Knedle ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
- kilogram ziemniaków (ugotowanych i przetartych przez sito),
- 2 jajka,
- ok. 200 g - 250 g mąki,
- 100 g tłustego twarogu,
- 500 g śliwek węgierek,
- cynamon,
- cukier puder,
- 4 łyżki masła,
- 300 g kwaśnej śmietany,
- sól.
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 100 g masła,
- 50 g marcepanu.
Przygotowanie:
Przetarte ziemniaki mieszamy z mąką, jajkami, twarogiem i szczyptą soli. W razie potrzeby można oprószyć dłonie mąką. Jeśli masa będzie kleić się do dłoni, można też dodać trochę więcej mąki do ciasta (im mniej mąki, tym knedle delikatniejsze). Ze śliwek usunąć pestki, tak aby połówki owoców pozostały złączone. Do środka wsypujemy szczyptę cynamonu i 1/4 łyżeczki cukru pudru. Następnie formujemy kulki wielkości jajka kurzego, a potem rozpłaszczamy je na cienki placek. Umieszczamy śliwkę na środku i formujemy kształtną kulkę. Później układamy na oprószonej mąką stolnicy. Knedle gotujemy w osolonej wodzie przez około 7 minut od wypłynięcia.
Kruszonka
Składniki dokładnie zagniatamy, następnie skruszamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach.
Ugotowane knedle podsmażamy na maśle na złoty kolor. Podajemy z kruszonką i kwaśną śmietaną.
Tarta ze śliwkami
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 150 g masła (miękkiego),
- 5 żółtek,
- szczypta soli.
Składniki na krem:
- 250 g mascarpone,
- 2 jajka,
- 3 żółtka,
- 100 g cukru,
- 250 ml śmietany kremówki,
- 500 g śliwek węgierek twardych (wypestkowanych),
- płaska łyżka cynamonu,
- 2 łyżki trzcinowego cukru.
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 100 g masła,
- 50 g marcepanu.
Przygotowanie:
Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę do pieczenia tarty (średnica 30 cm) i wkładamy do schłodzenia w lodówce. Na schłodzone ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy suchą fasolę (jako obciążęnie), aby ciasto wypiekło się równo. Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach.
Później przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy i odstawiamy do lodówki.
Czas na krem. Jajka, żółtka oraz cukier dokładnie miksujemy na puszystą masę, a następnie dodajemy mascarpone oraz śmietanę i dokładnie mieszamy. Cukier trzcinowy karmelizujemy na patelni, a później wkładamy śliwki i smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy cynamon. Krem wykładamy na wypieczoną tartę, a następnie dodajemy na wierzch karmelizowane śliwki, posypujemy kruszonką i pieczemy przez 30 minut w 170 stopniach. Podajemy schłodzoną.
Polędwica wieprzowa duszona w śliwkach
Składniki:
- 2 polędwice wieprzowe,
- 500 g śliwek węgierek (wypestkowanych),
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),
- 100 ml soku z czarnej porzeczki,
- 100 ml bulionu wołowego,
- łyżka musztardy,
- płaska łyżka przyprawy curry,
- łyżka oleju rzepakowego,
- gałązka rozmarynu (posiekanego drobno),
- 2 łyżki miodu gryczanego,
- 2 łyżki sosu sojowego (jasnego),
- 2 łyżki sosu teriyaki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Polędwiczki dokładnie solimy i odkładamy do lodówki. Następnie robimy marynatę. Musztardę, olej, rozmaryn, miód, sojowy sos, teriyaki, curry oraz czosnek dokładnie mieszamy i wcieramy w naszą polędwicę. Polędwiczki w całości podsmażamy z każdej strony, a następnie przekładamy na blachę i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Na tej samej patelni podsmażamy śliwki od strony przekrojenia, przez około 2 minutki. Śliwki ściągamy z patelni i studzimy. Bulion i sok z czarnej porzeczki gotujemy na patelni przez około 15 minut (aż odparuje o połowę). Polędwice po upieczeniu kroimy na medaliony i wkładamy ze śliwkami do zredukowanego sosu, a potem gotujemy przez 2 minuty.
Kasza pęczak z karmelizowanymi śliwkami
Składniki:
- 300 g kaszy pęczak,
- 400 g śliwek węgierkek (wypestkowanych),
- 100 ml soku śliwkowego,
- łyżka cukru trzcinowego,
- 10 pieczarek (pokrojonych w drobną kostkę),
- 2 marchewki (pokrojone w drobną kostkę),
- korzeń pietruszki (pokrojony w drobną kostkę),
- cebula biała (pokrojona w drobną kostkę),
- 3 ząbki czosnku (pokrojonego w cienkie paski),
- pęczek pietruszki (drobno posiekany),
- litr wywaru warzywnego,
- 2 łyżki suszonych grzybów (pokrojone w kostkę),
- 4 łyżki sosu teryiaki,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżka miodu gryczanego,
- gałązka rozmarynu (drobno posiekanego),
- 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia,
- Sól/pieprz/gałka muszkatołowa,
- Opcjonalnie: masło i dojrzewający twardy ser (grana padano lub parmezan).
Przygotowanie:
W garnku podsmażamy na oliwie wszystkie warzywa oraz grzyby pokrojone w kostkę, a następnie dodajemy kaszę i smażymy przez kilka minut. Stopniowo dolewamy wywaru, tak aby porcja nalanego płyny zakryła powierzchnię podsmażonych składników. Czynność powtarzamy do wyczerpania wywaru, cały czas mieszając. Dodajemy sos teryiaki i natkę pietruszki (opcjonalnie masło i ser).
Na patelni karmelizujemy trzcinowy cukier i kładziemy śliwki. Gdy się zrumienią, ściągamy i odkładamy na bok. Na te samą patelnię wlewamy sok śliwkowy, sos sojowy, dodajemy czosnek, rozmaryn i gotujemy przez 10 minut. Gdy sos się zredukuje, dodajemy śliwki. Kaszę podajemy z karmelizowanymi śliwkami.
Zobacz także:
- Bogactwo śliwek w kuchni Szymona Czerwińskiego. Poznaj ich różnorodność
- Śliwkowa kuchnia Tomka Strzelczyka. Co pysznego wyczarował ze śliwek?
- Czas na śliwki. Poznaj przepisy na naleśniki z powidłami, pieczoną kaczkę i sałatkę z kozim serem
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News