Domowe hot-dogi Patryka Galewskiego. Poznaj nieoczywiste sposoby na parówkę w bułce i nie tylko

Domowe hot-dogi Patryka Galewskiego. Poznaj nieoczywiste sposoby na parówkę w bułce i nie tylko
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pora na kalafiora
Pora na kalafiora
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski przygotował różnorodne i nieoczywiste hot-dogi. Jego odważne przepisy sięgają nie tylko po klasyczne parówki, ale również białą kiełbaskę czy... śledzia. Poznaj jego sposoby na ten popularny street food i daj się zaskoczyć.

Nieoczywiste hot-dogi Patryka Galewskiego

Składniki na bułki maślane:

  • 0,7 kg mąki pszennej typ 500,
  • szklanka mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 4 żółtka,
  • 2 całe jaja,
  • ½ rozpuszczonego masła,
  • ½ szklanki cukru,
  • płaska łyżka soli.

Sposób przygotowania:

Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy 4 łyżki mąki i odstawiamy na 10 min. Mąkę mieszamy z sypkimi składnikami, dodajemy mleko z drożdżami i roztrzepane jaja, mieszamy. Jeśli nasza masa jest jednolita, dodajemy rozpuszczone masło i kilka minut ugniatamy. Ciasto dzielimy na kulki około 60 g, formujemy podłużne bułki, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po wyrośnięciu smarujemy delikatnie masą (przepis poniżej), posypujemy sezamem i pieczemy 180 stopni około 20 min.

Składniki na masę do smarowania bułek:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki sezamu.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Śledzio-dogi

Składniki na śledzio-dogi:

  • 6 bułek,
  • ½ sałaty lodowej,
  • cebula czerwona (pokrojonej w cienkie krążki),
  • 6 płatów śledziowych (średnio słonych) ,
  • śmietana 18% (400 g),
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka pieprzu młotkowanego,
  • pęczek kopru (drobno krojony),
  • 2 słodkie jabłka (pokrojone w plastry),
  • 4 ogórki kiszone (pokrojone w plastry).
Śledzio-dogi
Śledzio-dogi
Śledzio-dogi
Źródło: Michał Żebrowski

Sposób przygotowania:

Płaty śledziowe odmaczamy około godzinę w zimnej wodzie. Następnie mieszamy śmietanę, koper, majonez, jabłka, ogórki i zalewamy odmoczone płaty śledziowe powstałym sosem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przekrojoną bułkę wykładamy sałatą, śledziem, czerwoną cebulą.

Hot-dogi z panierowana kaszanką

Składniki:

  • 6 bułek,
  • ½ sałaty lodowej,
  • 400 g kaszanki,
  • 2 gruszki (pokrojonej w plastry),
  • szklanka panierki panko,
  • 2 jaja,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 4 cebule białe (pokrojone w piórka),
  • kiełbasa chorizo (100 g, pokrojona w plastry),
  • olej do głębokiego smażenia.

Składniki na sos:

  • 4 żółtka,
  • płaska łyżka musztardy francuskiej,
  • łyżka miodu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka octy jabłkowego,
  • 250 ml oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.
Panierowana kaszanka
Panierowana kaszanka
Panierowana kaszanka
Źródło: Michał Żebrowski

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu blenderujemy w wąskim, wysokim naczyniu

Cebulę podsmażamy na złoty kolor. Kaszankę obieramy i mieszamy na jednolitą masę, dzielimy na 6 porcji następnie panierujemy w: skrobi ziemniaczanej, jajku, panierce panko. Smażymy około 5 minut w głębokim tłuszczu.

Chorizo podsmażamy z gruszką. Bułkę wykładamy sałatą, kaszanką, smażonymi dodatkami i polewamy sosem.

Hot-dogi z panierowana kaszanką
Hot-dogi z panierowana kaszanką
Hot-dogi z panierowana kaszanką
Źródło: Michał Żebrowski

Hot-dogi z białą kiełbasą

Składniki:

  • 6 bułek,
  • 6 białych kiełbas,
  • 4 białe cebule,
  • głowa świeżej młodej kapusty (pokrojona w drobne paski),
  • ½ kostki masła,
  • 100 g boczku wędzonego (pokrojony w kostkę),
  • pęczek kopru,
  • garść rodzynek,
  • 4 łyżki chrzanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Kiełbasę gotujemy w wodzie z majerankiem, następnie podsmażamy z cebulą na rudy kolor. Kapustę podsmażamy z boczkiem, następnie dodajemy masło, koper, rodzynki i dusimy około 15 min. Bułki wykładamy duszona kapustą, kiełbasą z cebulą i wykańczamy chrzanem.

Hot-dogi z paluszkami z kurczaka

Składniki:

  • 6 bułek,
  • 400 g pierś z kurczaka,
  • 2 jaja,
  • ½ sałaty lodowej,
  • szklanka panierki panko,
  • ser feta (pokrojony w kostkę),
  • garść oliwek czarnych,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • pomidor (pokrojony w plastry),
  • ogórek świeży (pokrojony w plastry),
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do głębokiego smażenia.

Składniki na sos:

  • 4 łyżki majonezu,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • łyżka miodu,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.

Kurczaka kroimy w paski, następnie panierujemy w: panko, jajku i znów w panko, a następnie smażymy w głębokim tłuszczu. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Bułkę wykładamy sałatą, dodatkami warzywnymi, smażonym kurczakiem, sosem oraz słonecznikiem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości