Nieoczywiste hot-dogi Patryka Galewskiego
Składniki na bułki maślane:
- 0,7 kg mąki pszennej typ 500,
- szklanka mleka,
- 50 g świeżych drożdży,
- 4 żółtka,
- 2 całe jaja,
- ½ rozpuszczonego masła,
- ½ szklanki cukru,
- płaska łyżka soli.
Sposób przygotowania:
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy 4 łyżki mąki i odstawiamy na 10 min. Mąkę mieszamy z sypkimi składnikami, dodajemy mleko z drożdżami i roztrzepane jaja, mieszamy. Jeśli nasza masa jest jednolita, dodajemy rozpuszczone masło i kilka minut ugniatamy. Ciasto dzielimy na kulki około 60 g, formujemy podłużne bułki, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po wyrośnięciu smarujemy delikatnie masą (przepis poniżej), posypujemy sezamem i pieczemy 180 stopni około 20 min.
Składniki na masę do smarowania bułek:
- 2 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- 2 łyżki sezamu.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Śledzio-dogi
Składniki na śledzio-dogi:
- 6 bułek,
- ½ sałaty lodowej,
- cebula czerwona (pokrojonej w cienkie krążki),
- 6 płatów śledziowych (średnio słonych) ,
- śmietana 18% (400 g),
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka pieprzu młotkowanego,
- pęczek kopru (drobno krojony),
- 2 słodkie jabłka (pokrojone w plastry),
- 4 ogórki kiszone (pokrojone w plastry).
Sposób przygotowania:
Płaty śledziowe odmaczamy około godzinę w zimnej wodzie. Następnie mieszamy śmietanę, koper, majonez, jabłka, ogórki i zalewamy odmoczone płaty śledziowe powstałym sosem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przekrojoną bułkę wykładamy sałatą, śledziem, czerwoną cebulą.
Hot-dogi z panierowana kaszanką
Składniki:
- 6 bułek,
- ½ sałaty lodowej,
- 400 g kaszanki,
- 2 gruszki (pokrojonej w plastry),
- szklanka panierki panko,
- 2 jaja,
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 4 cebule białe (pokrojone w piórka),
- kiełbasa chorizo (100 g, pokrojona w plastry),
- olej do głębokiego smażenia.
Składniki na sos:
- 4 żółtka,
- płaska łyżka musztardy francuskiej,
- łyżka miodu,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka octy jabłkowego,
- 250 ml oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu blenderujemy w wąskim, wysokim naczyniu
Cebulę podsmażamy na złoty kolor. Kaszankę obieramy i mieszamy na jednolitą masę, dzielimy na 6 porcji następnie panierujemy w: skrobi ziemniaczanej, jajku, panierce panko. Smażymy około 5 minut w głębokim tłuszczu.
Chorizo podsmażamy z gruszką. Bułkę wykładamy sałatą, kaszanką, smażonymi dodatkami i polewamy sosem.
Hot-dogi z białą kiełbasą
Składniki:
- 6 bułek,
- 6 białych kiełbas,
- 4 białe cebule,
- głowa świeżej młodej kapusty (pokrojona w drobne paski),
- ½ kostki masła,
- 100 g boczku wędzonego (pokrojony w kostkę),
- pęczek kopru,
- garść rodzynek,
- 4 łyżki chrzanu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Kiełbasę gotujemy w wodzie z majerankiem, następnie podsmażamy z cebulą na rudy kolor. Kapustę podsmażamy z boczkiem, następnie dodajemy masło, koper, rodzynki i dusimy około 15 min. Bułki wykładamy duszona kapustą, kiełbasą z cebulą i wykańczamy chrzanem.
Hot-dogi z paluszkami z kurczaka
Składniki:
- 6 bułek,
- 400 g pierś z kurczaka,
- 2 jaja,
- ½ sałaty lodowej,
- szklanka panierki panko,
- ser feta (pokrojony w kostkę),
- garść oliwek czarnych,
- 2 łyżki ziaren słonecznika,
- pomidor (pokrojony w plastry),
- ogórek świeży (pokrojony w plastry),
- sól i pieprz do smaku,
- olej do głębokiego smażenia.
Składniki na sos:
- 4 łyżki majonezu,
- łyżka musztardy francuskiej,
- łyżka miodu,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.
Kurczaka kroimy w paski, następnie panierujemy w: panko, jajku i znów w panko, a następnie smażymy w głębokim tłuszczu. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Bułkę wykładamy sałatą, dodatkami warzywnymi, smażonym kurczakiem, sosem oraz słonecznikiem.
Zobacz także:
- Święto hot doga. Poznaj historię dania i pyszne przepisy
- "Hot-dog" z maślanego brioche z prażonym bekonem, serem mozzarella i i domowej roboty sosem pomidorowym
- Hot dogi w najlepszym wydaniu. Proste przepisy Szymona Czerwińskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski