Od lekkiego carpaccio po brownie z cukinii - jesienne, warzywne inspiracje Grzegorza Zawieruchy

Placki z cukinią i sosem grzybowym
Placki z cukinią i sosem grzybowym
Źródło: Michał Żebrowski/East News
Cukinia, kabaczek i bakłażan to warzywa, które często mylimy. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha zdradził, czym się różnią, a także co można z nich wyczarować na przystawkę, pierwsze i drugie danie oraz deser. Oto jego nietuzinkowe przepisy.

Kucharz przyrządził carpaccio z cukinii z parmezanem i miętą, zupę krem z kabaczka, z curry i mlekiem kokosowym, zapiekankę z bakłażana à la musaka, a także brownie z cukinii. Przepisy poniżej.

Przystawka: Carpaccio z cukinii, z parmezanem i miętą

Składniki:

  • średnia młoda cukinia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 30 g parmezanu (w płatkach),
  • kilka listków świeżej mięty,
  • sól morska, świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie umyj i pokrój w bardzo cienkie plastry (najlepiej mandoliną). Rozłóż je na dużym talerzu, tak aby lekko zachodziły na siebie. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Posyp płatkami parmezanu oraz porwanymi listkami mięty. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu jako lekką, świeżą przystawkę.

Pierwsze danie: Zupa krem z kabaczka, z curry i mlekiem kokosowym

Składniki (na 4 porcje):

  • duży kabaczek (ok. 700 g),
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego,
  • łyżeczka curry w proszku,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 750 ml bulionu warzywnego,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • garść świeżej natki pietruszki do podania.

Przygotowanie:

Kabaczek obierz (jeśli ma grubą skórkę), usuń pestki i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż w garnku na tłuszczu, aż się zeszklą. Dodaj curry i kurkumę, chwilę podsmaż, by uwolniły aromat. Dodaj kabaczek, zalej bulionem i gotuj przez 15–20 minut, aż warzywa zmiękną. Zblenduj na gładki krem, wlej mleko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj gorącą, posypaną natką pietruszki, opcjonalnie z grzankami.

Drugie danie: Zapiekanka z bakłażana à la musaka

Składniki:

  • 2 duże bakłażany,
  • 400 g mięsa mielonego (wołowego, jagnięcego lub roślinnego zamiennika),
  • puszka pomidorów krojonych (400 g),
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • sól, pieprz.

Składniki na beszamel:

  • 40 g masła,
  • 40 g mąki,
  • 400 ml mleka,
  • 50 g startego sera (np. parmezanu lub żółtego).

Przygotowanie:

Bakłażany pokrój w plastry (ok. 0,5 cm), posól i odstaw na 15 minut. Następnie opłucz i osusz. Podsmaż na oliwie lub zgrilluj. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż. Dodaj mięso oraz smaż, aż się zrumieni. Dodaj pomidory, oregano, cynamon, sól i pieprz. Gotuj ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje.

Beszamel: rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj. Stopniowo wlewaj mleko, mieszając, aż powstanie gładki sos. Dopraw solą, pieprzem i połową sera.

W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami: bakłażan – sos mięsno-pomidorowy – beszamel. Powtórz, aż wykorzystasz składniki. Zakończ beszamelem, posyp resztą sera. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35-40 minut.

Deser: Brownie z cukinii

Składniki (blaszka 20x30 cm):

  • 2 średnie cukinie (ok. 300 g po starciu i odciśnięciu),
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 150 g masła,
  • 180 g cukru (lub ksylitolu),
  • 3 jajka,
  • 150 g mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 40 g kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dobrze odciśnij nadmiar soku. Masło i czekoladę roztop w kąpieli wodnej, a potem lekko przestudź. W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę z masłem i wymieszaj. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, a następnie delikatnie połącz. Wsyp startą cukinię, wymieszaj do uzyskania gęstej masy. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 35–40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu pokrój w kostki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości