Kucharz przyrządził carpaccio z cukinii z parmezanem i miętą, zupę krem z kabaczka, z curry i mlekiem kokosowym, zapiekankę z bakłażana à la musaka, a także brownie z cukinii. Przepisy poniżej.
Przystawka: Carpaccio z cukinii, z parmezanem i miętą
Składniki:
- średnia młoda cukinia,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- sok z 1/2 cytryny,
- 30 g parmezanu (w płatkach),
- kilka listków świeżej mięty,
- sól morska, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie umyj i pokrój w bardzo cienkie plastry (najlepiej mandoliną). Rozłóż je na dużym talerzu, tak aby lekko zachodziły na siebie. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Posyp płatkami parmezanu oraz porwanymi listkami mięty. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu jako lekką, świeżą przystawkę.
Pierwsze danie: Zupa krem z kabaczka, z curry i mlekiem kokosowym
Składniki (na 4 porcje):
- duży kabaczek (ok. 700 g),
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego,
- łyżeczka curry w proszku,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 750 ml bulionu warzywnego,
- 200 ml mleka kokosowego,
- sól, pieprz do smaku,
- garść świeżej natki pietruszki do podania.
Przygotowanie:
Kabaczek obierz (jeśli ma grubą skórkę), usuń pestki i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż w garnku na tłuszczu, aż się zeszklą. Dodaj curry i kurkumę, chwilę podsmaż, by uwolniły aromat. Dodaj kabaczek, zalej bulionem i gotuj przez 15–20 minut, aż warzywa zmiękną. Zblenduj na gładki krem, wlej mleko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Zupę podawaj gorącą, posypaną natką pietruszki, opcjonalnie z grzankami.
Drugie danie: Zapiekanka z bakłażana à la musaka
Składniki:
- 2 duże bakłażany,
- 400 g mięsa mielonego (wołowego, jagnięcego lub roślinnego zamiennika),
- puszka pomidorów krojonych (400 g),
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżeczka suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- sól, pieprz.
Składniki na beszamel:
- 40 g masła,
- 40 g mąki,
- 400 ml mleka,
- 50 g startego sera (np. parmezanu lub żółtego).
Przygotowanie:
Bakłażany pokrój w plastry (ok. 0,5 cm), posól i odstaw na 15 minut. Następnie opłucz i osusz. Podsmaż na oliwie lub zgrilluj. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż. Dodaj mięso oraz smaż, aż się zrumieni. Dodaj pomidory, oregano, cynamon, sól i pieprz. Gotuj ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje.
Beszamel: rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj. Stopniowo wlewaj mleko, mieszając, aż powstanie gładki sos. Dopraw solą, pieprzem i połową sera.
W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami: bakłażan – sos mięsno-pomidorowy – beszamel. Powtórz, aż wykorzystasz składniki. Zakończ beszamelem, posyp resztą sera. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35-40 minut.
Deser: Brownie z cukinii
Składniki (blaszka 20x30 cm):
- 2 średnie cukinie (ok. 300 g po starciu i odciśnięciu),
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 150 g masła,
- 180 g cukru (lub ksylitolu),
- 3 jajka,
- 150 g mąki pszennej lub orkiszowej,
- 40 g kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dobrze odciśnij nadmiar soku. Masło i czekoladę roztop w kąpieli wodnej, a potem lekko przestudź. W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę z masłem i wymieszaj. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, a następnie delikatnie połącz. Wsyp startą cukinię, wymieszaj do uzyskania gęstej masy. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 35–40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu pokrój w kostki.
Zobacz także:
- Bakłażan i cukinia w roli głównej. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Jesienna kuchnia: bakłażan, cukinia i dynia
- Bakłażan to owoc czy warzywo? Ciekawostki i najlepsze sposoby na wykorzystanie oberżyny w kuchni
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News