Lasagne wegetariańska – ze szpinakiem, brokułami lub cukinią. Poznaj przepisy

Lasagne wegetariańska – ze szpinakiem, brokułami lub cukinią. Poznaj przepisy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Talerz zdrowego żywienia - napisy
Talerz zdrowego żywienia - napisy
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Lasagne wegetariańska to doskonały pomysł na rodzinny obiad, potrawa ta jest bowiem niezwykle sycąca. Dobrze sprawdza się również jako bezmięsny zamiennik tradycyjnej wersji z dodatkiem mielonego mięsa.

Wegetariańską lasagne można zrobić z dodatkiem niemal dowolnych warzyw, choć największą popularnością cieszy się ta ze szpinakiem, brokułami lub cukinią, a nawet pieczarkami. Poznaj przepisy na to danie i wybierz swój ulubiony.

Lasagne wegetariańska ze szpinakiem i pomidorami – przepis

Ta lasagne w wegetariańskiej odsłonie nawiązuje nieco do włoskiej sałatki caprese. Do przygotowania ok. 6 porcji potrzebne będą:

  • paczka szpinaku, 2 puszki pomidorów, ząbek czosnku, dwa trójkąty serka topionego w ulubionym smaku (doskonale komponuje się ziołowy i czosnkowy), czerwona cebula, łyżeczka suszonej bazylii lub ok. 5 listków świeżej, 12 sztuk makaronu lasagne, oliwa z oliwek do smażenia, 2 kulki mozzarelli, odrobina masła do natarcia żaroodpornego naczynia, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Pomidory posiekać, a następnie wrzucić na patelnię wraz z bazylią (świeżą należy porwać na mniejsze kawałki) i chwilę poddusić. Doprawić pieprzem i solą. Cebulę posiekać i zeszklić na drugiej patelni, a następnie dodać do niej szpinak. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli i szpinaku wraz z serkiem topionym, po czym doprawić solą i pieprzem. W garnku gotować makaron przez ok. 10 minut, najlepiej z dodatkiem odrobiny oliwy, aby płatki się nie sklejały. Następnie odcedzić i połową makaronu wyłożyć nasmarowane masłem naczynie żaroodporne. Potem wyłożyć pomidory z bazylią. Mozzarellę posiekać i połową posypać danie. Następnie ułożyć drugą warstwę makaronu, na niej umieścić szpinak i przysypać drugą połową mozzarelli. Piec w temperaturze 180℃ przez 15-20 minut. Gdy ser się przyrumieni, oznacza to, że nasza pyszna lasagne jest gotowa! Danie najlepiej podawać po lekkim przestudzeniu, by zachowało swój kształt.

Lasagne wegetariańska z brokułami i sosem beszamelowym

Ten przepis na lasagne wegetariańską pozwoli na uzyskanie potrawy niezwykle delikatnej w smaku. Do przyrządzenia 8 porcji potrzebne będą:

  • 1 duży brokuł, ząbek czosnku, 1,5 szklanki startego, żółtego sera, ¼ kostki masła i odrobina do posmarowania naczynia żaroodpornego, karton mleka 2 lub 3,2% (1 litr), 3 łyżki mąki, np. tortowej, szczypta gałki muszkatołowej, łyżka oregano, 16 kawałków makaronu lasagne, oliwa z oliwek do smażenia, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Brokuł pokroić w drobne różyczki i podgotować przez kilka minut w osolonej wodzie. Należy uważać, aby warzywo nie stało się zbyt miękkie. Następnie opłukać i odcedzić. Czosnek przecisnąć przez praskę i zarumienić na patelni, dodać brokuły i chwilę podsmażać. W garnku, rozpuścić masło i wymieszać je z mąką. Podgrzewać, powoli dodając mleko i cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz wsypać oregano. Gdy sos zgęstnieje, odstawić go na bok, po czym ¾ zmiksować z brokułami i czosnkiem. Następnie ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć płatki lasagne. Naczynie do pieczenia nasmarować masłem i wylać ok. ⅓ kremu z brokułami. Na wierzchu posypać serem i ułożyć 4 kawałki makaronu. Powtarzać do wyczerpania składników. Na koniec polać pozostałym sosem bez dodatków i posypać grubą warstwą żółtego sera. Piec w 160℃ przez ok. pół godziny. Ten rodzaj wegetariańskiej lasagne dobrze sprawdzi się zarówno na obiad, jak i poczęstunek na przyjęciu dla znajomych.

Lasagne wegetariańska z cukinią i pieczarkami

Lasagne wegetariańską w tym wydaniu najlepiej podawać w sosie pomidorowym i z dekoracją z oliwek. Do wykonania potrzebne będą:

  • duży bakłażan, 8 pieczarek, czerwona cebula, cukinia, kilka oliwek, zielonych lub czarnych, wedle gustu, 500 ml sosu pomidorowego, ząbek czosnku, oliwa z oliwek do smażenia, 12 kawałków makaronu lasagne, 2 łyżki ziół prowansalskich, łyżeczka bazylii, 2 kulki mozzarelli, sól do smaku.

Przygotowanie: Cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na patelni. Bakłażan umyć, usunąć gniazdo kwiatowe, pociąć w kilkucentymetrowe plastry, posolić i podsmażyć na odrobinie oliwy. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, a pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry, po czym oba składniki podsmażyć. Bakłażana posiekać i wymieszać z czosnkiem i cebulą. Mozzarellę pokroić w kostkę. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dokładnie odcedzić. Sos podgrzać w garnku i doprawić suszonymi ziołami. Następnie natrzeć naczynie żaroodporne odrobiną oliwy z oliwek i ułożyć w nim 4 kawałki makaronu. Na wierzch nałożyć cukinię z pieczarkami, potem ⅓ mozzarelli i polać połową sosu. Położyć kolejne 4 płatki makaronu i powtórzyć cały proces, zamiast pieczarek i cukinii ułożyć bakłażana. Na wierzch wysypać resztę sera i udekorować przekrojonymi na pół oliwkami. Piec w temperaturze ok. 190℃ przez pół godziny. Pyszna lasagne wegetariańska gotowa! Niezależnie od odsłony, danie to nie jest skomplikowane, za to rezultat może zachwycić każdego, kto tylko go skosztuje. Wypróbuj powyższe przepisy na lasagne, a z pewnością ta potrawa na dobre zagości na twoim stole!

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości