Kucharz przyrządził tartę z budyniem waniliowym i śliwkami, wytrawne ciasto drożdżowe na maślance z boczkiem, tymiankiem i śliwkami, schab duszony ze śliwkami, imbirem i szałwią, a także grzanki z twarogiem, duszonymi śliwkami i miodem. Przepisy poniżej.
Tarta z budyniem waniliowym i śliwkami
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 75 g cukru pudru,
- 100 g zmielonych migdałów,
- 2 żółtka,
- 175 g masła,
- łyżka stołowa cynamonu,
- mała łyżka soli.
Składniki na budyń waniliowy:
- 200 g kaszy jaglanej,
- 0,5 l wody,
- 0,5 l mleka migdałowego,
- laska wanilii,
- 30 ml miodu,
- 100 ml soku z cytryny.
Składniki na smażone śliwki:
- kilogram śliwek,
- 100 g zwykłego cukru,
- duża łyżka przyprawy do piernika,
- 50 g masła klarowanego,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną przesiej na stolnicę, dodaj zmielone migdały, cukier puder, masło i nożem posiekaj, aż powstanie "kruszonka". Dodaj żółtka, cynamon i sól. Wyrób ciasto do jednolitej konsystencji i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj na grubość 1 cm, i nałóż na okrągły spód do tarty nasmarowanym masłem i posypany kaszą manną. Nakłuj widelcem ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 st. C, na 12-15 minut. Gotowy spód odstaw do ostygnięcia.
Kaszę jaglaną płucz pod bieżącą zimną wodą przez około 2 minuty, a następnie przerzuć do rondelka i gotuj na małym ogniu, razem z mlekiem migdałowym, wodą i laską wanilii. Gdy kasza będzie miękka, wyjmij wanilię i zmiksuj za pomocą robota kuchennego do gładkiej konsystencji, dopraw do smaku miodem i sokiem z cytryny. Śliwki przetnij na ćwiartki, przełóż do miski, dodając cukier i przyprawę do piernika. Następnie śliwki smaż na złoty kolor na maśle klarowanym. Po usmażeniu śliwki przełóż na papier, aby lekko ostygły i odciekł nadmiar tłuszczu.
Na wypieczony spód nałóż warstwę ugotowanego budyniu, następnie na wierzch ułóż po kawałku śliwki. Tartę odstaw do lodówki, aby ostygła, a całość się "związała". Gdy tarta będzie zwarta, posyp ją cukrem pudrem i potnij na małe kawałki.
Wytrawne ciasto drożdżowe na maślance, z boczkiem, tymiankiem i śliwkami
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 80 g masła,
- łyżka cukru,
- łyżka soli,
- 30 g świeżych drożdży,
- 100 ml mleka,
- 250 ml maślanki,
- 2 jajka.
Składniki na boczek:
- 300 g boczku wędzonego w plastrach,
- 2 szalotki,
- mały pęczek tymianku,
- masło do smażenia,
- sól, pieprz do smaku,
- 100 g śliwek.
Sposób przygotowania:
Boczek posiekaj drobno i podsmaż na maśle z szalotką i tymiankiem. Na koniec dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Potem boczek przełóż na papier, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec dodaj trochę posiekanych śliwek.
Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki na ciasto (mąkę, cukier, sól). Do miski dodaj podgrzane mleko i drożdże, a później dokładnie wymieszaj, dodając 1/5 wcześniej wymieszanych suchych składników i jedno jajko. Zostaw ciasto, aby drożdże zaczęły pracować, a następnie dodaj do ciasta maślankę, pozostałe jajko, roztopione masło i resztę suchych składników. Dokładnie wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia, tak, jak tradycyjne ciasto drożdżowe.
Gdy ciasto urośnie, dodaj do niego wcześniej przygotowany boczek, przemieszaj i przełóż do naczynia. Na wierzch ciasta dodaj kawałki śliwek (można na połówki pociąć). Ciasto w blaszce do pieczenia przykryj ścierką, a gdy urośnie, włóż do piekarnika nagrzanego do 185 st. C, na około 40 minut. Po wyjęciu przełóż ciasto na kratkę z piekarnika, aby ostygło.
Schab duszony ze śliwkami, imbirem i szałwią
Składniki:
- 0,75 kg schabu bez kości,
- sól, pieprz,
- łyżka oleju do smażenia,
- kilogram śliwek,
- 50 g mąki pszennej,
- 0,5 l cydru śliwkowego,
- 25 g świeżego imbiru,
- 10 g szałwii.
Sposób przygotowania:
Schab bez kości potnij ma małe medaliony (po 80 g), dopraw solą oraz pieprzem. Mięso delikatnie oprósz mąką i obsmaż na patelni na złoty kolor, razem z gałązkami szałwii. Pod koniec smażenia zdejmij mięso z patelni, dodaj kawałki śliwek i lekko podsmaż, dodaj cydr, imbir i poczekaj, aż sos odparuję.
Wcześniej usmażone kawałki schabu powinny trafić do śliwek na kilka minut, aby tylko lekko się przegryzły. Mięso w sosie dopraw solą oraz pieprzem.
Grzanki z twarogiem, duszonymi śliwkami i miodem
Składniki:
- chleb na zakwasie,
- olej,
- 250 g twarogu,
- 25 g cukru pudru,
- 2 cytryny,
- 300 g śliwek,
- 100 g cukru,
- 50 ml czerwonego octu winnego,
- 50 g orzechów pekan do dekoracji,
- mięta do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Grzanki z chleba na zakwasie potnij na grubość 1 cm, a następnie grilluj na patelni z dodatkiem oleju, aż się zarumieni na złoty kolor i będzie chrupkie. Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier puder, skórkę z cytryn oraz sok i dokładnie wymieszaj. Śliwki potnij na połówki, przełóż do rondelka, dodając cukier i czerwony ocet winny. Gotuj, aż lekko zmięknie i odstaw. Na grzankę nałóż porcję twarogu, a następnie dodaj duszone śliwki. Całość delikatnie polej miodem, posyp prażonym orzechami pekan i udekoruj liśćmi mięty.
Zobacz także:
- Śliwki w wersji słodkiej i wytrawnej. Co przyrządza z nich Patryk Galewski?
- Śliwkowa kuchnia Tomka Strzelczyka. Co pysznego wyczarował ze śliwek?
- Czas na śliwki. Poznaj przepisy na naleśniki z powidłami, pieczoną kaczkę i sałatkę z kozim serem
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News