bezglutenowe, a przede wszystkim stanowią dobre źródło białka, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Burger w wersji vege

W miasteczku Dzień Dobry Wakacje w Dziwnowie Tomasz Leśniak przygotował vege hamburgera z warzywami, pastą z pieczonego bakłażana i cheddarem wegańskim.

- Wrzucamy go na grilla, on już jest przyprawiony. Dodajemy trochę oliwy z oliwek. Następnie na bułkę dajemy odrobinę majonezu wegańskiego. Żeby troszeczkę urozmaicić, na drugą część bułki nakładamy pastę z bakłażana. Następnie układamy świeże warzywa, sałata, pomidor i plaster vege burgera, odrobina guacamole i gotowe - pokazywał kucharz polskiej reprezentacji.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości