Wegetariańską lasagne można zrobić z dodatkiem niemal dowolnych warzyw, choć największą popularnością cieszy się ta ze szpinakiem, brokułami lub cukinią, a nawet pieczarkami. Poznaj przepisy na to danie i wybierz swój ulubiony.
Lasagne wegetariańska ze szpinakiem i pomidorami – przepis
Ta lasagne w wegetariańskiej odsłonie nawiązuje nieco do włoskiej sałatki caprese. Do przygotowania ok. 6 porcji potrzebne będą:
- paczka szpinaku,
2 puszki pomidorów,
ząbek czosnku,
dwa trójkąty serka topionego w ulubionym smaku (doskonale komponuje się ziołowy i czosnkowy),
czerwona cebula,
łyżeczka suszonej bazylii lub ok. 5 listków świeżej,
12 sztuk makaronu lasagne,
oliwa z oliwek do smażenia,
2 kulki mozzarelli,
odrobina masła do natarcia żaroodpornego naczynia,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Pomidory posiekać, a następnie wrzucić na patelnię wraz z bazylią (świeżą należy porwać na mniejsze kawałki) i chwilę poddusić. Doprawić pieprzem i solą. Cebulę posiekać i zeszklić na drugiej patelni, a następnie dodać do niej szpinak. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli i szpinaku wraz z serkiem topionym, po czym doprawić solą i pieprzem. W garnku gotować makaron przez ok. 10 minut, najlepiej z dodatkiem odrobiny oliwy, aby płatki się nie sklejały. Następnie odcedzić i połową makaronu wyłożyć nasmarowane masłem naczynie żaroodporne. Potem wyłożyć pomidory z bazylią. Mozzarellę posiekać i połową posypać danie. Następnie ułożyć drugą warstwę makaronu, na niej umieścić szpinak i przysypać drugą połową mozzarelli. Piec w temperaturze 180℃ przez 15-20 minut. Gdy ser się przyrumieni, oznacza to, że nasza pyszna lasagne jest gotowa! Danie najlepiej podawać po lekkim przestudzeniu, by zachowało swój kształt.
Lasagne wegetariańska z brokułami i sosem beszamelowym
Ten przepis na lasagne wegetariańską pozwoli na uzyskanie potrawy niezwykle delikatnej w smaku. Do przyrządzenia 8 porcji potrzebne będą:
- 1 duży brokuł,
ząbek czosnku,
1,5 szklanki startego, żółtego sera,
¼ kostki masła i odrobina do posmarowania naczynia żaroodpornego,
karton mleka 2 lub 3,2% (1 litr),
3 łyżki mąki, np. tortowej,
szczypta gałki muszkatołowej,
łyżka oregano,
16 kawałków makaronu lasagne,
oliwa z oliwek do smażenia,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Brokuł pokroić w drobne różyczki i podgotować przez kilka minut w osolonej wodzie. Należy uważać, aby warzywo nie stało się zbyt miękkie. Następnie opłukać i odcedzić. Czosnek przecisnąć przez praskę i zarumienić na patelni, dodać brokuły i chwilę podsmażać. W garnku, rozpuścić masło i wymieszać je z mąką. Podgrzewać, powoli dodając mleko i cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz wsypać oregano. Gdy sos zgęstnieje, odstawić go na bok, po czym ¾ zmiksować z brokułami i czosnkiem. Następnie ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć płatki lasagne. Naczynie do pieczenia nasmarować masłem i wylać ok. ⅓ kremu z brokułami. Na wierzchu posypać serem i ułożyć 4 kawałki makaronu. Powtarzać do wyczerpania składników. Na koniec polać pozostałym sosem bez dodatków i posypać grubą warstwą żółtego sera. Piec w 160℃ przez ok. pół godziny. Ten rodzaj wegetariańskiej lasagne dobrze sprawdzi się zarówno na obiad, jak i poczęstunek na przyjęciu dla znajomych.
Lasagne wegetariańska z cukinią i pieczarkami
Lasagne wegetariańską w tym wydaniu najlepiej podawać w sosie pomidorowym i z dekoracją z oliwek. Do wykonania potrzebne będą:
- duży bakłażan,
8 pieczarek,
czerwona cebula,
cukinia,
kilka oliwek, zielonych lub czarnych, wedle gustu,
500 ml sosu pomidorowego,
ząbek czosnku,
oliwa z oliwek do smażenia,
12 kawałków makaronu lasagne,
2 łyżki ziół prowansalskich,
łyżeczka bazylii,
2 kulki mozzarelli,
sól do smaku.
Przygotowanie: Cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na patelni. Bakłażan umyć, usunąć gniazdo kwiatowe, pociąć w kilkucentymetrowe plastry, posolić i podsmażyć na odrobinie oliwy. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, a pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry, po czym oba składniki podsmażyć. Bakłażana posiekać i wymieszać z czosnkiem i cebulą. Mozzarellę pokroić w kostkę. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dokładnie odcedzić. Sos podgrzać w garnku i doprawić suszonymi ziołami. Następnie natrzeć naczynie żaroodporne odrobiną oliwy z oliwek i ułożyć w nim 4 kawałki makaronu. Na wierzch nałożyć cukinię z pieczarkami, potem ⅓ mozzarelli i polać połową sosu. Położyć kolejne 4 płatki makaronu i powtórzyć cały proces, zamiast pieczarek i cukinii ułożyć bakłażana. Na wierzch wysypać resztę sera i udekorować przekrojonymi na pół oliwkami. Piec w temperaturze ok. 190℃ przez pół godziny. Pyszna lasagne wegetariańska gotowa! Niezależnie od odsłony, danie to nie jest skomplikowane, za to rezultat może zachwycić każdego, kto tylko go skosztuje. Wypróbuj powyższe przepisy na lasagne, a z pewnością ta potrawa na dobre zagości na twoim stole!
Zobacz także:
- Sałatka z arbuza z fetą, pietruszką i papryką z Aleppo z przepisu Bartka Kieżuna prosto z Grecji
- Wegańska owsianka - proste przepisy na zdrowe śniadanie
- Smażone tofu – najlepsze przepisy
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: margouillatphotos/Getty Images